Katechézy k roku viery: Verím v spoločenstvo svätých

1,935
Kultúra života

Preklad ďalšej katechézy z cyklu Svätého Otca o Vyznaní viery pri príležitosti Roku viery, ktorá zaznela dnes počas pravidelnej generálnej audiencie na námestí sv. Petra v Ríme.

Drahí bratia a sestry, dobré ráno!

Dnes by som rád hovoril o krásnej skutočnosti našej viery, konkrétne o „spoločenstve svätých“. Katechizmus katolíckej cirkvi nám v tejto súvislosti hovorí o dvoch veciach: o spoločenstve, čiže spoločnej účasti na svätých veciach a o spoločenstve medzi svätými osobami (par.948). Pristavil by som sa pri druhom význame. Je to jedna z najpovzbudivejších právd viery, pretože nám pripomína, že nie sme sami, že medzi tými, ktorí patria Kristovi, existuje živé spoločenstvo. Spoločenstvo, ktoré sa zrodilo z viery. Termín „svätí“ v skutočnosti označuje tých, ktorí veria v Pána Ježiša a začlenili sa do cirkvi prostredníctvom krstu. Preto sa prví kresťania nazývali aj „svätci“ (porov. Sk 9,13,32,41; Rim 8,27; Kor 6,1).

Jánovo evanjelium hovorí, že Ježiš sa pred umučením modlil k Otcovi za spoločenstvo medzi učeníkmi týmito slovami: „aby všetci boli jedno ako ty, Otče, vo mne a ja v tebe, aby aj oni boli v nás jedno, aby svet uveril, že si ma ty poslal“ (17,21). Najzákladnejšia pravda hovorí, že cirkev je spoločenstvo s Bohom, priateľstvo s Bohom, spoločenstvo lásky s Kristom a Otcom v Duchu Svätom, ktoré sa upevňuje v bratskom spoločenstve. Tento vzťah medzi Synom a Otcom je „základným putom pre nás kresťanov. Ak sme dokonale postavení na tomto „základe“ spaľujúceho plameňa lásky, ktorým je svätá Trojica, potom sa skutočne môžeme stať jedným srdcom a jednou dušou, pretože Božia láska nás zbavuje egoizmu, predsudkov, vnútorných aj vonkajších rozdelení. Božia láska zmýva naše hriechy.

Ak sme zakorenení v tejto Láske, ktorou je Boh, zaručene sa vzájomne posúvame – od bratov k Bohu. Skúsenosť s bratským spoločenstvom ma vedie k spoločenstvu s Bohom. Vzájomná jednota nás vedie k jednote s Bohom, priťahuje nás k Bohu, ktorý je naším Otcom. Toto je druhý aspekt spoločenstva svätých, na ktorý by som chcel upriamiť vašu pozornosť. Potrebujeme podporu vo viere od ostatných ľudí, hlavne v náročných chvíľach. Ak sme jednotní, viera je silnejšia. Aké nádherné je vzájomne sa podporovať v úžasnom dobrodružstve viery! Hovorím to, pretože tendencia uzatvárať sa do seba ovplyvnila aj náboženstvo, takže často je veľmi ťažké poprosiť o duchovnú pomoc ľudí, ktorí sú kresťania rovnako ako my. Kto z nás sa nikdy necítil neistý, stratený, kto nikdy nepochyboval o svojej viere? Každý. Každý. Všetci sme to zažili, aj ja. Je to súčasť cesty viery, súčasť života. Nesmie nás to prekvapiť len preto, že sme krehké a obmedzené ľudské bytosti. Všetci sme krehkí, všetci máme určité hranice. V týchto ťažkých chvíľach je však potrebné veriť v Božiu pomoc, modliť sa k Otcovi a nájsť odvahu a pokoru otvoriť sa iným, požiadať o pomoc, o pomocnú ruku. Koľkokrát sme takýmto spôsobom ľahko vyriešili problém a znovu našli Boha. V tomto spoločenstve (spoločenstvo znamená „vzájomné spojenie“) sme jednou veľkou rodinou, kde sa všetci navzájom podporujú a pomáhajú si.

Ďalší aspekt – spoločenstvo svätých prekračuje hranice pozemského života, ide až za hrob a trvá večne. Táto vzájomná jednota presahuje život a pokračuje aj po smrti. Je to duchová jednota, ktorá pramení v krste, nekončí smrťou, ale vďaka Kristovmu zmŕtvychvstaniu je predurčená na plnosť vo večnosti.  Ide o základné a nerozlučné puto medzi všetkými, ktorí stále putujú cestou života a tými, ktorí už prekročili brány smrti a vošli do večnosti. Všetci pokrstení tu na zemi, duše v očistci a všetci  blahoslavení v raji vytvárajú jednu veľkú rodinu. Spoločenstvo medzi nebom a zemou sa dosahuje hlavne cez modlitbu.

Drahí priatelia, je to nádherné! Je to skutočnosť, ktorá z nás robí bratov, ktorá nás sprevádza na ceste života a núti nás nachádzať si čas pre nebo. Kráčajme po tejto ceste s vierou a radosťou. Kresťania by mali byť veselí, šťastní z toho, že tak veľa ľudí kráča po ceste s Ním. Šťastní z neustálej podpory bratov a sestier, ktorí kráčajú po rovnakej ceste do neba, a z pomoci bratov a sestier, ktorí sú v nebi a modlia sa u Boha za nás. Kráčajme vpred po tejto ceste s radosťou!

Hovorca:

Drahí bratia a sestry. V našich katechézach o Vyznaní viery sa teraz venujeme „spoločenstvu svätých“. Ako hovorí Katechizmus katolíckej cirkvi, je to spoločenstvo „svätých vecí“ a „medzi svätými“ (par.948). Spoločenstvo svätých je najhlbšia skutočnosť v cirkvi, pretože v krste sme skrze Krista boli stvorení a stali sme sa účastnými na spoločenstve života a lásky, ktorým je Svätá trojica. A tak sme navzájom zjednotení v Kristovom tele. Cez toto bratské spoločenstvo sa dostávame bližšie k Bohu a sme vyzvaní vzájomne sa podporovať v duchovnom raste. Spoločenstvo svätých netvorí len cirkev tu na zemi. Jej súčasťou sú aj všetci tí, ktorí umreli v Kristovi, duše v očistci a svätí v nebi. Vzájomnú podporu medzi nebom a zemou zažívame, keď sa modlíme k nášmu Otcovi a prežijeme ju aj počas blížiacich sa Sviatkov všetkých svätých a všetkých verných zosnulých. Keď sa spájame v tomto veľkom tajomstve, prosme Boha, aby nás pritiahol bližšie k sebe aj k všetkým bratom a sestrám v cirkvi.

Pápež František (v taliančine):

Na dnešnej audiencii vítam všetkých anglicky hovoriacich pútnikov z Anglicka, Walesu, Írska, Dánska, Holandska, Filipín, Vietnamu a Spojených štátov. Žiadam pre vás aj vaše rodiny od Boha požehnanie, aby ste boli šťastní a vyrovnaní.

Srdečne vítam aj taliansky hovoriacich pútnikov. Vítam hlavne veriacich z farnosti Porto Santo Stefano, ktorí prišli spolu s biskupom monsignorom Borghettim a pútnikov z mesta Ardara, ktorí prišli na pápežskú návštevu pri príležitosti Roku viery. Vítam aj asociácie a predstaviteľov rôznych skupín, hlavne z mesta Rimini, zástupcov talianskej asociácie War Blind, riaditeľov a partnerov talianskej banky Sangro Teatina a pracovnú skupinu katolíkov pod vedením štyroch kňazov, ktorí žijú podľa vzoru sv. Františka. Nech vo vás všetkých návšteva hrobov apoštolov potvrdí vernosť Kristovi a pocit spolupatričnosti s cirkvou!

Na záver zdravím aj chorých, mladomanželov a mladých a špeciálne myslím na študentov na všetkých talianskych univerzitách. V piatok oslavujeme sviatok všetkých svätých. Milí mladí, nech ich svedectvo viery posilní v každom z vás istotu, že Boh vás sprevádza na ceste životom. Sprevádza aj vás, drahí chorí, zmierňuje denné trápenia. Nech pomáha aj vám, drahí mladomanželia, aby ste budovali rodiny založené na viere v Boha.

VÝZVA PRE IRAK

Na koniec audiencie zdravím aj delegátov irackých superintendentov spolu so zástupcami rozmanitých náboženských skupín krajiny, ktorých sprevádza kardinál Tauran, predseda Pápežskej rady pre medzinárodný dialóg. Vyzývam vás, aby ste sa modlili za milovaný iracký národ, ktorý každodenne čelí tragickým udalostiam a násiliu. Nech nájdu cestu k zmiereniu, pokoju, jednote a stabilite.