Fr.-Nicholas-Gregoris-810x500.jpg

Páter Nicholas Gregoris, vydavateľ, ktorý obhajoval katolícku tradíciu, zomrel vo veku 52 rokov

73
Kultúra života

Nečakane zomrel kňaz, ktorého si vážili pre jeho ortodoxnosť a publicistiku.

Otec Nicholas Gregoris mal 52 rokov, keď v stredu 21. augusta zomrel. Jeho pohrebná omša sa slávila 26. augusta v Kostole svätých Nevinných na Manhattane. Pochovaný bol 27. augusta na katolíckom cintoríne svätého Jozefa’v Toms River v New Jersey.

Páter Gregoris žil v Newman House v Pine Beach v New Jersey, kde viedol vydavateľstvo Newman House.

Podľa kňazskej spoločnosti, ktorú spoluzakladal, sa páter Gregoris narodil 26. júla 1972 v New Yorku a študoval na Seton Hall University (Bc, 1992) a na Gregoriánskej univerzite v Ríme (S.T.B., 1994). V októbri 1996 pomáhal založiť Diecézne oratórium svätého Filipa Neriho v Mount Pocono v Pensylvánii, ktoré sa neskôr stalo Kňazskou spoločnosťou ctihodného Johna Henryho kardinála Newmana.

Gregoris bol vysvätený v roku 1997 v Scrantonskej diecéze. Následne Gregoris vyučoval teológiu na strednej škole a potom sa vrátil do Ríma, aby dokončil licenciát z teológie (S.T.L, 1999) na Marianum. V roku 2002 bol vymenovaný za docenta na Pápežskom kolégiu Josephinum v Columbuse v štáte Ohio. Neskôr sa stal prvým kaplánom na plný úväzok na Wyoming Catholic College.

V roku 1998 Pocono Record písal, že Gregoris sa chcel stať kňazom od svojich piatich rokov a tradičnú latinskú omšu objavil v roku 1987, keď bol druhák na strednej škole. Celebrantom bol otec Peter Stravinskas, s ktorým neskôr založil oratórium a ďalšie zbožné snahy.

V posledných rokoch bol Gregoris známy najmä svojou publicistikou, knihami a synovským odporom voči chybám Františkovho pontifikátu. Gregoris okrem iných médií písal pre svoj vlastný časopis The Catholic Response, ktorý spoluzakladal s o. Stravinským, Catholic World Report, National Catholic Register, Our Sunday Visitor a írsky’Catholic Voice. Bol autorom knihy Dcéra Evy nespadnutá:

Gregoris, ktorý bol na sklonku svojho života údajne inkardinovaný na Filipínach, bol až do týždňa pred svojou smrťou živo prítomný na X (predtým Twitter) a Facebooku. Jeho ochota vystupovať v prospech katolíckej ortodoxie ho dostala do problémov na vysokých miestach, najmä na Synode o rodine v roku 2015, kde — po ostrej výmene názorov s arcibiskupom Paulom-Andre Durocherom — mu bol odobratý tlačový preukaz. (Arcibiskup Durocher pre LifeSiteNews povedal, že to s ním nemá nič spoločné.)

Dr. Peter Kwasniewski si otca Gregorisa pamätá z čias, keď pôsobil na Wyoming Catholic College.

“Otec Nicholas Gregoris bol jedným z prvých kaplánov Wyoming Catholic College a verne a horlivo slúžil komunite,” povedal pre LifeSiteNews autor bestsellerov.

“Už vtedy bol veľmi oddaný latinčine a spevu, ale dal si záležať na tom, aby sa naučil tradičnú latinskú omšu a byzantskú božskú liturgiu, aby mohol slúžiť študentom a pedagógom liturgicky rôznorodej školy,” pokračoval Kwasniewski.

“Na jednej strane bol vždy pripravený s patristickým citátom a na druhej s trochou drzého humoru. Nie vždy sme si rozumeli v detailoch, ale to nám nebránilo v tom, aby sme spoločne slúžili škole, a čo je dôležitejšie, slúžili tomu istému Pánovi. Nech ho ten Pán, ktorého kňazom bol, prijme do večných príbytkov.”

Sústrastné odkazy o. Gregorisovi’ rodine a priateľom môžete pridať na webovú stránku Mastapeter Memorial Home.