Irán chce dávať zlato, aby podporil pôrodnosť

1,487
Kultúra života

TEHERÁN – Po desaťročiach podpory znižovania plodnosti sa iránska vláda teraz snaží zvýšiť katastrofálne nízku pôrodnosť v krajine tým, že zvažuje možnosť dať zlaté mince párom, aby ich povzbudili mať deti.

Od islamskej revolúcie v Iráne v roku 1979, neúnavné kázanie mullahov proti veľkým rodinám a v prospech sterilizácie viedlo k poklesu priemernej výšky pôrodnosti z 3,6 dieťaťa na rodinu na menej ako 2,1 dieťaťa na pár, čo je menej ako je potrebné pre udržiavane stabilnej populácie.

Ak to bude ďalej takto pokračovať, v blízkej budúcnosti sa staneme krajinou s prestarnutým obyvateľstvom,“ povedal iránsky najvyšší vodca, ayatollah Ali Khamenei, podľa správy AP.

„Prečo niektoré páry nechcú mať viac ako jedno alebo dve deti? Prečo sa páry vyhýbajú rodičovstvu? Potrebujeme zistiť odpovede na tieto otázky,“ povedal ayatollah. „Ide o napodobňovanie životného štýlu západného sveta, ktorý sme si osvojili.“

Po revolúcii v roku 1979 Khameneiovi poradcovia varovali, že ak pôrodnosť nebude kontrolovaná, v roku 1990 bude v Iráne žiť až 140 miliónov ľudí.

So súčasným počtom obyvateľov len 77 miliónov sa krajina blíži k demografickému kolapsu, a ayatollah teraz hovorí, že program funguje veľmi dobre, a že Irán by mal mať populáciu najmenej 150 miliónov ľudí.

Ale niektorí iránski experti povedali pre AP, že zlaté mince nie sú dostatočne motivujúce na presvedčenie párov, aby mali viac detí pri súčasnej ekonomike ochromenej sankciami a enormnej miere inflácie.

„Zlatá minca nezmení výpočty dvojíc,“ povedal Mohammad Jalal Abbasi, vedúci demografického oddelenia na teheránskej univerzite pre AP. „Mnoho mladých Iráncov uprednostňuje štúdium pred založením rodiny. Nedostatok finančných prostriedkov na kúpu domu a s tým spojené výdavky sú okrem iného dôvodom, prečo mladí ľudia odďaľujú založenie rodiny a nemajú záujem vychovávať viac detí.“

Okrem systému zlatých mincí, vláda prijala aj zákon zvyšujúci materskú dovolenku na šesť až deväť mesiacov a dáva otcom dva týždne platenej otcovskej dovolenky.

Vláda tiež upustila z mnohých predchádzajúcich aktivít kontroly populácie, napríklad z vládou sponzorovanej vazektómie a dotovania nákladov na kondómy.

Steve Mosher z Inštitúcie výskumu populácie (PRI) poznamenal, že Korán, rovnako ako Torah a Biblia, silne podporuje myšlienku, že deti sú požehnanie a povzbudzuje silné rodiny, a tiež tvrdí že, väčšina mullahov bola pôvodne nielen proti potratom, ale aj proti sterilizácii a taktiež proti antikoncepcii. Avšak, pokračoval ďalej, po revolúcii hnutie za kontrolu populácie vyhľadalo a presvedčilo liberálne moslimské duchovenstvo, aby ich povzbudzovalo, aby prehodnotili tradičné islamské stimuly pre rodenie detí.

Vlastný výskum inštitúcie PRI zistil, že národná kampaň kontroly populácie v spojení s pokračujúcimi ekonomickými otrasmi v krajine rýchlo ovplyvňuje plodnosť populácie.

 „Miera pôrodnosti dramaticky klesla, až kým sa v roku 2010 zastavila na 1,6 dieťaťa a stále klesá,“ napísal Mosher v článku, kde naznačuje demografický kolaps Iránu.

 „Organizácia Spojených národov predpokladá, že iránska populácia dosiahne svoj vrchol za necelých 10 rokov a potom sa začne zmenšovať. Toto je variant nízkej projekcie Organizácie Spojených  národov, ktorý je historicky najpresnejší. Stredný variant dáva Iránu 20 rokov, kým sa populácia začne rúcať. V dlhodobom horizonte ide len o malý rozdiel,“ napísal Mosher.

Keď ayatollah videl, čo krajinu čaká, opäť zmenil ​​názor. 

Tvárou v tvár realite starnutia a umierania obyvateľstva bez vidiny náhrady v blízkej dobe, začali podporovať rodiny s viacerými deťmi. Spustili program vládnej pomoci, ktorej súčasťou je napríklad vytváranie a financovanie bankového účtu za každé narodené dieťa. Kontraproduktívny program kontroly pôrodnosti bol zrušený.