František chváli účastníkov pochodu za život za ,výnimočné svedectvo’

1,293
Kultúra života

WASHINGTON, D.C. – Pápež František v liste kardinálovi Donaldovi Wuerlovi, arcibiskupovi Washingtonu, chváli tých, ktorí sa v Amerike zúčastnili pochodu za život, ktorý nazval „výnimočným verejným svedectvom viery v právo na život nenarodených.“

List bol odoslaný prostredníctvom sekretára Vatikánskeho štátu a prečítaný vo Washingtone v stredu ráno americkým pápežským nunciom, arcibiskupom Viganom pri svätej omši pre mládež.

Pápež zvlášť poďakoval mládeži „za ich ochotu ukázať solidaritu s najnevinnejšími a najzraniteľnejšími členmi našej ľudskej rodiny.“

„Týmto spôsobom, ako zodpovední občania, ktorým záleží na budovaní pravdivo spravodlivej a slobodnej spoločnosti, dávajú prorocký výraz nášmu najhlbšiemu presvedčeniu o tom, že neodňateľné právo každého človeka začína právom na život,“povedal.

„Akonáhle toto presvedčenie zmizne, zmizne tak aj pevný a trvalý základ pre ochranu ľudských práv, ktoré budú vždy podliehať momentálnemu rozmaru toho, kto je pri moci,“dodal.

Na záver, pápež uviedol, že ich zveruje Márii, aby boli schopní „vytrvať vo svojom úsilí prebudiť svedomie ľudí a zaistiť ďalšiu právnu ochranu pre našich najmenších bratov a sestry.“

Spolu s listom pápež v stredu poslal aj tweet podporujúci pochod za život.

„Spájam sa s pochodom za život vo Washingtone vo svojich modlitbách. Nech nám Boh pomáha rešpektovať každý život, a to najmä ten najzraniteľnejší,“povedal pápež zo svojho účtu @Pontifex.

Plné znenie listu adresovanému kardinálovi Wuerlovi:

Vaša Eminencia,

Jeho Svätosť, pápež František posiela láskyplný pozdrav a uistenie o svojej blízkosti v modlitbách tisíckam mladých ľudí, ktorí sa z celej Ameriky zhromaždili vo washingtonskej a arlingtonskej diecéze na každoročnom pochode za život.

Je veľmi vďačný všetkým, ktorí sa stali súčasťou tohto výnimočného svedectva o viere v právo na život nenarodených. Osobitne ďakuje  mladým ľuďom za ich ochotu ukázať solidaritu s najnevinnejšími a najzraniteľnejšími členmi našej ľudskej rodiny.

Týmto spôsobom, ako zodpovední občania, ktorým záleží na budovaní skutočne spravodlivej spoločnosti, dávajú prorocký výraz nášmu najhlbšiemu presvedčeniu o tom, že neodňateľné právo každého človeka začína právom na život.

Trvá na tom, že akonáhle toto presvedčenie zmizne, zmizne tak aj pevný a trvalý základ pre ochranu ľudských práv, ktoré budú vždy podliehať momentálnemu rozmaru toho, kto je pri moci.

Odporúčajúc všetkých, ktorí sa zhromaždili na pochode za život, do ochrany Panny Márie, Matky Cirkvi, aby pomocou modlitieb vytrvali vo svojom úsilí prebúdzať svedomie ľudí a zaistiť ďalšiu právnu ochranu pre našich najmenších bratov a sestry, Svätý Otec srdečne udeľuje apoštolské požehnanie ako zástavu múdrosti, sily a pokoja v Pánovi.

PODPÍSANÉ SEKRETÁROM ŠTÁTU