1245x700.jpg

Chlapci v sprchách dievčat na protest proti trans mužovi, ktorý/á použil/la ich sprchy

329
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Skupina chlapcov z North Pole High School na Aljaške sa údajne pokúsila preniknúť do dievčenských spŕch na protest proti tomu, že transgender muž použil/la chlapčenské sprchy. V súvislosti s týmto incidentom bolo potrestaných 8 študentov, vrátane dievčaťa, ktoré údajne vylúčili zo školy za to, že počas spomínaného konfliktu kopla jedného zo študentov do rozkroku.  

Fairbanks Daily News-Miner informoval, že vyšetrovaním v škole sa zistilo, že transgender študent/ka, ktorý/á je v procese premeny zo ženy na muža si robil/la selfie z chlapčenských spŕch s preposlaním na snapchat. Superintendantka Karen Gaboriková uviedla, že skupinu chlapcov "nahnevalo, že fotografia sa hneď objavila na médiu verejnej povahy a to, ako sa prezentovala". Jeden z chlapcov na stránku napísal: "Zajtra sa budeme pokladať za ženy (sic) a použijeme dámske sprchy; môj otec volal do školy, no tam mu povedali, že "s tým nemôžu nič urobiť, pretože tá osoba (ona) sa označila ako muž (sic)".   

Sedem chlapcov na to následne reagovalo tak, že sa rozhodli, že sa "pokladajú za ženy" a vošli do dievčenských spŕch, aby si aj oni urobili selfie. Keď však vošli, jedna študentka v šatni zareagovala tým, že jedného z chlapcov kopla kolenom do rozkroku. Rozsah jeho ´zranení´, ak vôbec nejaké mal, je nejasný. Rodina študentky uviedla pre Washington Post, že ju vylúčili zo školy za použitie "neprimeranej sily"; avšak jej sestra na twitteri tvrdila, že "chlapec ju na dievčenských sprchách zablokoval". Gaboriková medzitým potvrdila, že všetci chlapci, ktorí sa incidentu zúčastnili, boli potrestaní za "pokus o nedovolený vstup do dievčenských spŕch". Transgender študent/ka sa v čase incidentu na danom mieste nenachádzal/la. 

Republikánka Tammie Wilsonová z Aljašky sa postavila na obranu študentky so slovami, že dievča sa iba normálne bránilo. "Čakalo sa od nej, že sa nebude brániť?", pýta sa zákonodarkyňa v Daily News-Miner. "Ona predsa bola tam, kde patrí. Oni boli tam, kde nepatria." Feministická spisovateľka Mikki Kendallová sa tiež pýta, prečo potrestali dievča? "Výsledkom všetkých tých nezmyselných zákonov o trans deťoch je teda to, že keď skupina ozajstných biologických chlapcov reálne obťažuje ozajstné biologické dievčatá v ich sprchách, tak tieto dievčatá sú potrestané za to, že sa bránia?!"