Koniec svadbám v katolíckej cirkvi?

2,685
Kultúra smrti

 

LONDÝN – K britským poslancom sa tento týždeň dostala správa, že ak konzervatívno – liberálna a demokratická koalícia Davida Camerona schváli návrh zákona o manželstve osôb rovnakého pohlavia, katolícka cirkev v Anglicku a Walese môže byť donútená úplne vylúčiť z uzatvárania manželstiev civilný aspekt.

Vládny návrh zákona bol odsúhlasený drvivou väčšinou poslaneckej snemovne a momentálne ho skúma výbor pre ľudské práva.

Výbor si v utorok vypočul profesora a právnika Chrisa McCruddena, ktorý radil rímskokatolíckej cirkvi v otázke návrhu zákona. Povedal: „Nebezpečenstvo už nemohlo byť väčšie.“

Podľa súčasného znenia zákona „hrozba sporov... by bola naozaj obrovská“.

„Ak nechceme, aby došlo k zmene, je nutné, aby sa negatívne dôsledky ohrozujúce tento systém riešili teraz a viac sa neodkladali. Hneď, ako bude návrh zákona schválený, katolícka cirkev musí zvážiť nakoľko je vystavená právnemu riziku a či na základe tohto stanoviska môže aj naďalej fungovať existujúci právny systém,“ reagoval McCrudden.

Vláda trvala na tom, aby znenie zákona vytváralo legálnu ochranu pre duchovenstvo. Boli však opakovane varovaní, že tieto „ochranné opatrenia“ sú pri súčasnom právnom systéme zbytočné.

Katolícki kňazi v Británii v súčasnosti celebrujú 8 500 svadieb ročne. Považujú sa za „oprávnené osoby“ pre zosobášenie párov v mene štátu. Čisto technicky sú štátnymi úradníkmi. Homosexuáli pretláčajúci spomenutú otázku môžu požadovať, aby kňazi viedli ceremóniu takéhoto druhu alebo v opačnom prípade čelili obvineniu z protiprávnej diskriminácie.

McCrudden dodáva, že aj keby snahy jednotlivcov či skupín zlyhali, náklady na boj s takýmito prípadmi by mali zlý vplyv na cirkev.

McCrudden je profesorom na kráľovskej univerzite v Belfaste. Špecializuje sa na ľudské práva a problematiku rovnosti a diskriminácie.

Stihol už varovať členov parlamentu o dôsledkoch zákona pre katolícke školy a učiteľov.

Peter Tatchell tvrdí, že homosexuálni lobisti sú znepokojení, lebo snemovňa lordov môže tento nepopulárny návrh zákona „zabiť“. Najväčšia neistota, ktorej zákon o manželstvách osôb rovnakého pohlavia čelí je hlasovanie snemovne lordov.

Dodáva: „Neexistuje žiaden priestor pre spokojnosť. Potrebujeme ovplyvniť lordov rovnako, ako sme ovplyvnili obyčajných ľudí. Cirkevní predstavitelia a zástancovia pravice sú povolaní zastaviť tento zákon. Pokúsia sa hlasovať proti alebo predstavia pozmeňovacie návrhy.“

V januári skupina viac ako 1000 kňazov vydala verejný list, v ktorom varovala, že časy prenasledovania katolíkov sa môžu vrátiť s požiadavkou „homosexuálnych manželstiev“. Návrh zákona, spoločne s existujúcou „rovnosťou zákonov“ a ďalšie zákonné úpravy, ohrozuje náboženskú slobodu a prinesie späť štátom podporované útoky na duchovenstvo.

Philip Egan, katolícky biskup, sa pre Daily Telegraph vyjadril: „Som veľmi znepokojený. V kostole a na katolíckych školách kážeme o manželstve, vydávame svedectvo kresťanskej viery a teraz podľa nej nebudeme môcť žiť, pretože by sme mohli byť zatknutí pre fanatizmus alebo homofóbnosť.“

Medzitým v prieskumoch verejnej mienky sa zákon o homosexuálnych manželstvách sčasti považuje za pokračujúci pád Cameronovej konzervatívnej strany.

V miestnych voľbách, ktoré sú stanovené na budúci týždeň, experti odhadujú, že konzervatívci by mohli stratiť 200 až 500 kresiel. Niektorí odhadujú až 850.

Peter Oborne vyjadril svoj názor v stredu pre Daily Telegraph o očakávanej výhre Nezávislej strany Spojeného kráľovstva (UKIP) v prichádzajúcich voľbách do Európskej únie: Necelý rok pred všeobecnými voľbami v roku 2015 by takýto výsledok ľahko spôsobil zmätok u konzervatívcov. Dokonca by urýchlil pokus zosadiť Davida Camerona z pozície lídra.“ 

UKIP je v súčasnosti jediná britská politická strana, ktorá sa otvorene stavia proti „homosexuálnym manželstvám“.

Po tom, čo kráľ Henrich VIII. odtrhol Anglicko od pápeža pre rozvod s Katarínou Aragónskou, katolíci trpeli závažné obmedzenia známe ako „trestné zákony“ až do začiatku 19. storočia. Tie vyžadovali, aby sa katolíci vzdali svetskej a duchovnej autority pápeža a popierali hlavnú doktrínu o premenení. Do dnešného dňa mnohí Briti vmnímajú katolicizmus ako cudzí a podozrivý.