Vatikán exkomunikoval čínskeho biskupa vysväteného bez súhlasu pápeža

5,990
Kultúra smrti

VATIKÁN. Vatikán dnes oznámil, že exkomunikoval z katolíckej cirkvi čínskeho biskupa vysväteného vo štvrtok tento týždeň bez súhlasu pápeža.

V oficiálnom vyhlásení Svätá stolica označila vysvätenie duchovného za nelegitímne. Uviedla, že pápež Benedikt XVI. odsudzuje správanie sa komunistickej vlády k čínskym katolíkom, ktorí sú lojálni Vatikánu namiesto štátom podporovanej čínskej katolíckej cirkvi.

Josepha Chuang Ping-čanga vo štvrtok vysvätili za biskupa v meste Šan-tchou v provincii Kuang-tung aj napriek varovaniu, že nebude uznaný, keďže mesto má už Vatikánom schváleného biskupa.

"Svätý otec po tom, ako sa dozvedel o týchto udalostiach, opäť s poľutovaním vníma spôsob, akým sa v Číne správajú k cirkvi, a dúfa, že súčasné problémy bude možné čo najskôr prekonať," uvádza sa v dnes zverejnenom vyhlásení.

Peking prerušil vzťahy so Svätou stolicou v roku 1951 po prevzatí moci komunistickou stranou a vytvoril vlastnú katolícku cirkev nepodriadenú pápežovi.

Veriaci v Číne, okrem Hongkongu a Macaa, majú dovolené zúčastňovať sa na pobožnostiach len štátom podporovanej cirkvi, Čínskeho vlasteneckého katolíckeho združenia. To uznáva pápeža ako duchovného vodcu, odmieta však jeho autoritu, pokiaľ ide o vysväcovanie kňazov a biskupov. Početní čínski katolíci ostali verní Vatikánu, svoje aktivity musia však vykonávať v tajnosti.