Voľby v Austrálii: Desatoro verejného dobra

1,695
Kultúra života

 
V prípravách na volebnú kampaň v Austrálii, ktorá sa bude konať budúci rok v septembri, adresovali biskupi katolíckym občanom pastiersky list. Títo občania tvoria takmer 1 štvrtinu voličov. Poukazujú v ňom na hodnoty „bohatej tradície sociálneho učenia a na dlhoročné skúsenosti Cirkvi v službe všetkým ľuďom“ ako na návod k „hlasovaniu za verejné dobro“, ktoré „prekračuje hranice politických strán“. „Katolíkov povzbudzujeme, aby pozerali ďalej ako na svoje vlastné individuálne potreby, aby pri volebnej urne brali do úvahy verejné dobro. Dobro jednotlivca a dobro spoločnosti sa ako celok musí spojiť v harmónii.“ A v katolíckej tradícii je základom pre verejné dobro „obhajovanie ľudskej dôstojnosti“ a nesporne „slúžba chudobným, ľuďom na okraji spoločnosti, chorým a tým, na ktorých sa zabúda.“

Čo sú potom pre austrálskych biskupov základné hodnoty a ciele, ktoré je potrebné zvážiť pri hodnotení politických programov vo svetle verejného dobra? Po prvé, „zodpovednosť za chudobných a zraniteľných“. Potom je to obrana manželstva medzi mužom a ženou a rodiny ako „základnej jednotky spoločnosti; právne uznanie jedinečného charakteru manželstva medzi mužom a ženou a náležitá ochrana práv detí vzťahujúcich sa k ich biologickej matke a otcovi“. Cirkev uznáva, že existuje mnoho situácií, v ktorých pre oboch rodičov nie je možné byť prítomný v živote svojich detí. Tiež uznáva, že rodiča, ktorý vychováva dieťa sám, by mali podporovať v zodpovednosti, ale „deťom by nemali byť zámerne rodičia odnímaní, pokiaľ neexistujú obavy o bezpečnosť detí.“ Ochrana maloletých je skutočne jedným z primárnych politických záväzkov z hľadiska verejného dobra a Cirkev aktívne pracuje na tom, aby „odstránila okolnosti, ktoré umožňujú zneužívanie a snaží sa zabezpečiť pastoračnú starostlivosť a podporu obetiam takéhoto zneužívania.“ Cirkev má „dlhú históriu obrany dôstojnosti ženy“ a ľudského života, čo je ďalšou nepopierateľnou hodnotu v hľadaní verejného dobra. „Každý ľudský život treba rešpektovať, najmä ten najzraniteľnejší vrátane života nenarodených, chorých, starších, ľudí, ktorí žijú s postihnutím a komunít postihnutých chudobou, zneužívaním, hladom alebo vojnami.“ Politici musia chrániť pôvodných obyvateľov Austrálie a v rámci „živej, prosperujúcej demokracie prijať „milióny našich bratov a sestier, ktorí sú nútení utiecť zo svojej vlasti zo strachu z prenasledovania, kvôli vysídleniu, vojne alebo hladu“. Politický záväzok k verejnému dobru tým pádom podporuje vzdelávanie a vyučovanie, zdravotnú starostlivosť, mier a rozvoj ako aj ekológiu a udržateľnosť.

V pastierskom liste pripomína Konferencia biskupov Austrálie „10 princípov sociálnej náuky katolíckej cirkvi“: dôstojnosť každej ľudskej bytosti, stvorenej na obraz Boha; úctu k životu v každej fáze jeho vývoja, od počatia po prirodzenú smrť; dôležitosť spoločenstiev a sociálnych inštitúcií akou je rodina; účasť všetkých pri budovaní verejného dobra; uprednostnenie chudobných a zraniteľných; solidaritu s členmi „jednej ľudskej rodiny“; starostlivosť o stvorenstvo; zásadu subsidiarity, ktorá zahŕňa zásadu „blízkosti“; rovnosť všetkých ľudí pred Bohom a odmietnutie akejkoľvek formy diskriminácie.