MicrosoftTeams-image-13-810x500.jpg

Pápež František hovorí, že úmyselné odmietanie migrácie "je ťažký hriech

29
Kultúra života

Pápež František odsúdil snahy o reguláciu prisťahovalectva a vyhlásil, že tí, ktorí “systémovo” pracujú na “odpudzovaní migrantov”, sa dopúšťajú “ťažkého hriechu”

Pápež František dnes využil svoju stredajšiu audienciu na to, aby sa venoval téme prisťahovalectva. “Chcel by som sa spolu s vami zastaviť a zamyslieť sa nad ľuďmi, ktorí - aj v tejto chvíli - prechádzajú cez moria a púšte, aby sa dostali do krajiny, kde môžu žiť v pokoji a bezpečí,” začal.

‘Ťažký hriech’

S využitím témy “morí a púští,” František uviedol, že moria aj púšte sa stávajú “cintorínmi migrantov.”Dodal, že “tragédiou je, že mnohým, väčšine týchto úmrtí sa dalo zabrániť.”

František často zdôrazňoval tému migrácie už od prvých dní svojho pontifikátu.

Dnes’na generálnej audiencii posilnil svoju už aj tak silnú rétoriku, keď odsúdil každého, kto podniká kroky proti migrácii:

Je potrebné to povedať jasne: Sú takí, ktorí systematicky a všetkými možnými prostriedkami pracujú na tom, aby odpudzovali migrantov – aby odpudzovali migrantov. A to, ak sa to robí s vedomím a zodpovednosťou, je ťažký hriech.

Pri rozpracovaní svojho opisu odporu voči migrácii ako “hriechu” František vychádzal zo Svätého písma: “Nezabúdajme na to, čo nám hovorí Biblia: ‘Nebudeš krivdiť cudzincovi ani ho utláčať’ (Ex 22, 21). Sirota, vdova a cudzinec sú kvintesenciou chudobných, ktorých sa Boh vždy zastáva a žiada, aby sa ich zastával.”

ČÍTAJTE: Väznená pro-lifer udiera Bidenovu administratívu za pomoc nelegálnym imigrantom, ale za zabíjanie amerických detí

Pápež tiež poukázal na nepomer medzi bohatstvom rôznych spoločností a poznamenal, že “v čase satelitov a dronov existujú migranti, muži, ženy a deti, ktorých nikto nesmie vidieť: sú skrytí. Iba Boh ich vidí a počuje ich volanie. A to je krutosť našej civilizácie."”

Otáčajúc sa opäť k Svätému písmu, František prirovnal súčasnú imigráciu – jav sústredený najmä do Európy z Afriky a do USA od južnej hranice – k “veľkej migrácii” židovského národa, ktorý Mojžiš vyviedol z otroctva v Egypte.

“Dnes nám bude dobre: Pán je s našimi migrantmi v mare nostre, Pán je s nimi, nie s tými, ktorí ich odháňajú,” komentoval František.

Pápež počas svojho príhovoru na audiencii nerozlišoval medzi legálnou a nelegálnou imigráciou, ani o spôsobe, akým by mali byť imigranti prijatí a aklimatizovaní v&nbspmiestnej kultúre; – aspekt, o ktorom má Cirkev jasné učenie. Jeho slová sa zdali byť všeobecnou výzvou na zvýšenie prisťahovalectva akéhokoľvek druhu.

Otvorené hranice a katolícke sociálne učenie

Taliansko už mnoho rokov čelí špirálovej migračnej kríze v dôsledku masového prílevu osôb do krajiny, predovšetkým z afrických moslimských krajín. Prístavné mesto Lampedusa je vďaka svojej polohe na úplnom juhu Talianska obľúbeným cieľom takýchto migračných lodí a čoraz viac ho zaplavujú moslimskí prisťahovalci. Práve sem sa v júli 2013 vydal na svoju prvú cestu mimo Ríma pápež František.

ČÍTAJTE: Katolícky kňaz prepadnutý, viackrát dobodaný pri ‘šialenom’ útoku

Veľká časť Európy v súčasnosti zaznamenáva výrazný nárast násilia spojeného s nelegálnym prisťahovalectvom, často zo strany moslimov, František však napriek tomu pokračuje vo vydávaní výziev na zvýšenie počtu prisťahovalcov namiesto ich znižovania.

V stredu František v príhovore k poslucháčom na Námestí svätého Petra’povedal, že na to, aby migranti netrpeli v “tých smrteľných púšťach”, by mali byť hranice otvorenejšie:

Ale nie reštriktívnejšími zákonmi, nie militarizáciou hraníc, nie odmietnutím dosiahneme tento výsledok. Namiesto toho ho dosiahneme rozšírením bezpečných a legálnych prístupových ciest pre migrantov, poskytnutím útočiska tým, ktorí utekajú pred vojnou, násilím, prenasledovaním a rôznymi katastrofami; dosiahneme ho tým, že budeme všemožne podporovať globálne riadenie migrácie založené na spravodlivosti, bratstve a solidarite. A spojením síl v boji proti obchodovaniu s ľuďmi, aby sme zastavili zločineckých obchodníkov s ľuďmi, ktorí nemilosrdne zneužívajú utrpenie iných.

Učenie Katolíckej cirkvi’o prisťahovalectve je starostlivou kombináciou lásky k občanom národa a k tým, ktorí sa snažia dostať do tohto národa zo spravodlivých dôvodov. Katechizmus poznamenáva, že “politické autority môžu v záujme spoločného dobra, za ktoré sú zodpovedné, podriadiť výkon práva na prisťahovanie rôznym právnym podmienkam, najmä pokiaľ ide o povinnosti prisťahovalcov’voči krajine, ktorú prijali.”

Čítaj: Pomník za zabitého otca Hamela je pripomienkou, že násilné teroristické útoky vo Francúzsku pokračujú

Katechizmus okrem toho načrtáva, že “prisťahovalci sú povinní s vďačnosťou rešpektovať materiálne a duchovné dedičstvo krajiny, ktorá ich prijíma, dodržiavať jej zákony a pomáhať pri nesení občianskych bremien.”

Takúto náuku vyložil v roku 2011 pápež Benedikt XVI. vo svojom posolstve k 97. svetovému dňu migrantov a utečencov. Citujúc pápeža Jána Pavla II. obhajoval “možnosť” pre ľudí “vstúpiť do inej krajiny, aby hľadali lepšie životné podmienky,” Benedikt obhajoval aj právo domovských krajín obmedziť takýto vstup:

Státy majú zároveň právo regulovať migračné toky a chrániť svoje vlastné hranice, pričom vždy zaručujú rešpektovanie dôstojnosti každej ľudskej osoby. Prisťahovalci majú navyše povinnosť integrovať sa do hostiteľskej krajiny a rešpektovať jej zákony a národnú identitu.

Najmä pred tým Ján Pavol II pri tej istej príležitosti v roku 2001 napísal, že výkon “práva na emigráciu … má byť regulovaný, pretože jeho praktizovanie bez rozdielu môže škodiť a byť na škodu spoločnému dobru spoločenstva, ktoré migranta prijíma.”

ČÍTAJ: Voľby v EÚ sa obracajú ‘ostro doprava’ ako imigračné boľačky vyvolajú v Európe chaos

Pápež pochválil stredomorský projekt

Pápež František na záver svojej stredajšej audiencie pochválil “odvážnych mužov a ženy”, ktorí “robia všetko pre to, aby zachránili a zachránili zranených a opustených migrantov na trasách zúfalej nádeje, na piatich kontinentoch.”

Zaradil organizáciu Mediterranea Saving Humans (MSH) medzi tých, ktorých označil za “v prvej línii” v “boji za civilizáciu.” V posledných dňoch sa škandálom opradená organizácia vyrazila na ďalšiu cestu, ktorej cieľom bolo priviesť nelegálnych prisťahovalcov do Talianska, a po prvýkrát tak urobila v spolupráci s konferenciou talianskych katolíckych biskupov’

Pápež František poslal vlastnoručne napísaný list, v ktorom toto úsilie pochválil.

Pápež František poslal ručne písaný odkaz
Pápež František’ list. Kredit: Vatican Media

Lode “Mare Jonio” MSH’ boli v minulosti skonfiškované a pokutované kvôli sporom s miestnymi úradmi v súvislosti s ich privážaním nelegálnych utečencov do talianskych prístavov.

ČÍTAŤ: Talianski biskupi’dávajú milióny na pápežovho dôverníka’na nelegálnu imigračnú schému: Správa

Skandál vypukol v decembri minulého roka, keď sa objavila správa, že kontroverzný aktivista Luca Casarini – ktorého František osobne pozval na synodu o synodalite – nechal svoju činnosť podporujúcu nelegálne prisťahovalectvo vo veľkom financovať talianskymi biskupmi.

Casarini spolupracuje s MSH a kaplán tejto skupiny’bol označený za kľúčovú spojku medzi predsedom Konferencie talianskych biskupov’kardinálom Matteom Zuppim a nedávnym zvýšením finančných prostriedkov talianskeho episkopátu.