Potrat základné právo žien?

1,506
Kultúra smrti

NEW YORK –  Tohtoročná Komisia OSN pre postavenie žien sa na prvý pohľad zaoberá témou prevencie násilia na ženách a dievčatách, no v skutočnosti sa opäť raz zameriava na rozširovanie takzvaných sexuálnych a reprodukčných práv pre ženy a dievčatá, vrátane práva na potrat.

Skôr, než sa vôbec začalo rokovanie, správy z médií už vopred obvinili náboženstvo a kultúru z toho, že negatívne vplývajú na ochranu žien a dievčat pred násilím. Editoriál New York Times poukázal na „konzervatívnych zástancov“, ako aj na americké kresťanské hnutia, moslimské štáty, Vatikán, Irán či Rusko. Taktiež naznačuje, že v duchu tradičných hodnôt sa snažia ospravedlniť porušovanie základných práv žien. (Redakcia New York Times by sa určite začudovala, ak by zistili, že sociologické výskumy spolu s kresťanskou teológiou tieto obvinenia vyvracajú.)

Je smutné a zároveň ironické, že to boli práve delegácie Spojených štátov a Európskej únie, kto ochotne obetoval najzákladnejšie právo žien presadzovaním práva na potrat, a to naliehaním, aby sa zmienka zo Všeobecnej deklarácie ľudských práv o „základnom práve na život, slobodu a osobnú bezpečnosť“ z textu rokovania odstránila.

USA spolu s EÚ nie sú jediní, ktorí chcú tvoriť viac dokumentov o potratoch a reprodukčných právach. Niekoľko predstaviteľov OSN podobnú myšlienku taktiež jednoznačne podporilo. Koalícia feministických organizácií a zástancov potratov vyjadrovali svoje znepokojenie nad výsledným dokumentom rokovania:

Už by sa viac nemalo dohadovať o tom, ako definovať násilie na ženách a dievčatách. To platí aj pre sexuálne a reprodukčné práva, sexuálnu orientáciu a rodovú identitu či škodlivé javy pretrvávajúce v kontexte negatívneho vplyvu kultúry a tradícii a mnohé ďalšie oblasti.

Potraty nie sú jedinou kontroverznou témou, ktorá vyvoláva debaty o výslednom dokumente Komisie OSN pre postavenie žien. Viacero diskusií vyplýva z používania spojenia „rodová identita“ a presadzovania „práv homosexuálov“. Vedenia sa ujali Spojené štáty, ktoré pod Obamovou vládou agresívne presadzujú LGBT práva ako hlavný bod svojej zahraničnej politiky.

Susan Riceová, americká veľvyslankyňa OSN, tlmočila sklamanie Obamovej vlády z toho, že výsledný dokument rokovaní „výslovne neuznal, že na ženách a dievčatách sa nesmie páchať násilie, alebo že ich nemožno diskriminovať na základe ich prirodzenej alebo pociťovanej sexuálnej orientácie či rodovej identity.“ Dodáva, že „Spojené štáty budú aj naďalej húževnato bojovať o to, aby zabezpečili rovnosť všetkých ľudí bez ohľadu na to, kým sú, alebo koho milujú.“

Vo výslednom dokumente rokovaní komisie pro-life delegácie a ich spojenci podporujúci rodiny účinne udržali obrannú líniu proti ďalšiemu rozšíreniu takzvaných reprodukčných práv. Zástancovia potratov uspeli len minimálne, a to len v slovných súbojoch, keďže ich snaha definovať potrat ako ľudské právo vyšla nazmar. Vytvoriť nové „práva pre gayov“ sa liberálnym aktivistom nepodarilo, ako ani úsilie zahrnúť do výsledného dokumentu spojenia „rodová identita“ či „žena, ktorá miluje ženu“.

Tieto súboje sa ešte zďaleka neskončili. Naopak, tohtoročná sezóna stretnutí komisií OSN sa len začala. Možno len dúfať,že na ďalších zasadnutiach OSN sa budú delegáti zaoberať vážnymi politickými návrhmi na riešenie konkrétnych problémov a upustia od posadnutého zamerania sa na tzv. reprodukčné a sexuálne práva a budú sa snažiť podporovať a chrániť prirodzené ľudské práva mužov, žien či detí.