Veľká Británia zatvára striptízové kluby

1,443
Kultúra života

BEDFORD – Miestna rada v malom meste Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska jednohlasne zamietla pridelenie priestranstva „miestam sexuálnej zábavy“. Rozhodnutie privítali kresťanskí aktivisti ako podstatný krok smerom k zvráteniu erózie tradičných hodnôt.

Mestečko Bedford tak zastavilo osvojovanie si tzv. „nulového prístupu“ pri udeľovaní licencií striptízovým tanečným klubom, ktoré priniesli nešťastie do štvrtí mnohých väčších miest v Británii. Členovia rady sa vyjadrili, že mali obavy z nákladných súdnych sporov, ak by udeľovanie licencií zakázali úplne.

Stratégia, ktorú prijali, stanovuje, že podľa názoru rady „sa v Borough nenachádza žiadna lokalita, ktorá by bola vhodným miestom sexuálnej zábavy“.

Podporovatelia tohto prístupu tvrdia, že schválenie žiadostí bude pre potenciálnych žiadateľov teraz oveľa ťažšie. Rada v posledných rokoch už odmietla niekoľko žiadostí na prevádzkovanie striptízového tanečného klubu.

Člen rady Ian Clifton bránil nové pravidlá tým, že ak by rada zakázala kluby úplne, „začali by fungovať tajne a nelegálne na iných miestach“.

Aktivista a bývalý člen rady mesta Bedford Borough, Peter Chiswell, to vyvrátil: „Som presvedčený, že existujú dobré právne dôvody na prijatie nulovej politiky. V jej prospech tu máme silný precedens a riadnu obranu, preto by mali za to hlasovať. Zákon nulovú politiku umožňuje.“

Verejná diskusia prebehla v mesiacoch november 2012 až február 2013. Dvetisíc miestnych ľudí (z 80 000 obyvateľov) sa jednomyseľne a priamo vyjadrilo v prospech úplného zákazu. Chiswell zároveň predložil petíciu s troma tisíckami podpisov za nulovú politiku.

Prieskumy, ktoré rada uskutočnila, tiež ukázali, že väčšina ľudí v oblasti podporuje absolútny zákaz.

Člen rady Sam Pryce rovnako podporuje úplné zamietnutie týchto klubov. Podľa jeho názoru by sa tak „dokázalo, že rada chce načúvať obavám mnohých ľudí v meste a chce využiť príležitosť dôrazne zastupovať ich názory“.

Louise Kingová, ďalšia členka rady, uviedla, že aj keď bola „mierne nespokojná“ s myšlienkou úplného zákazu, „určite by som si neželala vidieť rozmach miest so sexuálnou zábavou v našom meste. Mám totiž pocit, že samotná zmienka sexuálnej zábavy degraduje ženy a pravdepodobne, na určitej úrovni, zároveň uráža mužov, ktorí platia veľké peniaze za to, aby si niečo takéto mohli pozrieť. Predpoklad, že muži nemôžu fungovať bez možnosti vidieť ženské telo, je smiešny“.

V roku 2009 poslanci znepokojení nárastom miest sexuálnej zábavy prijali zákon (Policing and Crime Act), ktorý vyžaduje, aby prevádzkovatelia striptízového klubu, kde sa konajú živé vystúpenia viac ako jedenásťkrát ročne, požiadali miestne úrady o pridelenie licencie. Skupina aktivistov Christian Concern for Our Nation uvádza, že odkedy nový zákon nadobudol účinnosť a miestne úrady získali moc rozhodovať, zamietanie žiadostí o licencie na prevádzkovanie miest sexuálnej zábavy sa stalo rastúcim trendom v mestách Spojeného kráľovstva. Žiadosti úrady zamietli v mestách Oxford, Maidstone, Londýn a Bedford.

Andrea Minichiello Williamsová, výkonná riaditeľka Kresťanského právneho centra hovorí: „Sme veľmi povzbudení niekoľkonásobným úspechom, ktorý sme dosiahli, keď sme sa postavili proti zariadeniam sexuálnej zábavy v centrách miest.“

Je úžasné vidieť mestské rady používať ich nové právomoci pre dobrú vec a reagovať tak na obavy ľudí z takýchto zariadení. Centrá našich miest by mali byť priestorom určeným pre verejnosť, kde môžu rodičia bez strachu vziať svoje deti,“ vyhlásila.