Texas: Tínedžerka žaluje svojich rodičov, pretože ju nútia do potratu

1,416
Kultúra smrti

Tehotná tínedžerka z Texasu žaluje svojich rodičov, pretože ju zastrašovaním údajne nútia do potratu. 

Šestnásťročné dievča, ktoré je v druhom mesiaci tehotenstva, tvrdí, že jej rodičia zobrali mobil a auto a dostala domáce väzenie ako trest za to, že nechce ísť na potrat. Taktiež tvrdí, že sa jej rodičia a starí rodičia pokúsili podstrčiť abortívnu tabletku.

Sudca nariadil, až do prvého výsluchu, dočasný zákaz kontaktu rodičov s dcérou.

Prezident Texaského centra pre ochranu života Greg Terra, ktorého spoločnosť zastupuje tínedžerku, uviedol, že najvyšší súd jasne uznáva „absolútne právo dievčaťa rozhodnúť sa o svojich možnostiach. Medzi ne patrí aj rozhodnutie nepodstúpiť potrat, a to aj napriek tvrdému nátlaku zo strany rodičov. Ak dievča žije v Texase a rozhodne sa pre život, budeme pri nej na súde stáť a jej rozhodnutie podporíme.“

Najvyšší advokát Texaského centra pre ochranu života, Stephen Casey, pre LifeSiteNews.com uviedol, že hoci je situácia pre dievča stresujúca, „aj tak dúfa, že súd uzná jej práva.“

„Naším cieľom nie je odlúčiť rodičov od svojej dcéry,“ uviedol. „Naším cieľom je to, aby rodičia pochopili, že tu ide o ich vnučku a o ich dcéru.“

Podľa obžaloby po tom, čo sa rodičia dozvedeli o tehotenstve, matka dievčaťa povedala, že by „sa oň postarala“, zatiaľ čo sa otec „extrémne rozzúril“ a povedal, že „rozhodnutie nie je v jej rukách“.

„Potom jej obidvaja rodičia, ktorí majú povinnosť starať sa o ňu, dali na výber. Buď podstúpi potrat, alebo sa bude musieť o seba postarať sama,“ píše sa v obžalobe.

Podľa Caseyho sa takéto prípady dejú viac, než si ľudia uvedomujú. „Málo z nich však končí na súde,“ uviedol. „Dievčatá si myslia, že nemajú inú možnosť, ako ísť na potrat.“

„Od sedemdesiatych rokov hovoríme o 55 miliónoch potratov,“ dodáva. „Koľko z tých žien bolo takých, ktoré ak by vedeli, že existuje niekto, kto by bránil ich práva a sprevádzal počas tehotenstva, by si dieťa nechalo?“

Pro-life organizácia Texas Right to Life spája tento prípad so zákonom o nenarodených obetiach. Zákon vstúpil do platnosti po tom, čo v Kalifornii v roku 2002 Laci Petersonovú zavraždil jej manžel. Žena bola v ôsmom mesiaci tehotenstva. Zákon o nenarodených obetiach pokladá zabitie chceného nenarodeného dieťaťa za trestný čin.

„Nikto by nemal nútiť ženu do toho, aby zabila svojej nenarodené dieťa,“ uviedla Elizabeth Grahamová, riaditeľka organizácie Texas Right to Life.

Podľa organizácie zákon jasne stanovuje, že na potrat je potrebný súhlas matky, no zdá sa byť nejasnejší, ak ide o tínedžerky.  

„Väčšina tehotných tínedžeriek nevie o svojich právach a myslia si, že musia konať v súlade s prianiami rodičov či svojich partnerov,“ uviedla organizácia.

Podľa pro-life organizácie by sa situácia čiastočne zlepšila, ak by sa kontroly a inšpekcie kliník, kde sa vykonávajú potraty, sprísnili, čím by sa zaistilo, že sa potraty vykonávajú v súlade s platnými zákonmi.