Americká presbyteriánska cirkev hlasuje o redefinícii manželstva

1,306
Kultúra smrti

DETROIT, Michigan – Presbyteriánska cirkev v USA (PCUSA) hlasovala vo štvrtok na valnom zhromaždení v Detroite o povolení pastorov vykonávať „manželské“ obrady ľudí rovnakého pohlavia, ako aj o zmene oficiálnej definície manželstva ako zväzku „dvoch ľudí“ v pomere hlasov viac ako tri ku jednej.

Sedemdesiatšesť percent hlasujúcich delegátov podporilo opatrenie za zmenu definície manželstva ako zväzku „muža a ženy,“ obsiahnutej v stanovách cirkvi, the Book of Order, ako zväzok “dvoch ľudí.” Pomer hlasov bol 429 ku 175.

Kto rešpektuje cirkev, ktorá koná len vo svojom sekulárnom svete?“

Ďalšie hlasovanie, ktoré pojednávalo o povolení pre pastorov PCUSA vykonávať tieto obrady v štátoch, kde je „manželstvo“ homosexuálov legálne uznané, prešlo v pomere 371 hlasov k 238.

Presbyteriánka Lay Committee, ktorá verne podporuje tradičnú definíciu manželstva, im odpovedala hovoriac, že „by mali odmietnuť finančnú podporu valného zhromaždenia, synod, presbytéria a dokonca aj miestnej cirkvi, ak explicitne a verejne neodvolajú toto nebiblické správanie.“

Denominácia s počtom členov 1.78 milióna je druhou vedúcou protestantskou denomináciou, ktorá ratifikovala „manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia, nasledujúc Jednotnú Kristovu Cirkev (United Church of Christ).

Prevrátením prirodzeného manželstva PCUSA aj tak už len urýchľuje svoj zväčšujúci sa úpadok,“ povedal po hlasovaní Mark Tooley, prezident Inštitútu pre náboženstvo a demokraciu. “Stane sa tak ešte menšou, bezvýznamnejšou a skoro zabudnutou.”

V roku 1983 mala PCUSA viac ako 3.1 miliónov členov, no odvtedy počet jej členov neustále klesá, rovnako ako jej vplyv.

Len úpadkové denominácie popierajú historické kresťanské štandardy a takmer v každom takom prípade toto popieranie iba zosilňuje ich úpadok. Kto rešpektuje cirkev, ktorá sa ozýva len v sekulárnom svete?“ pýtal sa Tooley.

Dnešné rozhodnutie je v denominácii vyvrcholením desaťročného sporu kvôli homosexualite. V roku 1966 uviedla PCUSA ako jeden zo štandardov pre ordináciu svojich pastorov, že všetci musia „žiť buď vo vernosti v manželskom zväzku alebo v zdržanlivosti, ak sa rozhodnú ostať sami. Tí, ktorí odmietnu konať zadosťučinenie za priznané skutky, ktoré vyznanie (spoveď) definuje ako hriech, nesmú byť vysvätení a/alebo ustanovení za diakonov, patriarchov alebo služobníkov Slova a Tela.“

Liberálni členovia cirkvi sa niekoľkokrát snažili zrušiť požiadavku, kým sa im to v júli 2010 nepodarilo.

Homosexuáli, otvorene priznávajúci život v partnerstve, boli ďalší rok spôsobilí pre ordináciu v PCUSA.

Cirkev v ten rok stratila viac ako 100 000 členov.

Denominácia bola po desaťročia ničená kontroverziami v problematike sexuality, keď v 70. rokoch 20. storočia prijala prehlásenie, že homosexualita je nezlučiteľná s ordináciou.

Tooley dúfa, že zvyšok veriacich PCUSA budú pohonom pre zmenu. „Mnoho veriacich už z PCUSA odišlo a ešte veľa iných tak urobí,“ povedal. „Ale niektorí ostanú. Nech Duch Svätý žehná ich svedectvo a položí základy pre návrat presbyteriánskej cirkvi USA k učeniu všeobecnej cirkvi.“