„Jeden z nás“ - milión podpisov proti financovaniu potratov

1,361
Kultúra života

NEW YORK - Víťazstvo enviromentalistov na Európskom súdnom dvore bolo inšpiráciou pre celoeurópsku kampaň „One of Us“ („Jeden z nás“). Jej cieľom je, aby EÚ zastavila financovanie potratov a výskumu ničiaceho embryá.

Túto kampaň spustlili lídri v 20 európskych krajinách. Vyzývajú Európsku úniu, aby prestala financovať programy, ktoré ničia nenarodený život, vrátane skupín, ktoré v rozvojových krajinách vykonávajú potraty. Vyplýva to z rozhodnutia Európskeho súdneho dvora z roku 2011 v súdnom procese, ktorý podnietila organizácia Greenpeace. Súd rozhodol, že ľudský život začína od počatia a zaslúži si právnu ochranu.

Kampaň „Jeden z nás“ vznikla na základe európskej iniciatívy občanov. Je to nový postup zakotvený v Lisabonskej zmluve, ktorý v Európskej únii umožňuje navrhovať legislatívu. Vyžaduje si to podpisy od najmenej 1 milióna občanov EÚ v minimálne 7 z 27 členských štátov. Na čele tohto úsilia stoja lídri zasadzujúci sa za rodinu zo 7 krajín, v ďalších krajinách ich podporujú politici a predstavitelia občianskej spoločnosti.

Ak kampaň zhromaždí 1 milión podpisov, Európsky parlament je viazaný povinnosťou naplánovať diskusiu na túto tému.

V súčasnosti je európska politika v rozpore s rozhodnutím Európskeho súdneho dvora.

„Európa v dnešnej dobe financuje vedecký výskum, ktorý manipuluje s embryami a ničí ich, dotuje medzinárodné skupiny, ktoré vnucujú potraty, a navrhuje dobrovoľnú interrupciu ako riešenie zdravotných problémov žien,“ povedal taliansky poslanec Európskeho parlamentu Carlo Casini pre tlačovú agentúru Zenit.

Casini, predseda Výboru pre ústavné záležitosti Európskeho parlamentu a predseda talianskeho Hnutia za život, sa domnieva, „že uznaním, že život začína od okamihu počatia, by sa politika v Európe zmenila v prospech nenarodeného života.“

V roku 1997 obžalovala ekologická skupina Greenpeace Olivera Brüstla, vedca, ktorý mal patent na proces, pri ktorom používal línie embryonálnych kmeňových buniek. Greenpeace tvrdila, že smernica EÚ vylučuje patent na technológie využívajúce kmeňové bunky, ak to predtým vyžaduje ničenie ľudských embryí.

V tomto pojednávaní záležalo na tom, či musel najskôr nastať určitý stupeň vývoja. Súd rozhodol, že ochrana zahŕňa všetky štádiá života a vyhlásil, že Európska únia „má v úmysle vylúčiť akúkoľvek možnosť patentovateľnosti tam, kde by tým bola ovplyvnená úcta k ľudskej dôstojnosti.“

„Podľa názoru Súdneho dvora z toho vyplýva, že pojem „ľudské embryo“ sa musí chápať v širokom zmysle. Preto sa Súdny dvor domnieva, že akékoľvek ľudské vajíčko musí byť, akonáhle je oplodnené, považované za „ľudské embryo“, ak sa týmto oplodnením začne proces vývoja človeka,“ prehlasuje spomínané rozhodnutie.

Ďalší postup bol pre pro-life lídrov logickým krokom. „EÚ nemôže pokračovať vo financovaní výskumu, ktorý zahŕňa ničenie ľudských embryí, ako sa to deje doteraz,“ povedala v tom čase Sophia Kubyová, riaditeľka organizácie European Dignity Watch.

Európska únia nemôže vydávať zákony o potrate, pretože tento problém spadá pod orgány jednotlivých krajín. EÚ však financuje skupiny, ktoré sú zapojené do ničenia ľudských embryí.

„Jeden z nás“ požaduje od EÚ zákaz „financovania aktivít, ktoré predpokladajú ničenie ľudských embryí, najmä v oblastiach výskumu, podpory rozvoja a verejného zdravia v EU.“

Konečný termín zozbierania podpisov, ktoré sú zhromažďované online, je 1. január 2013. Signatári musia byť občanmi EÚ a musia dosiahnuť vek, v ktorom je možné voliť poslancov Európskeho parlamentu.