Pápež František proti sexuálnemu zneužívaniu

1,432
Kultúra života

RÍM - Podľa vatikánskeho komuniké pápež František poveril predstaveného Kongregácie pre náuku viery, aby pokračoval v „rozhodných krokoch“ pápeža Benedikta XVI. vo veci sexuálneho zneužívania duchovenstvom.

Na stretnutí s arcibiskupom Gerhardom Müllerom, ktorý v júli 2012 nahradil amerického kardinála Williama Levadu na čele Kongregácie pre náuku viery, pápež vyslovil želanie, aby sa aj naďalej „pridŕžal línie nastolenej Benediktom XVI. ohľadom rozhodných krokov týkajúcich sa prípadov sexuálneho zneužívania, najmä podporou opatrení na ochranu detí“.

Pápež zároveň zdôraznil Kongregácii, aby ponúkla „pomoc mnohým, ktorí v minulosti boli obeťami takéhoto násilia“ a aby zaistila „spravodlivý proces s tými, ktorí sú vinní“.

Vo vyhlásení, ktoré vydalo vatikánskej rádio, pápež zároveň vyzval Müllera, aby sa aj naďalej usiloval o „záväzok biskupských konferencií formulovať a vykonávať potrebné smernice v tejto oblasti, pretože to má veľký význam pre svedectvo cirkvi a jej dôveryhodnosť“.

Arcibiskup Müller pred vymenovaním za prefekta Kongregácie pre náuku viery pôsobil ako predstavený Regensburgskej diecézy v Nemecku, kde ho vnímali ako „konzervatívca“ tvrdej línie.

Vo svojom príhovore začiatkom tohto roka na výročnom zhromaždení členov Pápežskej akadémie pre život sa arcibiskup zameral na autentické učenie cirkvi o sexualite vo svetle moderných mylných predstáv o sexe.

Na modernosť môže mať cirkev len jednu odpoveď – tú, ktorá je úplne verná učeniu Magistéria, predovšetkým v otázkach sexuálne morálky, pretože práve tam sa doktrína dotýka života,“ vyhlásil arcibiskup.

Áno, bojujeme za mier a spravodlivosť vo svete, ale zároveň musíme presvedčivo ukázať cirkevnú víziu života, lásky a sexuality, vrátane skutočnej nemorálnosti potratu a antikoncepcie.“

Zároveň uviedol, že v „úplnej jednoduchosti“ cirkevného učenia o sexualite je aj „obrovská sila oslobodenia a šťastia“. Všetko, čo musíme urobiť, je „hovoriť s ľuďmi o skutočnom význame sexu v rámci kresťanskej vízie lásky“.