Pro-life hnutia žiadajú Valné zhromaždenie OSN, aby zreformovalo zmluvné orgány

1,375
Kultúra života

NEW YORK – Pro-life organizácie sa počas špeciálneho fóra v centrále OSN obrátili na Valné zhromaždenie OSN, aby urobili reformy v zmluvných orgánoch, ktoré sa odkláňajú od svojich mandátov tým, že presadzujú potraty, homosexualitu či kontroverzné programy sexuálnej výchovy. V rámci OSN v súčasnosti prebieha kontrola zmluvných orgánov, aby sa zistilo, akým spôsobom majú reformovať systém, ktorý je plný nevyriešených záležitostí, neefektívnosti a zneužívania moci.

Zmluvné orgány majú za úlohu monitorovať zavedenie deviatich zmlúv OSN v členských krajinách. Ročne sú však schopné preveriť len 120 správ z celkového počtu 320.

Pokusy o reformu prostredníctvom Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva, ako aj činnosť samotných zmluvných orgány, viedli k ešte väčšiemu počtu nedoriešených záležitostí. Vo februári minulého roka prijalo Valné zhromaždenie rezolúciu zaväzujúcu členské štáty OSN k medzivládnemu procesu na posilnenie a zvýšenie efektívneho fungovania zmluvných orgánov.

Počas fóra pre občanov Inštitút pre katolícke rodiny a ľudské práva C-FAM varoval pred tým, že keď zmluvné orgány vyzývajú na presadenie potratov, práv homosexuálov či dokonca legalizáciu prostitúcie, tak „robia kompromis voči vlastnej ústavnej integrite a podkopávajú projekt zameraný na ľudské práva,“ dodávajúc, že nezávislosť týchto orgánov „im nedáva právo pozmeňovať dohovory“.

Inštitút C-FAM poukázal na to, že čoraz väčší počet nedoriešených záležitostí zmluvných orgánov je „priamym dôsledkom pracovných postupov, ktoré si volí každý jeden orgán a spôsobu ako fungujú sekretariáty.“

Niektoré z hnutí pre ľudské práva, ktoré podporujú potraty, si želajú rozšíriť byrokraciu, ktorá zamestnáva zmluvné orgány. Podľa C-FAM „obmedzenie činností zmluvných orgánov by nielen podporilo dialóg, ale taktiež by im umožnilo sústrediť svoje zdroje na podstatné úlohy a výrazne by znížilo počet nevybavených záležitostí“. Ďalej dodáva, že „by bolo nezodpovedné len navýšiť prostriedky pre zmluvné orgány v čase úsporných opatrení bez toho, aby ich pracovné metódy boli v súlade s ich mandátmi.“

„Problém s fungovaním orgánov sa zďaleka netýka len prostriedkov a peňazí,“ uviedla Aliancia pre obranu slobody (Alliance Defending Freedom) na fóre. „Skutočný problém spočíva v tom, že zmluvné orgány využívajú právomoci, ktoré im nepatria.“

Na fóre vystúpilo viacero medzinárodných pro-life organizácií. Zástupcovia takzvaných hnutí pre ľudské práva, ktoré podporujú potraty, homosexualitu a sexuálne práva pre mladých, uviedli, že sa dištancujú od výrokov pro-life hnutí.

Medziregionálna skupina členských štátov OSN robí tajnosti o akýchkoľvek reformách, kým nebude jasné, čo by v skutočnosti mohlo vyriešiť systémovému meškanie.

Členské štáty sú z Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) frustrované. Stále čakajú na vypracovanie komplexného odhadu nákladov zmluvných orgánov. Požiadali o to už viac než pred rokom. OHCHR sa pokúša vykonať reformy jednostranne, bez ohľadu na prebiehajúci proces na Valnom zhromaždení. Medzivládne rokovania budú pokračovať na jar.