Virtuálne dievča odhalilo 1000 pedofilov po celom svete

2,827
Kultúra smrti

Volám sa Sweetie. Mám 10 rokov.

AMSTERDAM- Len čo sa dievča prihlási, pozvania na rozhovor prichádzajú vo veľkom: Dospelí muži číhajú v chatovacej miestnosti dúfajúc, že dievča im predvedie šou. Jej prezývka je “10 f Philippines,” odkaz na jej vek, pohlavie a miesto, odkiaľ pochádza. Muži z celého sveta jej posielali súkromné správy.

“Čau sexi kočka.”

“Hovorí ti niečo sex s neplnoletými?”

“ Chcem vidieť tvoju šou. Zaplatím koľko chceš.”

“Ak je s tebou mama, môže sa pridať.”

Hovoríme o detskej sexuálnej turistike cez webkameru, jednej z najrýchlejšie rastúcich zločineckých skupín vo svete.

Mladé, chudobné deti v rozvojových krajinách sú posielané do chatovacích miestností, kde na ne číhajú bohatí muži zo Západu, ochotní a schopní zaplatiť peniaze, len aby ich videli sexuálne zneužité. Niektoré z týchto detí sú sexuálnymi otrokmi, obeťami obchodovania s ľuďmi. Ostatné sú natoľko chudobné a zúfalé, že súhlasia s tým, že sa budú samé ponižovať alebo budú zneužité niekým iným v priamom prenose výmenou za pár dolárov, ktoré im možno pomôžu pokryť výdavky, s ktorými zápasia ich rodiny.

“Sweetie” (miláčik) je ale iná. Nie je zotročená, chudobná a ani obeťou. Jediný dôvod jej existencie je hovoriť s tými mužmi. Pre toto bolo stvorená. Rozpráva sa so stovkami mužov deň čo deň, ba čo viac, neprekáža jej to. A dokonca si to ani neuvedomuje. Je to preto, lebo “Sweetie” nie je skutočná.

“Sweetie” (celým menom: Sweetie_1000) je virtuálny koncept, počítačom vytvorený 3D obraz riadený skupinou aktivistov a vedcov v amsterdamskom priemyselnom sklade. Táto skupina nazývaná Terre des Hommes ju vytvorila, aby bojovala proti detskej sexuálnej turistike cez webkameru, ktorá je ako oni tvrdia rýchlo rastúci problém a preto je potrebné ho zastaviť, kým nebude príliš neskoro.

Ak nezakročíme včas, tento hrozivý fenomén sa úplne vymkne spod kontroly” uviedol pre Associeted Press Guyt, hovorca skupiny. “ Ešte stále nie je neskoro. V najhoršom prípade sa môže stať to isté ako sa stalo s detskou pornografiou - ktorá je teraz multimiliardový priemysel v rukách zločineckých skupín.”

Skupina odhalila 1000 online predátorov, keď použila “Sweetie” ako návnadu. Všetci z nich prejavili ochotu zaplatiť za online sex-šou od dievčatka vo veku medzi 9 až 12 rokov a poskytli tak ich osobné údaje Interpolu. Údajných predátorov odhalili použitím kombinácie ich osobných údajov, ktoré muži ochotne poskytli vedcom vydávajúcim sa za “Sweetie” počas chatovania, a voľne dostupné informácie vedci dodatočne vyhľadali online cez účty na sociálnych médiách a cez príspevky v diskusných fórach.

Vedci sa ale vyjadrili, že 1000 ľudí, ktorých identita bola odhalená a postúpená ďalej štátnym orgánom, predstavuje iba zlomok tých, ktorí sa dožadovali sexuálnych aktov “Sweetie” cez video. Počas prvých desať týždňov od spustenia projektu “Sweetie” celkovo kontaktovalo 20 172 ľudí v nádeji, že ju uvidia sexuálne zneužitú. Tieto čísla ohúrili vedcov, ktorí ignorovali väčšinu žiadostí, aby sa sústredili na 1000 osôb, ktoré boli schopní identifikovať.

Skupina vraví, že ich snaha je dôkazom toho, že v rukách predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní a orgánov štátnej správy, ktoré majú oveľa väčšie možnosti by “Sweetie” mohla byť cenným nástrojom na tvrdé zakročenie proti detskej sexuálnej turistike cez webkameru - ktorá je podľa Guyta nesmierne podceňovaná.

Podľa Guyta, napriek skutočnosti, že detská sexuálna turistika cez webkameru je nelegálna skoro všade, celosvetovo bolo odsúdených iba šesť páchateľov.

Nie je to problém súčasnej legislatívy” uviedol Guyt vo svojom vyjadrení. “Organizácia spojených národov zaviedla zákony, ktoré všeobecne zaviedli trestnú zodpovednosť za zneužívanie detí. Najväčším problémom je, že polícia nekoná pokým sa detské obete neohlásia, lenže deti skoro nikdy takéto zločiny nenahlasujú.”

Podľa Guyta, “Dospelí alebo extrémna chudoba nútia tieto deti, aby robili také veci. Niekedy musia svedčiť proti svojej vlastnej rodine, čo je pre dieťa skoro nemožné.”

Guyt dúfa, že orgány činné v trestnom konaní po celom svete si z práce so “Sweetie”, ktorú robí Terre des Hommes, zoberú príklad a začnú riešiť problém detskej sexuálnej turistiky cez webkameru.

Chceme, aby orgány štátnej správy prijali proaktívne vyšetrovacie postupy, ktoré oprávnia orgány činné v trestnom konaní aktívne sledovať verejné internetové stránky, kde každodenne dochádza k zneužitiu detí,” hovorí Guyt. “Títo predátori si myslia, že zákony sa tu neuplatňujú.“

Vedci, ktorí sa podieľali na projekte “Sweetie” súhlasia. “Zistenia z nášho výskumu ukazujú, že pocit rizika medzi predátormi, ktorí vyhľadávajú detskú sexuálnu turistiku cez webkamery je neuveriteľne nízky.” uvádzajú vo svojej  správe. “Zdá sa, že predátori veria, že chatovacie miestnosti sú neregulované miesta, kde môžu beztrestne zneužívať deti.”

Prepisy, ktoré Terre des Hommes poskytli sa ťažko čítajú. Jeden 40 ročný Američan s prezývkou “Candy man” začal rozhovor so “Sweetie” otázkami na jej vek, pohlavie a miesto odkiaľ pochádza. Pri rozhovore používal bežný chatovací jazyk “asl” (americký znakový jazyk).

Candy man: asl?

10 f phil: 10 /dievča/ Filipíny… čo Ty?

Candy man: Wow. Mám 40/usa/muž … cam [kamera]?

10 f phil: čo chceš vidieť cez kameru?

Candy man: teba … nahú … ak je tam aj tvoja mama, môže sa pridať.

“Sweetie” povedala mužovi, že mama s ňou nie je a že by sa pred kamerou vyzliekla za peniaze. Muž súhlasil, že za 10 minútové video zaplatí 3 doláre.

Vedci tvrdia, že počas ich projektu nedošlo k žiadnemu prevodu peňazí. Po tom, čo muži súhlasili, že dieťaťu zaplatia (všetci predátori boli muži, až na jeden prípad), rozhovor sa ukončil. Ale vedci využili moment dohadovania sa na cene, aby zistili bližšie informácie o daných mužoch, pričom sa sústredili na informácie, ktoré sa dajú na internete ľahko vyhľadať a sú voľne dostupné.

Vo väčšine prípadov sa “Sweetie” nikdy na obrazovke neobjavila; všetko dohadovanie prebiehalo len v rámci chatovacej miestnosti. Ale na tých, ktorých bolo potrebné presvedčiť, “Sweetie” naozaj zabrala.

Zdalo sa, že “Sweetie” predátorov úple presvedčila,” oznámili Terre des Hommes. “Keď vedci komunikovali s predátormi bez pužitia “Sweetie”, predátori podozrievali vedcov, že sú to homosexualni muži, ktorí sa chcú uspokojiť pozorovaním iných mužov cez kameru. Ďalšie, časté podozrenie bolo, že vedci sa snažili získať informácie a stopu videonahrávky mužov v kompromitujúcej pozícii, aby ich potom vydierali. Paradoxne, však predátori nikdy neupodozrievali vedcov, že by mohli byť príslušníkmi orgánov činných v trestnom konaní.”

Hneď potom ako videli “Sweetie”, však predátori stratili všetky svoje zábrany zdieľať informácie. Priemerne stačilo ukázať “Sweetie”na jednu minútu na to, aby predátori poskytli dosť informácii a tak vedci boli schopní ich identifikovať.”

Skupina vedcov hlavne upozornila na to, že boli schopní zhromaždiť dosť informácii o 980 údajných predátoroch, ktorých následne odhalili bez toho, aby sa “Sweetie” ukázala na obrazovke. Podľa Terre des Hommes, to dokazuje, že “predátorov možno ľahko odhaliť aj s použitím zastaranej techniky a proaktívnych vyšetrovacích metód a s malým množstvom prostriedkov.”

Ak sa chcete dozvedieť viac o projekte “Sweetie” a o detskej sexuálnej turistike cez webkameru:

Pozrite si dokument.

Prečítajte si správu.

Podpíšte sa pod petíciu.