hospital18022021_1024_512_75_s_c1.jpg

Belgicko a Holandsko: Masívny nárast úmrtí spôsobených eutanáziou

149
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Podľa bioetického inštitútu so sídlom vo Viedni došlo v Belgicku a Holandsku k rýchlemu nárastu úmrtí spôsobených eutanáziou. Antonia Tullyová z kampane Lives Worth Living (Životy hodné žitia) organizácie Spoločnosť na ochranu nenarodených detí, uviedla: "Je smutné, že ľudia vidia smrť ako riešenie svojich problémov. Ale takto ľudia začnú uvažovať, keď sa eutanázia zlegalizuje."

Inštitút lekárskej antropológie a bioetiky so sídlom vo Viedni (IMABE) tento mesiac informoval, že počet ľudí zabitých eutanáziou a asistovanou samovraždou v Belgicku vzrástol z iba 24 v roku 2002 na 2 656 v roku 2019.

V tom istom období sa počet ľudí zabitých asistovanou samovraždou v Holandsku zvýšil z 1 882 na 6 361.

Antonia Tullyová ďalej uviedla: "Ide o zdrvujúce údaje a každá takáto smrť je tragédia. Vieme, že v krajinách, kde je asistovaná samovražda legálna, mnohí, ktorí sa ‘rozhodnú‘ zomrieť, uvádzajú, že sa chcú vyhnúť tomu, aby sa stali záťažou pre rodinu a opatrovateľov. Viac ako tretina Kanaďanov, ktorí boli zabití asistovanou samovraždou v roku 2019, tvrdila, že sa obávajú, že budú záťažou pre rodinu, priateľov a opatrovateľov, ak budú naďalej žiť.

"V štáte Washington v roku 2018 51 % ľudí, ktorí boli zabití asistovanou samovraždou, uviedlo, že byť záťažou pre rodinu, priateľov a opatrovateľov je dôvodom na ukončenie ich života."

Plazivá kultúra smrti

V roku 2002 schválili Holandsko a Belgicko zákony o eutanázii a asistovanej samovražde.

Obe krajiny majú jedny z najlaxnejších zákonov o asistovanej samovražde na svete. Asistovaná samovražda v Belgicku sa neobmedzuje len na nevyliečiteľne chorých alebo dospelých, keďže tam môžu byť zabité aj deti a ľudia s psychiatrickým ochorením.

Antonia Tullyová dodáva: "Po celom svete sa šíri plazivá kultúra smrti, keďže zákony o eutanázii sa prijímajú v jednej krajine za druhou. Zákony umožňujúce asistovanú samovraždu schválili v roku 2020 Nový Zéland, Španielsko aj Portugalsko. Tu v Británii musíme odolať všetkým pokusom o normalizáciu tejto nebezpečnej praxe a namiesto toho podporovať spoločnosť, kde si každý ľudský život váži a rešpektuje."