Pápež František o obchodovaní s ľuďmi

1,405
Kultúra života

Pápež František už dokázal, že mu chudobní ležia na srdci a myslí na nich. Videli sme fotky, ako umýva nohy pacientom s AIDS, ako sa zastavil, aby požehnal ťažko zdravotne postihnutého muža na Svätopeterskom námestí. Od prvej chvíle svojho pontifikátu nám pripomína, aby sme pamätali na chudobných.

Okrem toho, František chce, aby sme pamätali na určitú skupinu chudobných: tých, ktorí uviazli v obchodovaní s ľuďmi a v otroctve. Podľa odhadu Bieleho domu sa na svete obchoduje s 20 miliónmi ľudí. Podľa Charlesa Reida z University of St Thomas School of Law je domovina pápeža Františka epicentrom otroctva:

„Podľa ministerstva zahraničia je Argentína zdrojovou, tranzitnou a cieľovou krajinou pre mužov, ženy a deti, ktorí sú podrobení núteným prácam a obchodovaniu s ľuďmi. Preto som túžil zistiť, či a do akej miery venuje pápež František pozornosť tomuto problému. Povzbudením mi boli správy o tom, že „organizácie, ktoré pracujú proti pracovnému a sexuálnemu vykorisťovaniu v Buenos Aires ho považujú za spojenca. Často navštevoval obete obchodovania s ľuďmi, dojímali ho ich svedectvá a vo svojich kázňach odsúdil tých, ktorí sú zodpovední za tieto formy otroctva.“ Dokonca denník New York Times informoval, že pápež František zahájil v roku 2008 iniciatívu na pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi. Je to významný fakt, pretože v tej dobe bola Argentína na zozname krajín pozorovaných americkým ministerstvom zahraničia  a spadala medzi národy, ktorých odozvu na obchodovanie s ľuďmi bolo treba zlepšiť.“

Je zrejmé, že pápež František si uvedomuje strašné a tragické okolnosti obchodovania s ľuďmi. Počas sv. omše za obete týchto zločinov povedal:

„Pre mnohých je Buenos Aires mlynčekom na mäso, ktorý ničí ich životy, láme ich vôľu a zbavuje ich slobody...

V našom meste sú ľudia, ktorí dopúšťajú ľudské obete, zabíjanie dôstojnosť týchto mužov a týchto žien, týchto dievčat a chlapcov, ktorí sú podrobení tomuto zaobchádzaniu, otroctvu. Nemôžeme ostať vlažnými.“

Je ťažké si predstaviť desivejší zločin proti ľudským bytostiam, než je zločin odtrhnutia ľudí od domova a nútenia ich do práce a sexu. A to bez toho, aby títo ľudia dokázali vidieť spôsob, ako sa z tejto situácie dostať. Je povzbudzujúce vedieť, že pápež František si je očividne vedomý tohto globálneho hriechu, a je pripravený nielen naň upozorniť, ale i vyzvať veriacich, aby jednali.