V anglicky hovoriacich krajinách pôrodnosť prekvitá

2,008
Kultúra života

BERLÍN – Pôrodnosť vyspelého sveta prestala klesať. Minimálne v oblastiach, kde sa hovorí anglicky.

Inštitút Maxa Plancka pre demografický výskum v Nemecku skúmal 37 svetových ekonomických veľmocí. Zistil, že Veľká Británia, USA, Austrália, Nový Zéland a Írsko zvýšili pôrodnosť natoľko, že môžu odvrátiť klesanie populácie.

To je v rozpore s predchádzajúcimi odhadmi, ktoré nepočítali s faktom, že ženy majú deti v neskoršom veku. Táto skupina uviedla, že to môže posunúť výpočty až o 20%.

Tieto výsledky naznačujú, že dlhodobý pokles plodnosti vo vyspelom svete prišiel ku koncu alebo aspoň k pozastaveniu. To potvrdzuje, že nízka pôrodnosť je výsledkom toho, že ženy majú neskôr a nie menej detí.“

Americká pôrodnosť klesla pod reprodukčnú úroveň v roku 2010. Veľa narodených detí v Amerike je vďaka imigrantom, ktorí tvoria 80% celej rastúcej americkej populácie medzi rokmi 2002 a 2012.

Pôrodnosť tínedžerov v Amerike klesá, ale stále ostáva najvyššou na svete.

Medzitým Japonsko podniká kroky proti aktuálnemu poklesu pôrodnosti. Vláda sa domnieva, že „vytvorenie lepších podmienok pre pôrod a manželstvo môže zvýšiť mieru pôrodnosti v Japonsku z 1.39 na 1,75 detí na jednu ženu.“

Profesor ekonomiky a manažmentu Hiroshi Yoshida z Tokia zistil, že ak sa miera plodnosti v Japonsku nezvýši, tak o 1000 rokov tento ostrov nebude mať žiadne deti.