Vitit-Muntarbhorn-2-banner.jpg

OSN LGBT cár ide na dôchodok a lúči sa s Valným zhromaždením. Názor na cenzúru zmenil.

407
Jakub Betinský
Kultúra života

[autor: Stefano Gennarini, J.D.]

 

Prvá a jediná pozícia v OSN v rámci ľudských práv, ktorá má na starosti LGBT otázky, je náhle voľná, čo sa stalo po tom, ako thajský profesor práva a LGBT aktivista Vitit Muntarbhorn ohlásil svoj predčasný odchod na dôchodok po ani nie prvom roku svojho mandátu.  


„Bolo mojim veľkým potešením vykonávať tento mandát, i keď sa vzdávam funkcie na konci tohto mesiaca kvôli opakujúcej sa chorobe a z rodinných dôvodov,“ povedal stroho Muntarbhorn minulý týždeň počas jeho poslednej správy pre Valné zhromaždenie.


Napriek pokračujúcim prekážkam, ktoré LGBT práva pociťujú, povedal, že OSN systém pre ľudské práva ponúkajú „svetlo a nádej ako rôznofarebná arc en ciel – t. j. oblúk na oblohe,“ počas čoho raze raz vyjadril svoju slabosť pre grafické znázornenia.


Muntarbhorn pochválil mnoho nedávnych posunov v propagácii LGBT agendy prostredníctvom OSN organizácii a OSN byrokracie – vrátane spoločného vyhlásenia systému ľudských práv a novo spusteného indexu LGBTI inklúzie. Tiež ale priznáva, že táto agenda spôsobuje rozdelenia v samotnom systéme OSN – za čo môže sám Muntarbhorn vďaka jeho veľmi progresívnym názorom a zjednodušené posúvanie LGBT záležitostí na OSN organizácie. Napriek tomuto napredovaniu je LBGT agenda stále napádaná a v medzinárodnom práve neexistuje žiadna záväzná povinnosť vzhľadom na sexuálnu orientáciu a rodovú identitu.

 

„Som si úplne vedomí množstva citlivých vecí, na ktorých leží môj mandát,“ povedal Muntarbhorn a dodal, že v poslednej dobe podporuje obmedzené zameranie [svojej funkcie], ktoré bolo „ukotvené“ v medzinárodných ľudských právach a ktoré malo za cieľ násilie a diskrimináciu.

 

„Nejde o presadzovanie nových práv,“ snažil sa ubezpečiť Valné zhromaždenie, i keď sám otvorene hovorí, že jeho úmysel je koniec koncov presadiť homosexuálne manželstvo. Tiež zmenil názor ohľadne svojich predchádzajúcich tvrdení, keď hovoril, že cenzúra by mala byť použitá s cieľom zamedziť odporu. Najnovšie tvrdí, že v rámci medzinárodného práva sa dá cenzúrou zamedziť iba „podnecovanie násilia“.

 

Muntarbhorn povedal, že rôzne „piliere moci“ by mali byť oportunisticky použité ako „vstupné miesta“ pre LGBT agendu. Tu sa odkazuje na akúkoľvek zložku vládnutia (legislatívnu, exekutívny alebo súdnu), ktorá je v danom čase „progresívnejšia“. Toho opísal ako istú formu „princípu bŕzd a protiváh“.

 

Jeho správa zdôraznila dekriminalizáciu konsenzuálnych vzťahov s tým istým pohlavím a rodovej identity, a tiež zvýraznila anti-diskrimináčné kroky „týkajúce sa ako verejnej tak i súkromnej sféry.“

 

Muntarbhorn volá po „energickom“ úsilí zrušiť diskriminačné zákony a „pozitívnu diskrimináciu“, k čomu majú anti-diskriminačné kroky smerovať. „Anti-diskriminačné zákony existujú v rôznych tvaroch a veľkostiach,“ vysvetlil. Obzvlášť zdôraznil vzdelávanie detí od skorého veku a pochválil použitie „rozprávok“ na propagáciu LGBT agendy v školských triedach.

 

Pred menej ako rokom Valné zhromaždenia takmer zrušilo Muntarhornov post v dvoch kontroverzných a tesných hlasovania, čo sa udialo iba mesiac po jeho zvolení. Ak by krajiny hlasovali podľa svojich zákonov, táto pozícia by pravdepodobne prestala existovať skôr ako sa stala funkčnou.

 

LGBT otázky budú ale i naďalej rozdeľovať ústredia OSN tak ako doteraz. Zástancovia LGBT sú na pozore, pretože rezolúcia o Olympijských hrách, ktorá sa vydáva dvakrát do roka, už nemusí súhlasiť s Olympijskou chartou, ktorá bola v 2015 upravená dodatkom, aby zahŕňala sexuálny orientáciu.

 

Americká ambasádorka Kelley Currie sa pridala k delegátom z Európy a Latinskej Ameriky a spolu s nimi chválila Muntarbhorna za jeho prácu. Currie zdôraznila, že tento mandát je pre Spojené štáty „veľmi dôležitý“.

 

Hlasovanie ohľadne Muntarbhornovho nástupcu je očakávané začiatkom decembra na Rade pre ľudské práva v Ženeve.