Vaccine

Kanadský pro-LGBT biskup zakazuje omše pre nezaočkovaných

607
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Kanadský arcibiskup, ktorý prepustil verného kňaza za odsúdenie sodomie, nemanželského spolužitia a potratov, získal smutné prvenstvo, keď sa stal prvým prelátom na svete, ktorý zakázal neočkovaným navštevovať Svätú omšu.

Arcibiskup Valéry Vienneau v prísne formulovanom nariadení uviedol, že dobrovoľníci budú stáť "pri dverách každého kostola" požadujúc "úplný dôkaz o očkovaní". Spomínaný arcibiskup stojí na čele arcidiecézy Moncton v kanadskej provincii New Brunswick. 

Farnosti budú zhromažďovať a zaznamenávať mená ľudí do "zoznamu plne zaočkovaných ľudí", ktorý "bude znova použitý v nasledujúce nedele" a "môže byť prípadne vyžiadaný vládou," oznámil Vienneau. 

Nezaočkovaným je tiež zakázaná účasť na bohoslužbách, pri ktorých sa poskytujú sviatosti krstu, zmierenia, manželstva a birmovania - a dokonca aj účasť na pohreboch rodinných príslušníkov a priateľov.

Arcibiskup Vienneau, ktorý v roku 2017 navrhol zatvorenie 20 z 53 kostolov vo svojej rýchlo upadajúcej diecéze, hovorí, že nariadil zákaz pre neočkovaných farníkov po stretnutí s Dorothy Shephardovou, ministerkou zdravotníctva a inkluzívnych komunít provincie New Brunswick.

Shephardová, ktorá povedala, že pohne "nebom a zemou", aby zabezpečila ženám prístup k interrupciám, podporila jeden autoritatívny návrh už v roku 2020. Podľa tohto návrhu musia všetci študenti predložiť dôkaz o vakcinácii bez priestoru na výnimky z dôvodu svedomia alebo náboženstva.

"Ministerka nám dala jasne najavo, že na našich zhromaždeniach nevyžaduje rúška, dezinfekciu ani sociálne odstupy," uviedol arcibiskup. "Namiesto toho si želá, aby sa stretávali plne zaočkovaní ľudia, aby boli ľudia chránení a fungovalo to ako stimul pre neočkovaných."

Drakonické opatrenia, ktoré sa začnú 22. septembra a budú pokračovať po dobu neurčitú, tiež znemožnia neočkovaným jednotlivcom v účasti na farských pastoračných a vedúcich stretnutiach, katechéznych stretnutiach, konferenciách, workshopoch, spoločenských stretnutiach a kartových hrách. 

"Žiadame vás, aby ste tieto nové opatrenia zaviedli v každej z vašich kresťanských komunít nielen preto, aby ste rešpektovali požiadavku vlády, ale predovšetkým pomohli zastaviť šírenie vírusu medzi našou populáciou," naliehal arcibiskup. 

"Nechceli by sme, aby sa jedno z našich bohoslužobných miest stalo lokalitou rozšírenia COVID kvôli našej nedbalosti. Ministerka zdravotníctva počíta s našou spoluprácou."

Je iróniou, že Vienneau, ktorý v roku 2018 nariadil niekoľkým farnostiam, aby vrátili federálne financie, o ktoré požiadali, bez toho, aby si prečítali text drobným písmom o potratových právach, v súčasnosti podporuje potratom-poškvrnené vakcíny. 

"Nemôžeme zľaviť z našich ľudských, katolíckych a kresťanských hodnôt len preto, aby sme sa zapáčili vláde," povedal vtedy Vienneau na adresu zmätku okolo farností, ktoré získali financie na sponzorovanie letných brigád pre študentov.

Minulý týždeň Anthony Fisher, katolícky arcibiskup Sydney; Kanishka Raffel, anglikánsky arcibiskup Sydney a ďalší náboženskí predstavitelia kritizovali dekrét ministra zdravotníctva Nového Južného Walesu (NSW) Brada Hazzarda, ktorý nariaďuje očkovanie ako podmienku návštevy kostola.

Kňaz zo Sydney v rozhovore pre redakciu Church Militant povedal, že veriacim sa "uľavilo, keď sa dopočuli o snahách arcibiskupa Fishera presvedčiť miestnu vládu, že verejné bohoslužby sú 'základnou službou' a že vítanie len imunizovaných na omši by bolo 'rozdeľujúce'."

"Je to však príliš málo, príliš neskoro a nič viac ako náplasť na zlomenú nohu. V tejto ťažkej situácii sa nachádzame vďaka dlhému, hlasnému tichu biskupov, ktorí sa zbabelo podvolili zatváraniu svojich kostolov, zatiaľ čo vinárne a chovateľské potreby zostali otvorené," lamentoval kňaz. 

Keď bol Vienneau biskupom v Bathurste, vyhodil 85-ročného o. Donata Gioneta za kázanie proti homosexuálnemu "pride" pochodu v Monctone. 

Biskup Vienneau vyjadril poľutovanie nad tým, že Gionetove vyjadrenia rozrušili veriacich a povedal, že kňaz odmietol odvolať a pozmeniť svoje výroky.

Farníci v kostole St-Léolin, vrátane otvorene homosexuálneho starostu a člena farskej rady Josepha Lanteigna, obvinili verného kňaza z "homofóbie" a žiadali Gionetovu suspendáciu.

Otec Gionet povedal, že diecéza mu nedala príležitosť brániť sa predtým, ako ho suspendovala. "Vám, diecéznym predstaviteľom, odkazujem: Spýtali ste sa ma, čo som presne povedal počas predmetnej kázne?" opýtal sa Gionet. "Neurobili to, ale vypočuli si len ľudí, ktorí sú frustrovaní."

Vo svojej kázni poznamenal, že kým sa "brány pekla" snažia zničiť Cirkev, sú to v skutočnosti Katolíci, ktorí dnes "ničia našu Cirkev"

Odkazujúc na vysokú mieru potratov medzi Katolíkmi a nával homosexuality, ktorý sužuje Cirkev, kňaz povedal, že homosexuáli a páry žijúce v spoločnej domácnosti by nemali mať prístup k prijímaniu, ale naďalej sú vítaní na omši.

Monctonská arcidiecéza vyplatila viac ako 12 miliónov dolárov ako odškodné 109 obetiam sexuálneho zneužívania zo strany duchovných, pričom na súdy v New Brunswicku bolo podaných viac ako 56 žalôb. Mnohé z obetí sú miništranti alebo mladí skauti. 

Vienneau obvinil zo strmého úpadku v arcidiecéze starnúcich kňazov a farníkov a vyzval na vyradenie 20 údajne neudržateľných farností z dôvodu klesajúcich financií a návštevnosti farností, pričom zdôraznil: "Nemáme na výber."

Arcidiecéza zbúrala v roku 2019 kostol St-Louis-de-France vybudovaný v brutalistickom štýle v Monctone v čase klesajúcej návštevnosti a predala nehnuteľnosť developerom na výstavbu 80-bytového domu.

Podľa Kódexu kánonického práva Katolíckej cirkvi: "Posvätní služobníci nemôžu odoprieť sviatosti tým, ktorí ich vhodne žiadajú, sú riadne disponovaní a právo im nezakazuje, aby ich prijali" (Kán. 843). 

Vatikánska Kongregácia pre náuku viery (CDF) uviedla, že "očkovanie nie je spravidla morálnou povinnosťou, a preto musí byť dobrovoľné"

Viac ako tisíc kresťanských lídrov v Británii podpísalo otvorený list adresovaný premiérovi Borisovi Johnsonovi, v ktorom kategoricky uviedli, že nebudú brániť neočkovaným zúčastňovať sa bohoslužieb, informovala redakcia Church Militant.

"Ak by Cirkev Ježiša Krista vylúčila ľudí, ktorých štát považuje za spoločenských nežiaducich, bolo by to pre nás prekliatím a popretie pravdy Evanjelia," poznamenali pastori, ktorí v apríli podpísali petíciu.