Poľský súd: Kríž ostane v parlamente

1,738
Kultúra života

Varšava - Poľský odvolací súd 9. decembra rozhodol, že kríž môže ostať na dverách parlamentných rokovacích miestností, kde bol umiestnený v roku 1997.

Prítomnosť kríža v parlamente nie je porušovaním osobných práv,”  uzavrela sudkyňa Edyta Jefimko odmietnutím návrhu členov malej ľavicovej strany "Vaše Hnutie" na odstránenie náboženského symbolu.

Kríž je predovšetkým náboženský symbol, ale jeho význam ako dôležitého znaku národnej identity a kultúry tiež nemôže byť ignorovaný,” povedala Jefimko podľa správ Polskie Radio.

Členovia parlamentu z proticirkevnej strany Vaše Hnutie tvrdili, že prítomnosť kríža v rokovacej miestnosti porušuje ich práva na slobodu svedomia a náboženského vyznania.

Keď v roku 2011 začal súdny proces, výskum verejnej mienky vykonaný TNS OBOP (Centrum pre výskum verejnej mienky, pozn. prekladateľa) zistil, že 71% respondentov bolo za to, aby kríž ostal v budove parlamentu. 

Líder strany Vaše Hnutie Janusz Palikot kritizoval rozhodnutie a vyhrážal sa, že proti nemu podá odvolanie na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. “Chystáme sa vziať prípad s krížom do Štrasburgu. Zákon treba dodržiavať. Nevzdáme sa,” napísal Palikot na Twitter.

Premiér Donald Tusko povedal pre Polskie Radio, že rozhodnutie prijal a že odluka cirkvi od štátu by sa nemala riešiť cez "boje o to, či by mal byť kríž vystavený alebo nie."