Americký biskupi sú pobúrený pro-potratovými nápismi premietnutými na národnej bazilike

146
Kultúra smrti

Katolíci ctiaci si život reagovali so šokom a zdesením nad aktivitou pro-potratovej „katolíckej“ skupiny „Catholics for Choice“. Tá počas vigílie za nenarodené deti v predvečer veľkého Pochodu za život totiž projektorom premietla na steny Národnej baziliky Nepoškvrneného Počatia niekoľko odkazov podporujúcich potraty.

Na stene chrámu sa tak okrem iného objavili nápisy ako „PRO-POTRATOVÍ KATOLÍCI NIE STE SAMI“, „1 ZO 4 POTRATOVÝCH PACIENTOV JE KATOLÍK“, či „PRESTAŇTE NÁS STIGMATIZOVAŤ“ a „ZAČNITE NÁS POČÚVAŤ“.

Fotografie nádhernej baziliky s týmito ohavnými nápismi okamžite obleteli sociálne siete a spôsobili skôr šok a zdesenie, než želaný efekt súhlasu. Ashley Wilsonová, riaditeľka sekcie pre komunikáciu a stratégie Catholic for Choice na Twitteri okrem iného napísala:

Som unavená z pocitu hanby a stigmatizovania len pre to, že nie som pro-life katolíčka. Nie som tu preto, aby ľudia súdili môj osobný vzťah s Bohom.

Večer pred veľkým celonárodným pochodom za život vo Washingtone na svojom Twitteri uviedla:

FAKT: 68 % katolíkov chce, aby #RoeVWade zostalo právom krajiny. #MarchForLife & @usccb chcú, aby si ľudia mysleli, že hovoria za katolíkov, ale nič nemôže byť ďalej od pravdy.

Roe verzus Wade je známe súdne rozhodnutie zo 70. rokov, ktoré povolilo potraty v celých USA. March for Life znamená Pochod za život a USCCB je americká biskupská konferencia.

Niektorí americkí biskupi vyjadrili hlboké znepokojenie a nesúhlas s akciou tejto skupiny. Ozvali sa zvlášť tí ortodoxní, no prekvapivo tvrdé slová zazneli aj od liberálneho biskupa Washingtonu, Wiltona Gregoryho.

Pokus o znesvätenie je obrovský. Diabolské,“ napísal na Twitteri arcibiskup Salvatore J. Cordileone zo San Francisca. „Matka Mária, oroduj za nich teraz i v hodine smrti. Amen.“

Ak je toto skutočné, tak to je zverstvo. Podpora vraždy premietnutá na stene Národnej baziliky Nepoškvrneného Počatia?“ – tweetoval biskup Joseph E. Strickland z Tyleru v Texase. „Modlím sa, aby to bola falošná fotografia upravená na zlé účely. Ak je to skutočné, je to hrozné a dokonca aj upravená fotografia by bola zlá.“

Kardinál Gregory vo vyhlásení z 21. januára povedal: „Tí, ktorí premietali tie slová na vonkajšok budovy kostola, ukázali týmito žartami, že sú skutočne mimo Cirkvi, a činili tak v noci – Ján 13,30.“

Stať Ján 13,30 o Judášovi Iškariotskom znie: „On vzal smidku a hneď vyšiel von. A bola noc.

Kardinál Gregory pokračoval: „Skutočný hlas Cirkvi bolo možné nájsť len vo vnútri Národnej baziliky Nepoškvrneného Počatia včera večer. Ľudia sa tam modlili a obetovali Eucharistiu a prosili Boha, aby obnovil pravú úctu ku všetkému ľudskému životu.

Incident pobúril katolíkov po celej Amerike.