Primátor Filadelfie propagoval LGBT agendu

897
Kultúra smrti

Primátor Filadelfie využil príležitosť stáť na pódiu pred desiatkami tisíc účastníkov Svetového stretnutia rodín nato, aby vyjadril podporu „právam“ homosexuálov.

Vetu „V Amerike má každý práva,“ vyslovil primátor Michael Nutter v Sále nezávislosti ešte pred príhovorom pápeža, ktorý sa konal 26. septembra. „Homosexuálni a bisexuálni obyvatelia nášho mesta aj naďalej bojujú za rovnosť,“ dodal.

Nutter povzbudil ľudí v publiku, ktorých priťahuje rovnaké pohlavie, aby neprestávali bojovať a naznačil, že katolícka cirkev na čele s pápežom Františkom im v ich úsilí pomôže.

„Neprestávajte bojovať za svoje práva,“ povedal. „Je to kolektívny boj. Je tu mnoho ďalších, ktorí bojujú s vami.“

Primátor bol vďaka pozvaniu Filadelfskej arcidiecézy čestným spolupredsedom Svetového stretnutia rodín, a to aj napriek jeho známej minulosti LGBT aktivistu a silného zástancu homosexuálneho „manželstva“. Nutter tvrdí, že je katolík, no pred jeho očami uzatvorili „manželstvo“ aj homosexuálne páry.

Demokrat Nutter sa v prvej polovici tohto roku pochválil, že mesto, v ktorom je primátorom, „schválilo najvýraznejšie zákony o občianskych právach a ochrane LGBT obyvateľov žijúcich v ktoromkoľvek meste v krajine a Kampaň za ľudské práva vyhlásila v roku 2014 mesto za číslo jeden v otázke rovnosti LGBT osôb.“

Filadelfský arcibiskup Charles Chaput sa rozhodol nezrušiť Nutterov sobotňajší prejav aj napriek tomu, že viaceré katolícke skupiny vopred vyjadrili vážne obavy v súvislosti s primátorovou reputáciou, keďže je verný katolík.

Jedna z nich, katolícka skupina Church Militant arcidiecézu dokonca upozornila na Nutterov plán – ako na podujatí sám povedal „postúpiť tieto [LGBT] záležitosti na medzinárodnú úroveň.“ Jeho výzva však nemala odozvu.

„Nutter dal najavo zámer využiť svoje prominentné postavenie filadelfského primátora a čestného spolupredsedu Svetového stretnutia rodín nato, aby počas pápežovej návštevy propagoval agendu týkajúcu sa homosexuálov. Veriaci sa čudujú, prečo Chaput odmieta podniknúť náležité kroky,“ napísala 22. septembra Chistine Nilesová zo združenia Church Militant.

Aj organizácia Lepanto Institute vynaložila v auguste veľké úsilie nato, aby s predstaviteľmi arcidiecézy prebrala Nutterov nesúhlas s katolíckym učením o manželstve, potrate a antikoncepcii, avšak márne.

„V čase, ked zástancovia potratu, antikoncepcie, homosexuálnych ‚manželstiev‘ a každého druhu zla útočia na katolícku cirkev a na podstatu SKUTOČNÝCH rodín, by títo ľudia nemali zastávať žiadne dôležité, či popredné pozície na katolíckom podujatí; najmä nie na takom, ktoré vyjadruje podporu hodnotám, ktoré sa títo jednotlivci a ich spoločnosti snažia zničiť,“ povedal 25.augusta Michael Hichborn z organizácie Lepanto Institute.

Namiesto toho, aby arcidiecéza zobrala obavy organizácie v súvislosti s primátorom a inými osobami vážne, v tlačovej správe obvinila Lepanto Institute z konania „s jediným zámerom“ – vyvolať „rozpor, zmätok a konflikt v rámci Cirkvi,“ a dodala, že ich „vyhlásenia nebudú brané vážne.“

LifeSiteNews sa skontaktoval s arcibiskupom Filadelfie a žiadal od neho vyjadrenie k primátorovmu prejavu. Riaditeľ pre komunikáciu Kenneth Gavin odpovedal: „Arcibiskup sa spomínaného rozhovoru nebude môcť zúčastniť.“

Hichborn pre LifeSiteNews povedal, že primátor Nutter využil priestor na prejav, ktorý mu arcidiecéza dala, rovnako ako svoje významné postavenie nato, aby „ako som sa obával, vyzval homosexuálnu komunitu k tomu, aby pokračovala v boji za ‚práva a rovnosť.‘

Vo svojom prejave vyzýval katolícke publikum k tomu, aby zanechalo svoju vieru a aby dalo priestor homosexuálnej revolúcii,“ povedal. „Nutterovi sa nikdy nemalo dostať takého vyznamenania, či priestoru nato, aby mohol rečniť.“

Hichborn nazval celú kauzu v súvislosti s arcidiecézou a Nutterom „predzvesťou oveľa väčšieho poblému.“

„Keď som sa arcidiecézu pokúsil varovať pred Nutterom a ďalšími, katolíckej verejnosti oznámila, že moje ‚vyhlásenia nebude brať vážne.‘ Aj keď sa nimi nechce zaoberať, mala by si všímať Nutterove vyhlásenia na verejnosti. Rozhodla sa však ignorovať aj to.“

„V posledných desaťročiach investujú biskupi množstvo peňazí do bohatých a vplyvných ľudí a do politikov. Výsledkom je, že kým do veľkých projektov, ako je Svetové stretnutie rodín, prúdia milióny dolárov, misie, ktoré Cirkev usporadúva, sú v úzadí. Dôraz sa už nekladie na Božie kráľovstvo, ale na spoločentsvo, ktoré vytvorili ľudia. V tomto procese ľudia schádzajú z cesty a strácajú sa,“ povedal.

Nielen Filadelfská arcidiecéza čelila kritike za výber ľudí, ktorí mali verejne vystúpiť na podujatiach, kde mal byť aj pápež. Newyorská arcidiecéza na čele s kardinálom Dolanom utŕžila kritiku od veriacich katolíkov. Nepáčilo sa im, že lektorom čítania Svätého písma na omši, ktorú 25. septembra v hale Madison Square Garden celebroval pápež František, bol zástanca homosexuality, americký humorista Mo Rocca.

Keď noviny zaplavila správa o Roccovi ako o oficiálnom lektorovi na omši, ktorú celebruje pápež, mnohí to pokladali za jasný znak toho, že autority tlačia na Cirkev, aby prijala homosexualitu a homosexuálne „manželstvo“.

„Na pápežovej omši sa aktívne zúčastnil Mo Rocca. Koľko ľudí si uvedomuje, aká prevratná je táto novinka? Ten muž je známy homosexuál,“ uvádza jeden z komentárov na Twitteri.

„Je naozaj ohromujúce, že pápež bol otvorený voči tomu, že Mo Rocca prečíta prvé čítanie. Neprehliadnuteľná správa. Bravó,“ napísal niekto iný.

Matthew Pearson z katolíckeho združenia Church Militant vidí výber Roccu ako problém.

„Zostáva mnoho otázok a sklamanie z toho, prečo bol zo všetkých katolíkov v New Yorku vybraný práve známy otvorený homosexuál,“ napísal vo svojom vyhlásení.

„Nech už je pravda akákoľvek, Rocca nebol vybraný kvôli tomu, že je španielsky hovoriacim katolíkom s kolumbijskými a talianskymi koreňmi. Arcidiecézni revolucionári snažiaci sa o zmenu v učení Cirkvi ho vybrali pre jeho otvorený postoj k homosexualite a kvôli vyjadreniu podpory homosexuálnemu ‚manželstvu‘. Posledné slovo má predstavený arcidiecézy, kardinál Dolan,“ povedal Pearson.