shutterstock_237212905.jpg

Katolícke domáce misijné farnosti - ako prežívajú v podmienkach súčasnej krízy

85
Zuzana Smatanová
Neutral

Mnohí katolíci USA majú počas pandémie obmedzený, alebo žiadny, prístup k sviatostiam. Vďaka tomu však aspoň reálne zažijú, čo farnosti v iných častiach krajiny zažívajú pravidelne.

Kevin Day, správca národnej zbierky pre Catholic Home Missions (Katolícke domáce misie) pri Konferencii katolíckych biskupov USA (USCCB), povedal 20. apríla pre CNA, že americkí katolíci v mnohých diecézach žijú teraz v podmienkach "nie nepodobným" misijným územiam po celom svete, kde katolíci vidia kňaza raz alebo dvakrát do roka, aby ľudí vyspovedal, zosobášil a odslúžil sv. omšu: "Jednou z vecí, ktoré považujem za zaujímavé, je, že realite nemožnosti prijímať sviatosti fyzicky čelia teraz všetci. Pre US katolíkov ide o "výchovno-vzdelávaciu možnosť" dozvedieť sa niečo o živote na misijnom teritóriu, vrátane ´misijných´ diecéz vo svojej vlastnej krajine."

"Domáce misie" sú US diecézy, ktoré na zabezpečenie základnej pastoračnej starostlivosti o katolíkov vyžadujú pomoc zvonka. Ide najmä o vidiecke oblasti krajiny, alebo o prevažne protestantský juh, kde sú katolíci vo výraznej menšine. Tieto podmienky sú častejšie, než by si človek myslel; ide takmer o 40% US diecéz, napríklad: riedko osídlená Aljaška, hornaté západné oblasti, Západný Texas, ale aj oblasti ako sú: Alabama, Mississippi, Severná Louisiana a Appalachia. Day ďalej uvádza: "V týchto diecézach nežije "potrebné množstvo" obyvateľstva na to, aby mohli byť nezávisle financované. Spoliehajú sa preto na finančnú výpomoc pre svoje pastoračné potreby zvonka. Z tohto dôvodu aj USCCB vydala v roku 1998 Catholic Home Missions Appeal. 

Každý rok sa v apríli koná zvláštna zbierka, ktorá vynesie milióny dolárov - v roku 2019 to bolo viac ako 9,4 mil. USD, ktoré boli určené pre službu, evanjelizáciu, pomoc pre misijné farnosti a vzdelávanie v seminároch pre obyvateľov hispánskeho pôvodu. Zbierka v roku 2020 bola pripravená na posledný aprílový víkend, no vzhľadom na epidemiologické opatrenia sa v USA zakázali verejné omše a očakáva sa výrazný pokles výšky vyzbieranej sumy. V mnohých misijných farnostiach nie sú vybavení pre platbu online a preto môžu čeliť naozaj vážnym finančným nedostatkom. 

Biskupská konferencia sa týmto diecézam s misijnými farnosťami snaží pomôcť prežiť túto búrku tým, že im poslala grantové platby na rok 2020 a dovolila im použiť tieto "účelové" prostriedky na zaplatenie pastoračných potrieb alebo každodenných výdavkov, skôr, než na zaplatenie špecifických plánovaných vecí. Diecézy vyjadrili ocenenie za túto "flexibilitu". Misijné diecézy majú aj technologický problém - zosynchronizovať sa online. V mnohých týchto farnostiach už totiž z nevyhnutnosti slúžia kňazi na dôchodku, ktorí nemajú potrebné skúsenosti, ani zručnosti, aby mohli viesť video-konferenciu alebo virtuálne komunikovať s farníkmi. V niektorých prípadoch im prídu pomôcť mladí vysokoškoláci, alebo farníci, ktorí sa v tom vyznajú. 

Napriek všetkým obmedzeniam je pokračujúca pandémia a nutné spoločenské opatrenia, ako je vzájomná vzdialenosť a duchovné sväté prijímanie veriacich dobrou lekciou o tom, že kostol je "viac, než len obyčajná stavba". "Ak už nič iné, uvedomíme si aspoň to, aká je pre nás Eucharistia vzácna, keď ju teraz, spolu s ostatnými sviatosťami, nemôžeme prijímať. Zároveň si však uvedomujeme aj to, že kostol nie je iba obyčajná stavba, ktorá obsahuje svätostánok; že je niečím oveľa dôležitejším a podstatnejším, než len to", dodáva na záver Kevin Day.