Nepravdivé údaje na presadenie potratov v Ugande

1,651
Kultúra smrti

NEW YORK – Najnovšia správa Guttmacherovho inštitútu navrhuje zlepšiť dostupnosť antikoncepcie a potratov, ako jednu z ciest k zlepšeniu úrovne zdravia žien a k zníženiu počtu neželaných tehotenstiev. Organizácia podporujúca potraty v správe však uvádza pochybné údaje, aby tak presadila svoj zámer aj u tých ľudí, ktorí deti chcú a odmietajú potraty.

Inštitút odhaduje, že až 54% všetkých tehotenstiev v Ugande je nechcených a že priepasť medzi úrovňou neželaných tehotenstiev a želanou pôrodnosťou v Ugande môže byť vo veľkej miere zapríčinená zlou dostupnosťou antikoncepcie. Podľa údajov Štatistickej divízie OSN z roku 2006 je nedostupnosť antikoncepcie v Ugande na úrovni 38%.

Podľa Guttmacherovho inštitútu by zlepšenie dostupnosti antikoncepcie v Ugande počet neželaných tehotenstiev znížilo. Avšak aj napriek tomu, že sa Spojené štáty môžu chváliť nedostupnosťou antikoncepcie na úrovni 6-7%, neželané tehotenstvá tvoria takmer polovicu zo všetkých tehotenstiev (graf 1).

Zatiaľ čo odborníci považujú myšlienku rozširovania dostupnosti antikoncepcie za neopodstatnenú, Populačný fond OSN ročne venuje 8,1 miliárd dolárov na aktivity súvisiace s plánovaním rodín na celom svete.

Neželané tehotenstvá končia potratom skôr v USA, 47%, než v Ugande, 30%, (graf 2). Správa Guttmacherovho inštitútu uvádza, že v Ugande je potrat rizikový kvôli nepresným zákonom, nedostatku vedomostí o možnostiach a spoločenskej stigme, v dôsledku nepriaznivej mienky o potratoch v krajine.

Zatiaľ čo inštitút uznáva, že za určitých okolností je potrat v Ugande legálny, oplakáva skutočnosť, že „hoci požadovaná pôrodnosť v krajine klesá, veľa ľudí chce mať stále veľké rodiny a neschvaľuje potraty.“

Odhady počtu úmrtí matiek v súvislosti s potratmi v Ugande sa líšia. Inštitút sa odvoláva na nepublikované zdroje, ktoré uvádzajú, že až 26% úmrtí matiek majú na svedomí neodborné potraty, čo je dvakrát toľko, než uvádza výročná správa ugandského ministerstva zdravotníctva z rokov 2011-2012. Zatiaľ čo používanie vyšších čísel napomáha k podpore argumentu pre rozšírenie dostupnosti potratov, ak sú nesprávne, podceňuje sa riziko a odkláňa sa pozornosť od iných príčin úmrtí matiek, ako je napríklad krvácanie.

Zatiaľ čo inštitút vyzýva na lepšiu dostupnosť antikoncepcie a potratov, ugandské ministerstvo zdravotníctva si stanovilo vlastné priority pre zdravie matiek. Strategický plán Ugandy pre roky 2010-2015 (PDF) pripisuje pomalé napredovanie v boji proti úmrtiam matiek nedostatku ľudských zdrojov, liekov a zásob či vhodných budov a vybaveniu, vrátane prepravy a komunikačného vybavenia.

Zlepšenia v celkovej zdravotnej starostlivosti by mohli byť prínosom nielen pre tehotné ženy, ale aj pre iných ľudí, no dopomohli by aj k zníženiu počtu úmrtí pri potratoch. Výskumníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie zdôrazňujú, že v Južnej Amerike dobrá infraštruktúra zdravotnej starostlivosti udržuje úroveň úmrtnosti relatívne nízko a počet prípadov úmrtia v dôsledku neodborných potratov je takmer porovnateľný s Európou, a to napriek nedostatku liberálnych práv o potratoch v tejto oblasti.

Záujem Guttmacherovho inštitútu o Ugandu môže skôr súvisieť so snahou o populačnú kontrolu, než s pomocou obyvateľom dosiahnuť štatistiky, aké potrebujú. Ako sa zdôrazňuje v ich správe: „Uganda, krajina s takmer 35 miliónmi obyvateľov, vrátane 8 miliónov žien v produktívnom veku, patrí medzi krajiny s najvyšším prírastkom obyvateľstva.“