Lech Walesa kritizuje HOMO-loby

1,848
Kultúra života

VARŠAVA - Lech Walesa, ikona poľskej demokracie a držiteľ Nobelovej ceny za mier, vyvolal v Poľsku pobúrenie. Vyhlásil, že homosexuáli nemajú žiadne právo zastávať vysoké politické funkcie a že sa ako menšina musia „upriamiť na menej dôležité veci“.

Niektorí komentátori naznačujú, že Walesa, popredná osobnosť v úspešnom boji za demokraciu proti komunizmu v Poľsku, tak hádže zlé svetlo na svoj odkaz.

V televíznom rozhovore Walesa vyjadril svoje presvedčenie, že homosexuáli nemajú žiadne právo sedieť v predných laviciach parlamentu, a ak už tam predsa len majú nejakých poslancov, tí by mali sedieť vzadu, „najlepšie dokonca za stenou“.

„Musia vedieť, že sú menšinou a upriamiť sa na menej dôležité veci. A nie vzhliadať k výšinám, k najväčším udalostiam, k najväčším provokáciám, preberať veci iným a brať si od väčšiny (čo sami chcú),“ vyhlásil počas diskusie o právach homosexuálov v súkromnej televízii TVN. „Nesúhlasím s tým a nikdy ani nebudem.“

Menšina by sa nemala vyvyšovať nad väčšinu,“ dodal Walesa.

Tieto slová mnohých pobúrili.

„Z ľudského hľadiska bol jeho prejav desivý. Bolo to stanovisko primitíva,“ uviedol Jerzy Wenderlich, podpredseda parlamentu za Zväz demokratickej ľavice.    

Tento rozruch hovorí veľa o dnešnej situácii v Poľsku, ako aj o Walesovi.

Prvý poľský demokratický prezident je silne konzervatívnym katolíkom a otcom ôsmich detí. Demokracia, ktorú v roku 1989 pomohol vytvoriť štrajkovými nepokojmi a inými protestami, však v posledných rokoch prešla skutočnou spoločenskou transformáciou.

Poľsko je tradičná konzervatívna a katolícka spoločnosť, ktorá dlho potláčala diskusie o právach homosexuálov. Počas komunizmu predstavovala táto téma v podstate tabu. Rovnako aj počas prvých demokratických rokov. Poľská cirkev, ktorá má v politike silné postavenie, stále zastáva názor, že homosexualita je úchylkou. Gayovia a lesbičky naopak tvrdia, že čelia diskriminácii a dokonca aj násiliu.

Veľa sa však zmenilo. Zlomový okamih nastal v roku 2011, keď sa nová pokroková a anticirkevná strana Palikotovo hnutie dostala do parlamentu. Ako poslanci tam historicky po prvýkrát zasadli transsexuálka Anna Grodzka a homosexuál Robert Biedron.

Títo dvaja boli na očiach verejnosti, zatiaľčo zákonodarcovia rozoberali zákon o civilnom partnerstve. Hoci poslanci stiahli návrhy zákona, diskusie pokračujú. Práve odštartovala nová kampaň zameraná na boj proti tabu.

Liberáli zúria

Niektorí predpovedali, že následky jeho vyjadrení by mohli byť pre Walesu závažné.

Národný výbor, ktorý sa venuje boju proti nenávistným prejavom a iným trestným činom, podal s prokurátormi žalobu v Gdansku, meste, kde Walesa žije, obviňujúc ho z podpory „propagácie nenávisti voči sexuálnej menšine“.

Walesa už nie je aktívny v politickom živote Poľska, aj tak sa však novinári naňho často obracajú s prosbou o rozhovor a s otázkami na jeho názory o súčasnom dianí. Väčšinu času trávi prednášaním na medzinárodnej úrovni o jeho úlohe v boji proti komunizmu a o otázkach mieru a demokracie.

„Po tomto prejave ho už nikto so zdravým rozumom nepozve do dikusie ako morálnu autoritu,“ uviedol Wenderlich.

Monika Olejnikova, popredná televízna novinárka, vyhlásila, že „potupil Nobelovu cenu“.

Niektorí však uviedli, že slová Walesu ich neudivujú.

„Prekvapuje ma, že až teraz vidíme, že Walesa si nedáva pozor na to, čo hovorí, a jeho názory sú ďaleko od politickej korektnosti,“ vyhlásil Adam Bielan, poľský konzervatívny poslanec Európskeho parlamentu.