Francúzsko zakazuje prostitúciu. Štúdia potvrdila, že legalizácia ju zvyšuje.

1,422
Kultúra života

PARÍŽ - Vláda prezidenta François Hollanda podnikla krok k potlačeniu prostitúcie, keď Národné zhromaždenie Francúzska 4. decembra schválilo zákon, ktorý kriminalizuje predaj sexuálnych služieb podľa vzoru švédskeho zákona. Ten takmer úplne odstránil prostitúciu a obchodovanie so sexom v tejto škandinávskej krajine.

V Národnom zhromaždení 268 zástupcov volilo za schválenie zákona a 138 proti nemu.

Ak Senát zákon schváli, ľudia usvedčení z kupovania sexuálnych služieb budú musieť platiť pokuty až do výšky 1 500 eur (okolo $2 000). Páchatelia opakovaných priestupkov tak možno budú čeliť pokutám až do výšky 3 750 eur (okolo $5 000). Celý rad usvedčených mužov sa bude musieť zúčastniť na workshopoch o škodlivých účinkoch prostitúcie na ženách, ktorých služby si chceli kúpiť.

Zákon tiež poskytuje sociálnu a odbornú podporu ženám, ktoré sa pokúšajú prostitúciu zanechať. To zahŕňa aj poradenstvo a dočasné ubytovanie pre prostitútky zo zahraničia a výchovné programy, ktoré pomáhajú bývalým prostitútkam nájsť si novú prácu.

„Sú to výborné správy. Sme nadšení, povedala Anne-Cécile Mailfertová, hovorkyňa pre Osez le Féminisme (Odvážte sa byť feministkou) v interview pre New York Times. Osez le Féminisme je organizácia, ktorá vníma prostitúciu ako formu násilia páchaného na ženách. „Tento krok nielenže ochraňuje prostitútky, ale takisto ukazuje, aké sme odvážne, keď máme čeliť nerovnostiam a sexuálnej slobode.

Niektoré krajiny sa pokúsili regulovať prostitúciu tým, že ju zlegalizovali. V roku 2003 však škótska vláda uskutočnila v niekoľkých krajinách štúdiu o dôsledkoch zákonov o prostitúcii. Zistilo sa, že v tých krajinách, ktoré zlegalizovali a/alebo regulovali prostitúciu, nastal dramatický nárast vo všetkých aspektoch sexuálneho priemyslu. Zvýšilo sa angažovanie v organizovanom zločine v rámci sexuálneho priemyslu a odhalil sa tiež ohromujúci nárast v detskej prostitúcii, v obchodovaní so ženami a dievčatami a v násilí páchanom na ženách.

Vo Švédsku sa prostitúcia berie ako jeden z aspektov násilia, ktoré muži páchajú na ženách a deťoch.

„Oficiálne sa prostitúcia zaznamenáva ako forma zneužívania žien a detí a predstavuje podstatný sociálny problém... rodová rovnosť tak ostáva nedosiahnuteľná, pokiaľ muži kupujú, predávajú a zneužívajú ženy a deti tým, že z nich robia prostitútky, ako sa tvrdí v literatúre o legislatíve švédskej vlády.

Jonas Trolle, inšpektor štokholmskej policajnej jednotky, ktorá je poverená bojom proti prostitúcii, povedal v správe v Spiegel, že „cieľom je kriminalizovať skôr stránku dopytu v tejto rovnici, čiže mužov, než posielať za mreže emocionálne a telesne ohrozené ženy“.

Švédsky zákon udeľuje pasákom trest väzenia do výšky šiestich rokov a obchodníkom s prostitútkami trest do výšky desiatich rokov. Muž, ktorý si zaplatí za služby prostitútky, môže byť odsúdený na 6 mesiacov väzenia, ak ho prichytia pri čine.

Výsledky tejto stratégie sú ohromujúce. „Máme výrazne menej prostitúcie ako naše susedné krajiny, dokonca aj keď vezmeme do úvahy fakt, že niektoré prípady sa dejú v podsvetí, povedal Trolle. „V Štokholme máme v súčasnosti len okolo 105 až 130 žien - čo zahŕňa internet ako aj ulice -, ktoré sú aktívnymi prostitútkami. V Osle je to 5 000 žien.

Výrazným aspektom tohto švédskeho zákona je pokles žien zo zahraničia, ktoré sú vo Švédsku predávané za sex.

Švédska vláda odhaduje, že za posledných pár rokov sa zo zahraničia obchodovaním dostalo do prostitúcie vo Švédsku len 200 až 400 žien, kým v susednom Fínsku číslo dosahuje 15 000 až 17 000 žien.