Belgicko povolí eutanáziu detí

1,603
Kultúra smrti

BRUSEL - Dva výbory senátu v Belgicku odhlasovali schválenie opatrenia, ktoré povolí podrobiť deti eutanázii podľa súčasného štátneho zákona.

Výbory pre sociálne záležitosti a spravodlivosť hlasovali za opatrenie, pomerom 13 k 4, na minulotýždňovom spoločnom zasadnutí. Teraz zaslali dokument, ktorý zároveň rozširuje poskytovanie eutanázie pacientom s demenciou a Alzheimerovou chorobou, do senátu na ďalšie pripomienkovanie. V súčasnosti zákon povoľuje žiadosti o eutanáziu iba pacientom, ktorý majú nad 18 rokov a sú svojprávni, aj keď je verejne známe, že tieto obmedzenia sa zoširoka ignorujú.

Podpora pre zníženie vekovej hranice, ktorá bola kritizovaná predstaviteľmi cirkvi, je medzi belgickými zákonodarcami silná. Bruno Vanobbergen, flámsky komisár pre práva dieťaťa, navrhol zníženie na 12 rokov s rodičovským súhlasom a 16 bez neho. Bernard de Vos, komisár pre práva dieťaťa francúzskej komunity, povedal, že bez rodičovského súhlasu by mala byť veková hranica 15 rokov.  

V súčasnej podobe by zákon povolil eutanáziu s rodičovským súhlasom pre deti, ktoré prežívajú neznesiteľnú fyzickú bolesť alebo trpia chorobou v medicínsky smrteľnom štádiu. Deti by museli byť vyšetrené psychiatrom, aby sa zabezepčilo, že rozumejú svojej požiadavke (o eutanáziu, pozn. prekl.). 

Mnohí aktivisti proti eutanázii sa vyjadrili, že eutanázia je v Belgicku zjavne „mimo kontroly“. Po roku 2002, kedy bola legalizovaná, Belgicko zažilo takmer 500 percentný nárast v úmrtiach eutanáziou. Nedávne správy tiež zistili, že pacienti v nemocniciach sú s narastajúcou postupnosťou zabíjaní bez ich súhlasu alebo súhlasu ich rodín.

Napriek opakovaným uisteniam politikov, že „právne poistky“ sú zabudované do zákona, štúdie pravidelne zisťujú, že existuje iba málo funkčných obmedzení a väčšina poistiek sa rutinne ignoruje. V roku 2010 výskum publikovaný žurnálom Kanadskej lekárskej asociácie (Canadian Medical Association Journal, CMAJ) zistil, že 32 percent úmrtí eutanáziou vo flámskej časti Belgicka bolo vykonaných bez vysloveného súhlasu.

Druhá štúdia CMAJ v tomto roku zistila, že takmer 45 percent úmrtí eutanáziou, pri ktorých asistovali zdravotné sestry, sa vykonalo bez osobitnej požiadavky. „Výskumníci zistili, že jedna pätina zdravotných sestier priznala, že bola zapojená do asistovanej samovraždy pacienta. Ale takmer polovica z nich - 120 z 248 - tiež uviedla, že to bolo bez súhlasu,“ uvádza sa v štúdii. 

Výskum, ktorý publikoval v tom istom roku Britský lekársky žurnál, takisto zistil, že iba 52,8 percent všetkých úmrtí eutanáziou bolo oficiálne hlásených tak, ako to vyžaduje zákon.

Teraz sa politická debata obracia k návrhom, ktoré by povolili zabájanie detí a tínedžerov ako aj ľudí s demenciou a Alzheimerovou chorobou. Nakoľko je známe, že doktori zoširoka ignorujú a porušujú zákon v spomenutých prípadoch, podporovatelia tvrdia, že by sa mal zmeniť tak, aby tieto osoby zahŕňal.

Belgická tlač citovala Dominique Biarent, vedúcu intenzívnej strostlivosti v Detskej univerzitnej nemocnici kráľovnej Fabioly v Bruseli, ktorá vypovedala pred senátormi. Je zjavné, že eutanázia sa praktizuje na mladistvých a všetci to vieme, povedala. Pretože sa zákon pravidelne porušuje, uviedla, doktori potrebujú právny podklad“.

Gerland van Berlaer, pediatrička na Bruselskej slobodnej univerzite, povedala pre CNN: Doktori vskutku ukončujú životy detí rovnako ako dospelých. Teraz k tomu prichádza v temnote, pretože je to nelegálne. Takto vzniká veľa priestoru, aby sa veci mohli robiť nesprávnym spôsobom.