Putin: Homosexuáli si neadoptujú naše deti!

1,800
Kultúra života

Moskva – Zahraničné homosexuálne páry si už podľa nových pravidiel, za ktorými stojí prezident Vladimir Putin, nebudú môcť adoptovať ruské deti. Tento krok nadväzuje na nový zákon, účinný od 1. januára 2013, ktorý americkým párom znemožnil adopcie ruských detí.  

Noviny Izvestia informovali, že Putin požiadal Ministerstvo školstva a vedy a Najvyšší súd o vypracovanie dodatkov k adopčnému zákonu. Tie majú byť hotové 1. júla 2013.

Tento postup podporuje aj komisár pre práva detí Pavel Astakhov, ktorý sa nedávno vyjadril, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby ruské deti neboli adoptované partnermi rovnakého pohlavia. Pokiaľ ide o plány francúzskych socialistov uzákoniť „homosexuálne manželstvá“, povolenie adopcií ruských detí homosexuálmi by bolo, podľa slov Astakhova, „protiústavné“.

Diskusia sa v Rusku rozprúdila pre blížiace sa uzákonenie „homosexuálnych manželstiev“ v Británii a Francúzsku. Funkcionár Ministerstva zahraničných vecí Konstantin Dolgov sa vyjadril, že zmeny „znížia šance“ adopcií z týchto krajín, nad ktorými je potrebné uvažovať.

Po páde Sovietskeho zväzu a nasledujúcou hospodárskou krízou sa Rusko stalo obľúbenou destináciou zahraničných párov hľadajúcich deti na adopciu. Odborníci sa domnievajú, že od roku 1991 si americkí rodičia adoptovali až 60 000 detí.

Najaktuálnejšie štatistiky ukazujú významné zlepšenie demografickej situácie v Rusku a mnohé hrozivé trendy, ako sa zdá, sa začínajú otáčať. Predtým táto postkomunistická krajina, zmietajúca sa v hospodárskej kríze a známa ako „chorý človek“ Európy, zažila dlhodobú klesajúcu špirálu pôrodnosti, priemernej dĺžky života a zdravia svojich obyvateľov. Organizácia spojených národov varovala, že počet Rusov, v tom čase ich bolo okolo 143 miliónov, klesne do roku 2050 o tretinu, ak sa trendy nezlepšia.

Jednou z hlavných priorít vlády prezidenta Putina sa stalo zvrátenie týchto trendov. V priebehu posledných piatich rokov sa pôrodnosť neustále zvyšuje a straty obyvateľstva sa od roku 2009 začali ustaľovať. Putin, takmer osamotený medzi európskymi lídrami, zvažuje obmedzené opatrenia na zníženie potratovosti, ktorej miera je považovaná za jednu z najvyšších na svete.

Premiér Dmitry Medvedev v januári vyhlásil, že zlepšenie demografickej situácie Ruskej federácii naďalej zostáva jednou z hlavných priorít vlády. Podľa jeho slov je populácia schopná obnovy a nárast jej počtu je možný až na 145 miliónov obyvateľov do roku 2025.

„Je dôležité udržať súčasný rastúci demografický trend, zaistiť udržateľný rast pôrodnosti, dosiahnuť zníženie úmrtnosti a zvýšenie priemernej dĺžky života na 74 rokov. To všetko vytvorí podmienky pre rast ruskej populácie na 145 miliónov do roku 2025, vyhlásil Medvedev. Prisľúbil viac vládnych financií na budovanie škôlok a mesačný príspevok pre matky, ktoré porodia tri a viac detí.

Počet vrážd a samovrážd naďalej klesá, v januári tohto roka o 4,5 percenta a o 4 percentá počnúc predchádzajúcim mesiacom. Ruské úrady sa snažia obmedziť predaj alkoholu. Úmrtnosť v dôsledku náhodnej otravy alkoholom sa v rokoch 2000 až 2011 znížila z 25 percent na 10 percent na 100 000 obyvateľov.

Počet narodení vzrástol z nízkych 8,27 na 1000 ľudí v roku 1999 na 12,6 v roku 2010. Celková miera plodnosti vzrástla z 1,16 detí narodených jednej žene v roku 1999 na 1,54 v roku 2009, v januári 2013 to bolo 1,61 detí narodených jednej žene.

Priemerná dĺžka života u mužov, čo je ďalší významný indikátor demografického a hospodárskeho zlepšenia, vykazuje stály nárast z 58,9 rokov v roku 2005 na 64,3 rokov v roku 2011.