Každé slovo má moc

2,125
Kultúra smrti

 

Nie, pápežove slová o homosexualite nepozmeňujú doktrínu cirkvi a už v žiadnom prípade neslúžia ako ospravedlnenie toho, čo urobili istí „zákonodarcovia“. Zároveň neznamenajú ani nič dobré pre tých, ktorí tvrdili, že pápežova stratégia zdôrazňovania potreby porozumenia a súcitu cirkvi vôbec neuškodí, ale že to zázračne pritiahne viac ľudí späť k viere.

 

Z článku kresťanskej organizácie Christian Science Monitor s názvom Snemovňa v Illinois schválila manželstvá homosexuálov. Predseda sa odvolával na pápeža Františka:

 

Po mesiacoch nepodarených pokusov Snemovňa reprezentantov amerického štátu Illinois uzákonila manželstvá homosexuálov a nedávne výroky pápeža Františka o homosexualite mohli zohrať malú, ale podstatnú rolu, uvádza sa v správach.

 

Viacero katolíckych členov zákonodarného zboru sa opieralo o výroky pápeža, keď obhajovali svoje rozhodnutie podporiť návrh. Predseda snemovne Michael Madigan, ktorý je taktiež katolíkom, zopakoval pápežove slová, aby objasnil svoje rozhodnutie podporiť zákon. Pred tým ho kritizovali za to, že sa dostatočne nesnažil o získanie podpory pre návrh zákona. Podľa novinárov ďalšími rozhodujúcimi faktormi boli dve rozhodnutia amerického najvyššieho súdu z leta v prospech manželstiev homosexuálov. Zatiaľ čo prieskumy verejnej mienky ukazujú čoraz väčšiu otvorenosť voči homosexuálnym zväzkom, udalosti v Illinois vzbudzujú otázky, či sa opozícia katolíkov v snemovni náhodou nezmenšuje.  

 

Pápež František v júli rozvíril diskusiu, keď upozornil na to, že rímskokatolícka cirkev sa príliš sústreďuje na svoju opozíciu vo veci homosexuality. Položil otázku: „Ak je niekto gay a hľadá Boha a koná dobrokto som ja, aby som ho súdil?

Návrh zákona tentokrát prešiel senátom, hoci pred tým sa členovia snemovne na ňom nevedeli dohodnúť. Snem bol zvolaný v januári a v máji, avšak bez výsledku, keďže sa podporovateľom návrhu nepodarilo získať väčšinu, a to aj kvôli silnej opozícii.

 

Podľa denníka The Chicago Tribune výroky pápeža Františka „vyvolali vlnu sympatie medzi katolíckymi zákonodarcami, ktorí nevedeli, ako zladiť svoju vieru so záväzkom zastupovať svojich voličov, ktorí sú čoraz viac naklonení právam homosexuálov, hoci kardinál Francis George stále ostal v opozícii.“

 

Poslankyňa Linda Chapa La Viaová, ktorá takmer počas celého leta nebola jasne rozhodnutá, hlasovala v prospech zákona. Chicagskému denníku povedala: „Ako katolíčka a Ježišova a pápežova nasledovateľka, som presvedčená, že doktrína katolíckej viery má za svoj základ lásku, milosrdenstvo a spravodlivosť pre všetkých.“

 

Predseda snemovne Michael Madigan zopakoval pre denník pápežove slová, dodávajúc právny podtón: „Tí, ktorí sú jednoducho homosexuáli, žijúci vo veľmi harmonických a prínosných vzťahoch – avšak nezákonne – kto som ja, aby som ich považoval za konajúcich v rozpore so zákonom?“


Hoci predseda snemovne zákon podporoval od začiatku, jeho angažovanie sa v prospech neho bolo otázne. Avšak v utorok zástancovia zákona novinárom povedali, že v posledných týždňoch dopomohol k potrebným hlasom. Rovnako Michael Madigan denníku povedal, že on sám presvedčil najmenej piatich poslancov, aby zákon podporili.