Držiteľ Nobelovej ceny podporuje klonovanie ľudí

1,741
Kultúra smrti

21. december 2012, (Family Research Center) – Držiteľ Nobelovej ceny John Gurdon podporuje klonovanie ľudí. Britský biológ v tomto roku získal Nobelovú cenu v kategórii fyziológie a medicíny spolu so Shinyaom Yamanakom z Japonska. Yamanaka zistil, že klasické bunky dospelého človeka sa dajú naprogramovať do stavu svojho počiatočného štádia. Tieto bunky označil ako „indukované pluripotentné kmeňové bunky (iPSC)“. Gurdonova práca zahŕňala preprogramovanie buniek pomocou klonovania embrya. Je prvým vedcom, ktorý dokázal, že je možné klonovať stavovce. Svoj objav popísal vo svojej prvotnej vedeckej práci o klonovaní žiab z roku 1962.

Hoci Gurdon klonovanie podporuje, pripúšťa, že technika klonovania má ešte stále množstvo nedostatkov:

Ak by sa klonovanie malo aplikovať na človeka, proces by musel prejsť veľkými zmenami, keďže obrovská časť klonovaných zvieracích embryí vzniká s deformáciami.

Ako inak. V skutočnosti by kvôli zlepšovaniu techník museli vznikať tisícky ľudských embryí, len pre experimenty a následne by sa zničili. Gurdon prínos klonovania ľudí vidí v tom, že ak by rodičom umrelo dieťa, mohlo by sa nahradiť jeho klonom, inými slovami, deti vníma ako nahraditeľné veci. Hoci priznáva, že by sa tak otvoril priestor pre rôzne názory v oblasti etiky, myslí si, že „ľudia by hneď zabudli na svoje obavy, ak by klonovanie bolo pre medicínu prospešné.“

Wesley Smith na svojom blogu uverejnil viaceré zaujímavé myšlienky na tému Gurdonovho návrhu, ktoré stoja za prečítanie.