Nigeria

Naliehavá petičná výzva: zastavte sexuálne násilie voči kresťanským ženám

294
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Vláda Veľkej Británie a OSN sú zaplavené naliehavými výzvami zastaviť "epidémiu" násilia voči kresťanským ženám a dievčatám na celom svete. Organizácia ´Pomoc Cirkvi v núdzi´ (ACN) sa vyjadrila, že ženám hrozí "dvojnásobné nebezpečenstvo" - kvôli pohlaviu a zároveň kvôli náboženstvu; sú ohrozené únosmi, sexuálnym násilím a vynúteným obrátením na inú vieru.

Petícia, ktorú vydalo ACN, obsahuje výzvu k reálnej akcii na utorok, pred tzv. Červenou stredou, kedy sa každý rok obzvlášť pripomína a zdôrazňuje globálny problém prenasledovania; tento rok pripadne na 24. november. Ústredným bodom tohtoročnej výročnej správy o prenasledovaní, ktorú kompletizuje ACN, je ´Násilie voči kresťanským ženám a dievčatám´ a zverejní sa v ten istý deň pod názvom "Počuj jej nárek". V petícii sa okrem iného píše:

"Vyzývame vládu Veľkej Británie a OSN aby podnikli viac účinných krokov na konkrétne riešenie dvojakého nebezpečenstva, ktorému čelia ženy a deti z náboženských menšín, ktoré v niektorých krajinách trpia sexuálnym násilím a prenasledovaním. V niektorých krajinách už to, že ste ženou, je dostatočne zlé, no ešte horšie je byť kresťankou alebo ženou z inej náboženskej menšiny. Takéto ženy a dievčatá žijú v permanentnej hrozbe únosu, sexuálneho násilia a vynúteného obrátenia na inú vieru." 

ACN sa zaoberá najmä situáciou kresťanských žien a dievčat v Pakistane, Egypte a Nigérii, kde upozorňuje na "mužov-predátorov", ktorí zneužívajú postavenie žien ako "sociálne bezbranných a zraniteľných, keďže patria k náboženským menšinám". Člen parlamentu, sir Edward Leigh, ktorý obhajuje túto petíciu, hovorí o prípade pakistanskej kresťanskej tínedžerky Maire Shahbazovej, na ktorom chce ilustrovať nebezpečenstvo, ktorému čelia kresťanské ženy a dievčatá: Maira mala 14 rokov, keď ju uniesli, znásilnili, donútili prestúpiť na islam a vydať sa za svojho únoscu. Podarilo sa jej utiecť, skrývala sa a teraz hľadá spolu so svojou rodinou azyl vo Veľkej Británii. Mairain prípad dokazuje, že kresťanské ženy a dievčatá sú oberané o svoje práva ako ľudské bytosti - sú ponechané bezmocné tvárou v tvár chlipnosti svojho väzniteľa. 

"Je to akoby viera kresťaniek dávala ich únoscom oprávnenie zaobchádzať s nimi ako s otrokyňami. Musíme sa za týchto nevinných ľudí, ktorí tak nemilosrdne trpia, postaviť a pozdvihnúť svoj hlas. V tejto krajine nás uráža surovosť a brutalita, akej sa voči bezbranným ženám vo Veľkej Británii dopúšťajú, ale nielen tam, ale všade vo svete, kde riskujú pre svoju vieru."

Petíciu podporuje aj barónka Coxová, ktorá bude správu o "Počuj jej nárek" prezentovať v Snemovni lordov. Vyzýva "každého, kto má súcit so ženami a dievčatami, trpiacimi týmto spôsobom", aby podpísali petíciu. Vláda a OSN by mali na zastavenie tohto problému podniknúť účinnejšie kroky. Chce to mohutnejšiu legislatívu s naozaj fungujúcimi zákonmi, zlepšenie bezpečnosti a kultúrne zmeny, ktoré ženám a dievčatám uľahčia ochranu pred násilníkmi. 

V mnohých krajinách - najmä v Pakistane, Egypte a Nigérii - sú kresťanské ženy, ženy z iných náboženských menšín kvôli svojej viere prenasledované. Predátori zneužívajú spoločenskú bezbrannosť a zraniteľnosť takýchto ľudí."