Covaxin

Covaxin - prvá vakcína proti Covidu bez akéhokoľvek prepojenia na bunkové línie plodu

436
Zuzana Smatanová
Neutral

Hlavnými dvoma vakcínami proti Covidu v USA za minulý rok boli Pfizer a Moderna. V súčasnosti žiada spoločnosť Bharat Biotech a Ocugen vládnu agentúru USA na kontrolu potravín a liečiv (FDA) o schválenie svojej vakcíny Covaxin. Covaxin už začiatkom novembra 2021 získal od WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) autorizáciu pre urgentné použitie. Pfizer a Moderna majú vzdialené prepojenie s potratmi prostredníctvom testovania očkovacej látky na bunkových líniách ľudského plodu, Covaxin však nemá s potratmi spoločné nič - ani vývoj, ani testovanie, ani výrobu. Covaxin je navyše jednou z najúčinnejších existujúcich vakcín proti Omicron variantu; ba čo viac, nemá nič spoločné s mRNA vakcínami, Covaxin je vakcína na báze deaktivovaného vírusu. Poďme sa spoločne pozrieť na základné charakteristiky Covaxinu, na schvaľovanie FDA, návrh reakcie na súčasnú situáciu v súvislosti s očkovaním a na reakciu tých, čo odmietajú vakcíny, testované na bunkových líniách ľudského plodu. 

 

Vakcínu Covaxin vyvinula indická spoločnosť Bharat Biotech v spolupráci so spoločnosťou Ocugen, ktorá je jej distribútorom pre USA a Kanadu. Ide o vakcínu na báze deaktivovaného vírusu, podobnú vakcíne proti chrípke a iným chorobám. Vakcíny na báze deaktivovaného vírusu sa používajú celkove už viac ako 100 rokov. Lozier Institute zdôrazňuje, že pri testovaní tejto vakcíny sa vôbec nepoužívali bunkové línie potratených plodov. 3. novembra 2021 WHO priradila Covaxinu autorizáciu pre jeho urgentné použitie, čo znamená, že ho vo všeobecnosti odporúča väčšine dospelej populácie s výnimkou tých, čo už niekedy prekonali anafylaktický šok (prudká alergická reakcia) alebo tých, čo majú v danom období teplotu. Má primeranú účinnosť:  proti Covid-19 akejkoľvek intenzity, 14 alebo viac dní po 2. dávke, účinnosť 78% ... účinnosť vakcíny proti všetkým variantom, súvisiacim s chorobou Covid 71%, účinnosť proti Kappe 90% a proti Delte 65%. Vakcína nie je až tak účinná proti pôvodnému kmeňu Covidu, ale jej 65% účinnosť proti Delte je porovnateľná s ostatnými vakcínami. Reálne štúdie zatiaľ prisudzujú Covaxinu o niečo nižšiu účinnosť, okolo 50%, no išlo o testovanie v čase prepuknutia variantu Delta, čo mohlo podhodnotiť čas pôsobenia a naň nadväzujúcu účinnosť. Zatiaľ čo výrobcovia ostatných vakcín pracujú na novej vakcíne proti Omicronu, podobnej pôvodnej vakcíne proti Covidu, Bharat Biotech tvrdí, že Covaxin bude účinný aj proti Omicronu; po úvodných pozitívnych výsledkoch skúmania účinnosti Covaxin vs. Omicron odštartovali testovanie.

 

FDA bez akéhokoľvek vysvetlenia odmietla Covaxin

V novembri 2021 požiadala spoločnosť Ocugen vládnu agentúru FDA o odsúhlasenie používania Covaxinu. Ide o podobný súhlas, aký už predtým vydala WHO. FDA však odmietla tento súhlas udeliť, a to bez akýchkoľvek zverejnených dôvodov. The Nasdaq site poznamenáva: "Správa, ktorá vyšla 26. novembra 2021, že "FDA nedovoľuje klinickú aplikáciu vakcíny BBV152, mimo USA známej ako COVAXIN™, proti Covid 19", nebola pre Ocugen priaznivá. The Philadelphia Business Journal disponuje viacerými detailmi, no ani ich vysvetlenie nie je celkom jasné: "FDA podľa tejto spoločnosti plánuje identifikovať špecifické nedostatky, ktoré sú podstatné pre klinickú aplikáciu a poskytne tieto informácie Ocugen-u spolu s návodom, ako si s nimi poradiť. Ocugen "očakáva formálnu písomnú komunikáciu, obsahujúcu dodatočné informácie od FDA a plánuje spolupracovať s FDA na vyriešení sporných otázok podľa možností čo najskôr". FDA však nestanovila žiadny časový rámec tejto ´spolupráce´. Podľa mňa je absolútne na mieste otázka, prečo sa FDA zdráha vydať súhlas na niečo, čo WHO, v ktorej pracujú rovnakí odborníci ako vo FDA, už schválilo! Prečo nechcú povoliť vakcínu, ktorá by pomohla všetkým, ktorí odmietajú očkovanie kvôli použitiu plodových buniek a ktorá je dokázateľne účinná a bezpečná po medzinárodnom testovaní?

 

Výzva konať

Konferencia katolíckych biskupov USA nazvala očkovanie "skutkom milosrdnej lásky". Opakovane sa poukazuje na to, že očkovanie proti Covidu by malo zredukovať riziko nákazy a smrti. Dlho som argumentoval tým, že existujúce vakcíny máme brať z etickej stránky, no tieto argumenty nepresvedčili každého. Niektorých katolíkov stále trápi to, že v súčasnosti dostupné vakcíny sú prepojené s bunkovými líniami plodov. Ak by sa schválila vakcína Covaxin, títo ľudia by sa mohli zaočkovať bez výčitiek svedomia. Aj preto si myslím, že by sme všetci mali napísať FDA a požiadať ich, aby túto vakcínu čím skôr schválili. A ak sa bude dať, zarezervovať si v miestnych lekárňach túto vakcínu, aby po jej schválení bola pre každého ľahšie dostupná. V polovici decembra 2021 som si prezeral stránku, na ktorej sa mohli ľudia, najmä katolíci, k tomu vyjadriť, no bol som prekvapený, koľko málo sa ich zapojilo:

Ja som však presvedčený, že tieto stránky sa rozbehnú a bude sa písať o príležitosti očkovania vakcínou, ktorá nemá nič spoločné s bunkovými líniami potratených plodov ako doterajšie vakcíny. Ak je teda naším cieľom vakcína aj bez toho najmenšieho prepojenia na bunky plodu, nemali by sme len odmietať vakcíny s akýmkoľvek prepojením na ne, ale predovšetkým podporovať tie, ktoré s nimi nemajú naozaj absolútne nič spoločné. Ja osobne som za možnosť bez spomínanej nedokonalosti, aj keď táto nedokonalosť je údajne morálne prípustná (?).

 

Záver

Súčasné vakcíny v USA proti Covidu sú údajne eticky prípustné - magistérium, aj prevažná väčšina známych morálnych teológov či bioetikov to naznačuje. Niektorí ľudia však aj napriek tomu majú problém s používaním buniek potratených plodov pri testovaní a výrobe týchto vakcín. Snažil som sa ich viac ako rok presvedčiť o tom, no nepodarilo sa mi to. Teraz teda máme možnosť, ktorá spĺňa ich požiadavky - Covaxin. Touto vakcínou sa môžu nechať zaočkovať tí, ktorí ostatné odmietali. Volajte teda a píšte FDA, aby túto vakcínu čím skôr schválila.