Malta chráni život. Podľa OSN tak porušuje ľudské práva.

2,454
Kultúra smrti

NEW YORK – Podľa európskych odborníkov na právo Malta porušuje ľudské práva. Tvrdia to na základe najbližšej previerky Rady OSN pre ľudské práva. Tento malý ostrovný štát sa previňuje tým, že chráni ľudský život v maternici.

Medzinárodný výbor právnikov (ďalej ako „Výbor“), ktorý sa zaoberá ľudskými právami, odovzdal Rade pre ľudské práva správu, v ktorej obviňuje Maltu z neopodstatneného ohrozovania života žien zákonmi, ktoré chránia život. Právny základ týchto tvrdení je však sporný.

Správa sa zaoberá hlavne problémom imigrácie do tejto krajiny, keďže leží najbližšie k viacerým africkým prístavom. Avšak výbor využil možnosť Maltu kritizovať za to, že odmieta povoliť potraty „z medicínskych dôvodov“ tvrdiac, že tak porušuje právo žien na zdravotnú starostlivosť a že im tým spôsobuje ujmu.

Výbor sa odvoláva na odporúčania zmluvných orgánov OSN, ktoré majú na starosti sledovať dodržiavanie zmlúv o ľudských právach, ktoré Malta prijala. Žiadne z týchto odporúčaní však nie je právne záväzné a nie je ani smerodajné pri interpretácii dohovorov OSN. Skutočnosť je taká, že žiadny dohovor OSN nehovorí o práve na potrat a neobsahuje ani žiadne formulácie, ktoré by mohli existenciu tohto práva potvrdiť.

Sporný je aj vedecký základ týchto obvinení. Výbor, ako aj zmluvné orgány OSN, tvrdí, že zdravie žien je ohrozované, ak sú potraty v krajine nezákonné, pretože sa ženy uchyľujú k nebezpečným nelegálnym potratom. Avšak neexistuje žiadny vedecký dôkaz o tom, že by maltské zákony chrániace ľudský život ženy ohrozovali.

Údaje Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o úmrtí matiek z roku 2010, ktoré súvisia s potratmi na Malte, sú so svojimi 13% na úrovni svetového priemeru. Počet takýchto úmrtí podľa WHO klesol, podobne ako aj v iných krajinách EÚ, napríklad v Taliansku, Španielsku či Grécku. V týchto krajinách sa život nenarodených detí nechráni v takej miere. Projekt Global Burden of Disease, ktorý posudzuje prípady úmrtí, v roku 2010 zaznamenal na Malte veľmi prudký pokles celkového počtu úmrtí v súvislosti s potratmi. Posledných dvadsať rokov krivka na grafe kopíruje krivku súvisiacu s celkovým zlepšením zdravotného stavu matiek (porovnaj graf). Celkový počet úmrtí v dôsledku potratu (0,03%) je menší než v Španielsku či Grécku.

Malta je posledným z viacerých katolíckych štátov, ktoré zakazujú potraty a majú výborné záznamy o zdraví matiek. Preto obvinenia a nátlak na presadenie potratov nie sú namieste. Maltské zákony chránia nenarodené deti za všetkých okolností, vo všetkých fázach vývoja, a to bez výnimky.

Výbor, podobne ako ďalšie organizácie, ktoré vznikli v povojnovej Európe a zaoberali sa porušovaním ľudských práv v bývalom Sovietskom zväze, teraz svoju pozornosť obracia na podporu potratov.

Po tom, čo Výbor v roku 2007 publikoval Yogyakartské princípy, sa postavil na čelo podporovateľov špeciálnych práv pre homosexuálov. Správa Medzinárodného výboru právnikov Malte vyčíta, že tento ostrovný štát odmieta „Joanne Cassarovej“ – osobe, ktorá je síce oficiálne registrovaná ako žena, ale narodila sa ako muž –  povoliť sobáš s iným mužom. Maltský Najvyšší súd neuznáva žiadne takéto právo, a tak tento prípad prevzal Európsky súd pre ľudské práva.

Priestupok Malty proti ľudským právam sa bude prešetrovať v októbri na Rade pre ľudské práva v Ženeve.