Pohľad zahraničia na slovenský Pochod za život

2,691
Kultúra života


RÍM - Viac než 80 000 ľudí sa 22. septembra v slovenskom meste Košice zhromaždilo na prvom Pochode za život v krajine. Toto číslo ohromilo dokonca aj organizátorov podujatia. „Taký počet ľudí nikto nečakal,“ povedal jeden očitý svedok miestnym spravodajským službám. 

Prišli toľkí, že 2,5-kilometrová trasa bola príliš krátka, aby sa na ňu pomestili všetci účastníci pochodu. Informoval o tom príspevok Hlavných správ, miestneho spravodajstva, ktoré bolo na mieste. Dav zaplnil väčšinu ulíc v centre mesta. I keď sa mal pochod začať o 12:30, do 15:00 sa väčšina davu „ešte neposunula, a to kvôli obrovskej mase ľudí, ktorá ulicu úplne zaplnila.“

Pochod za život sa konal v ten istý víkend ako Gay Pride demonštrácia v hlavnom meste Bratislava. Tá údajne prilákala približne 1000 účastníkov.

Organizátori Pochodu za život sa vyjadrili, že ich cieľom bolo zmobilizovať verejnosť, aby tá dala zákonodarcom vedieť, že „ochrana života a rodiny tvorenej manželstvom muža a ženy ako nenahraditeľného priestoru pre vznik a rozvoj života majú na Slovensku podporu verejnosti.“

Aj keď slovenskí zástancovia pro-life už predtým organizovali demonštrácie, toto podujatie, organizované Konferenciou biskupov Slovenska (KBS) za pomoci Fóra života, bolo prvou akciou usporiadanou na celoštátnej úrovni. 

„Atmosféra v meste je elektrizujúca kvôli emóciám, ľudia majú slzy v očiach,“ napísal jeden pozorovateľ, dodávajúc, že počet detí a ľudí so zdravotným postihnutím bol „ohromujúci“.

Vlajky a transparenty požadovali ochranu rodiny a ochranu ľudských bytostí od počatia. 

Istý muž, označujúci sa za homosexuála, sa prišiel pochodu zúčastniť a povedal: Som za rodinu. Ja sám som vyrastal v rodine. A samozrejme, som za život...Postoj za život je postojom za všetkých ľudí. Ak nemáme nikoho diskriminovať, tak sa to jedná v prvom rade otázky potratov.

Pochodu predchádzalo večerné bdenie a sv. omša, ktorú slúžilo 16 katolíckych biskupov. Pápežský nuncius Mario Giordana odovzdal davu pozdravy od pápeža Františka so slovami: „Pápež František vám posiela posolstvo: Nech vás nikdy nikto nezastaví v podpore kultúry života.“

Miroslav Mikolášik, člen Európskeho parlamentu, ktorý sa Pochodu zúčastnil, povedal pre spravodajský portál Aleteia: „Všetci sme boli šokovaní obrovskou veľkosťou tohto Pochodu za život.“

Organizátori Pochodu sa pripravili na obrovské demonštrácie, očakávajúc asi 50 000 účastníkov. Avšak podľa počiatočných odhadov sa ho v skutočnosti zúčastnilo 70 000 až 80 000 ľudí. Podľa informácií novín Slovak Spectator prišli účastníci z Poľska, Maďarska a Českej republiky.  

V rámci dobre zorganizovaných príprav bolo zapojených 700 dobrovoľníkov a 50 záchranárov so 4 sanitkami.

Podľa Hlavných správ použili usporiadatelia pochodu 4 kilometre bezpečnostnej pásky a pozdĺž trasy pochodu mali 100 informačných tabúľ, 10 000 balónov a 100 000 letákov. Parkovanie bolo zabezpečené pre 500 autobusov a 5000 áut, zatiaľ čo boli do Košíc vypravené tri osobitné vlaky z Bratislavy a Žiliny.

V pastierskom liste, ktorý sa 1. septembra čítal v katolíckych kostoloch na Slovensku, vyzvali slovenskí biskupi veriacich a všetkých tých, ktorí veria v hodnotu života, aby sa Národného pochodu za život zúčastnili.

Biskupi varovali, že postoje mnohých zákonodarcov a tých, ktorí majú vplyv na verejnú mienku na Slovensku, sa častejšie zameriavajú na smrť ako na život. Poukázali na fakt, že v niektorých krajinách boli zavedené zákony umožňujúce eutanáziu, ako aj potrat a genetické experimenty. To všetko sú oblasti, ktoré sú zdrojom vážneho znepokojenia. Biskupi konštatovali, že popri „nenarodených deťoch budú ohrození aj starí a chorí, resp. inak nepohodlní ľudia.“

„Národný pochod za život s témou „Poďme von a bojujme za život“ je vyvrcholením dlhoročného úsilia za presadenie kultúry života a reakcia na rastúce spochybňovanie hodnoty ľudského života a rodiny ako ideálneho miesta pre prijatie života,“ povedal spoluorganizátor o. Dušan Škurla. 

Vysvetľujúc výber miesta pre prvý Národný pochod za život na Slovensku o. Škurla povedal: Košice, tohtoročné európske hlavné mesto kultúry, sú vhodným miestom na národný apel ochrany života ako základného kultúrneho prejavu.“

Európske hlavné mesto kultúry je mestom, ktoré každoročne menuje Európska únia, aby upozornila na kultúrne dedičstvo miest členských štátov a aby ho podporila. Košice na Slovensku sú spolu s Marseille vo Francúzsku európskymi hlavnými mestami kultúry na rok 2013. 

„Chceli by sme, aby sa z Košíc stalo mesto kultúry života,“ povedal o. Škurla. Ten po mnoho rokov organizoval v tomto štvrťmiliónovom východoslovenskom meste pochody a celomestské modlitebné podujatia za život. 

Pochod začal v popoludňajších hodinách čítaním manifestu Národného pochodu za život. 

Manifest vyzýval všetkých verejných činiteľov, najmä vládu a všetky štátne inštitúcie, aby vytvárali a presadzovali legislatívu, ktorá by chránila každú ľudskú bytosť od počatia až po prirodzenú smrť. 

Požadoval legislatívnu ochranu „manželstva muža a ženy ako jedinečného a ničím nenahraditeľného zväzku, ktorý rešpektuje prirodzený zákon rozpoznateľný rozumom.“

V nedeľu na Pochode však účastníci videli niečo, čo sa na iných pochodoch za život len tak nevidí.

 Katolícky kňaz a skautský vodca o. Andrej Legutký z Vrbovej preletel trasu pochodu v padákovom klzáku, pričom natáčal obrovský sprievod Národného pochodu za život, ktorý mal pod sebou. 

Od roku 1986 je potrat k dispozícii na požiadanie až do 12 týždňa tehotenstva. 16-17-ročné dievčatá môžu ísť na potrat bez súhlasu rodičov, i keď sú povinné s tým rodinu oboznámiť. Miera počtu potratov však klesá. Najviac ich bolo koncom 80. rokov ihneď po tom, ako bol tento zákon schválený - 40 z 1000 tehotenstiev skončilo potratom. Najnižšia miera počtu potratov od ich legalizácie v roku 1957 činila menej ako 15 z vyvolaných potratov na 1000 pôrodov, čo predstavuje pokles o cca 73 %. 

Na Slovensku je 68,9 % obyvateľov rímskokatolíkov, 10,8 % je protestantov a 4,1 % tvoria gréckokatolíci. Krajinu sužuje rovnaká demografická kríza, akej čelí väčšina európskych národov, pričom populácia starne a celková pôrodnosť dosahuje 1,39 dieťaťa na ženu. Priemerný vek ženy je 39,9.