Čo urobia deti preto, aby ich učiteľka mala vianočný stromček...

1,670
Kultúra života

V období, keď sú všade Vianoce terčom útokov a deti viac ako kedykoľvek predtým nemajú dostatok informacií o základoch viery a jej ovocí, sa moja priateľka so mnou podelila o svetlú výnimku, ktorá ma hreje pri srdci. Za najpovzbudivejšie považujem práve to, že zo všetkých miest sa tento príbeh odohral práve v štátnej škole.

Moja priateľka, ktorá je učiteľkou na základnej škole sa sama stará o dieťa. Jej dcérka, ako každé batoľa, sa správa raz ako anjel a inokedy ako čert a tak sa moja priateľka rozhodla, že tento rok stromček neozdobí lákavými ozdobami, ktoré sa dajú ľahko rozbiť.

Skutočne som chcela od toho tento rok upustiť ”, povedala. Ale jej trieda sa rozhodla, že to bude inak.

Ešte v novembri ”, hovorí, sa ma jedna z mojich žiačok opýtala, či už mám stromček. Odpovedala som jej, že tento rok ho zrejme nebudem mať, kedže mám doma málo miesta a moja malá dcérka by ho pravdepodobne aj tak zhodila. Neskôr som zistila, že toto malé dievčatko prišlo domov a povedalo svojej mame, Každý by mal mať na Vianoce stromček.”

Toto dievča a jej spolužiaci sa rozhodli, že túto krivdu napravia.

Zohnali mi stromček, vyrobili ozdoby a toto všetko pripravili v knižnici, kde ma minulý týždeň prekvapili- pod stromčekom boli uložené domáce perníkové postavičky, malé, zabalené darčeky pre moju dcérku a pre mňa a vianočné čižmičky s našimi menami a s ďalšími ozdobami vo vnútri, aby sme ich mohli s mojou dcérkou spoločne zavesiť,” povedala moja priateľka s úžasom.

Dojalo ma to k slzám,” povedala. Som si istá, že to bol Boží zásah.

Aj ja si myslím to isté. Neviditeľná Božia ruka prechádza celým svetom, väčšinu času nebadane a záhadne usporadúva celé stvorenie od nekonečného vesmíru po najtenšie steblo trávy. Utešujúca, nežná Božia ruka je často skrytá, lebo pôsobí cez ruky iných- obzvlašť takých, čo sú najviac ako On: nevinní.

Deti ešte stále vedia byť prirodzene dobré, majú zmysel pre spravodlivosť a túžbu pomáhať iným, nie sú ešte poznačené cynizmom, relativizmom a otrávené svetom. Keď čelia problému, majú pochopenie a snažia sa ho spoločne vyriešiť najlepšie ako vedia. Ježiš povedal, Ak sa neobrátite a nebudete ako deti, nevojdete do nebeského kráľovstva.” (Matúš 18,3)

Niekedy si myslím, že hnutie pro-life je ako tieto deti z triedy mojej priateľky. Keď sa dozvieme, že Božie dieťa premýšľa o tom, že vynechá najradostnejšiu udalosť akú môže zažiť, spoločne sa zídeme aby sme mu pomohli precítiť takéto požehnanie. Dáme čo máme a ponúkneme čokoľvek, čo zranená matka najviac potrebuje: prenatálnu starostlivosť, miesto, kde môže zostať, plienky, dojčenskú mliečnu výživu, oblečenie pre bábätko a ochotu vypočuť si ju a porozumieť jej. Upokojujeme ju, pomáhame jej nájsť vnútorný pokoj a hovoríme jej, že je dosť silná na to, aby vychovala život, ktorým ju Boh požehnal. A tak ako moja priateľka, to, čo raz chcela opustiť, ju zrazu dojíma k slzám.

V novorodeniatku nachádzame ruku Toho, ktorý sa stal Ďieťaťom len kvôli nám a Ktorého malé rúčky majú nadprirodzenú silu, aby nás podržali a poskytli nám útechu a aby zachránili nás a celý svet.