Homosexuáli dúfajú, že nový pápež bude „progresívnejší“

1,875
Kultúra smrti

VATIKÁN – Katolícke hnutia homosexuálov dúfajú, že po odstúpení Benedikta XVI. nový „progresívny“ pápež zvolá Tretí vatikánsky koncil, na ktorom okrem záležitostí týkajúcich sa LGBT osôb (lesbičiek, gayov, bisexuálov a transsexuálov) podporí aj ženskú vysviacku či antikoncepciu.

„Nový pápež bude mať možnosť, podobne ako pápež Ján XXIII., zvolaním Ekumenickej rady cirkvi otvoriť dvere do cirkvi, aby tak do nej mohli preniknúť čerstvé myšlienky,“ uviedlo katolícke hnutie LGBT osôb Rainbow Sash Movement v oficiálnom stanovisku k rezignácii pápeža Benedikta XVI.

„Rezignácia pápeža Benedikta XVI. je príležitosťou pre cirkev, aby sa konečne začala venovať všetkým tým škandálom, ktorým čelí,“ uviedlo hnutie. Podľa nich sa škandály týkajú sexuálneho zneužívania zo strany kňazov, problematiky antikoncepcie, ženskej vysviacky, sexuality a ľudských práv LGBT osôb. Napokon sú to hlavne finančné záležitosti, ktoré sú podľa nich vedené neeticky a netransparentne.

Podľa hnutia katolíckych homosexuálov by nový pápež mal upustiť od dôrazu na „čistotu“. Namiesto toho musí pokračovať v reformách z Druhého vatikánskeho koncilu a hľadať cestu k ekumenizmu.

Nicholas Kristof, reportér z New York Timesnapísal, že by chcel vidieť, ako katolícka cirkev mení svoje postoje voči antikoncepcii, vysviacke žien či kňazstvu bez celibátu a voči gayom. Podľa neho má cirkev na svet obrovský vplyv, takže by bolo skvelé byť svedkom Tretieho vatikánskeho koncilu.

Katolícke hnutie homosexuálov Equally Blessed sa odvoláva na vplyv Vatikánu tvrdiac, že podporovaním diskriminácie voči LGBT osobám cirkev ubližuje ľuďom na okraji spoločnosti, znepriateľuje veriacich, a tým prepožičiava morálnu autoritu spiatočníckym politickým hnutiam po celom svete.

Aby sa táto situácia zlepšila, organizácia, ktorá sa zaoberá právami LGBT osôb a Katolíckou cirkvou, DignityUSA, vyzvala kardinálov a nového pápeža, aby vstúpili do dialógu s ich komunitou. „Vyzývame ich k tomu, aby skoncovali s výrokmi, ktoré ubližujú už aj tak dosť odsudzovaným ľuďom, robia nás menejcennými a podporujú dôveryhodnosť tých, ktorí chcú ospravedlniť diskrimináciu.“

Hnutia dúfajú, že nový pápež „si nielen že osvojí...ale aj bude obhajovať“ aktivity za práva homosexuálov.

„História nám pripomína, že v roku 1958 nikto neočakával zvolenie pápeža Jána XXIII. Tým, že zvolal Druhý vatikánsky koncil, jasne posunul cirkev do progresívnejšej sféry,“ napísal Francis DeBernardo z organizácie New Ways Ministry, ktorá obhajuje práva homosexuálov.

Výroky oboch hnutí katolíckych homosexuálov hodnoverne citoval nezávislý katolícky týždenník National Catholic Reporter. V článkoch o rezignácii pápeža Benedikta tlačová agentúra Reuters taktiež uverejnila výroky bez priradenia autorov, ktoré vyjadrujú želanie, aby bol nový pápež „progresívnejší“.

Benediktova dlhotrvajúca neotrasiteľná lojalita k učeniu magistéria o morálke vyvolala viacero verejných konfliktov s liberálnymi odporcami, ako aj zákulisné boje s európskymi biskupmi, a to aj pred jeho pontifikátom, keď pôsobil ako prefekt Kongregácie pre náuku viery.

„Posledné tri dekády je Benedikt jedným z najhlavnejších tvorcov úkladov Vatikánu voči LGBT osobám,“ napísal DeBernardo a uvádza históriu konfliktov jeho organizácie s pápežom.

„Naša organizácia New Ways Ministry veľakrát na vlastnej koži zakúsila tie tvrdé praktiky, hlavne v roku 1999, kedy sa Kongregácia pokúsila umlčať spoluzakladateľov našej organizácie, a síce sestru Jeanninu Gramickovú a otca Roberta Nugenta,“ dodáva DeBernardo. „Našťastie sme tieto útoky zo strany Vatikánu prežili a vďaka podpore mnohých katolíkov sme teraz oveľa odolnejší.“

Ako prefekt Kongregácie pre náuku viery vtedajší kardinál Joseph Ratzinger uviedol, že činnosť organizácie New Ways Ministry bola „z pohľadu doktríny neprijateľná“ a zakázal im ďalej písať alebo robiť aktivity na tému homosexuality.

Avšak na deň sv. Valentína, Francis DeBernardo a sr. Jeannina napísali komentár do denníka The Washington Postv ktorom uvádzajú, že katolícka cirkev by mala uznávať zväzky homosexuálov.

Katechizmus katolíckej cirkvi učí, že „homosexuálne úkony sú svojou povahou nezriadené...V nijakom prípade ich nemožno schvaľovať.“