Cyprus: Pravoslávny arcibiskup suspendoval kňazov, ktorí sa nechceli dať zaočkovať

137
Kultúra smrti

Hlava pravoslávnej cirkvi na ostrove Cyprus sa rozhodla bez milosti zakročiť voči kňazom, ktorí sa opovážili spochybňovať očkovaciu politiku vlády a odmietli dokonca aj nariadenie svojho predstaveného, aby sa dali urýchlene zaočkovať proti ochoreniu Covid-19. Dvanásti kňazi preto boli suspendovaní na tri mesiace a nemôžu momentálne vykonávať svoje kňazské povolanie. Zrejme kým neprídu k rozumu a nepochopia, že vakcína je sloboda a v ich prípade aj brána k výkonu povolania.

Arcibiskup Chrysostomos II. pre štátnu televíziu CyBC uviedol, že väčšina z týchto kňazov taktiež podnecovala veriacich, aby sa nedali zaočkovať. Tým sa diskusia o očkovaní posúva definitívne z roviny dobrovoľnosti a lekárskej vedy, do roviny povinnosti a teológie. Doteraz bola totiž suspendácia používaná na trestanie vieroučných, morálnych a administratívnych deliktov, avšak ako nástroj na zabezpečenie štátom presadzovaných lekárskych zákrokov, bola použitá asi po prvýkrát.

Arcibiskup označil správanie kňazov za „neslýchané“ a varoval, že suspendácie môžu byť predĺžené na šesť mesiacov, pokiaľ trucovití kňazi neprídu k rozumu a nepodvolia sa, alebo dokonca bude ich odpor viesť k definitívnemu odvolaniu zo služby.

Tiež uviedol zaujímavé podozrenie, že niektorí kňazi sa mu vzopreli preto, lebo prekonal rakovinu a teda sa domnievali, že je momentálne slabý a má chatrné zdravie. Ako motiváciu ich konania tiež vidí „sebecké pohnútky“. Aké sú tie sebecké pohnútky, keď sa kvôli nim dajú kňazi suspendovať, to sa môžeme len dohadovať, avšak rovnako môžeme premýšľať o tom, či sa aj v konaní tých, ktorí sa zaočkovať dali, neskrýva „sebecká pohnútka“ – nebyť suspendovaný.

Arcibiskup od začiatku podporoval vládnu kampaň a išiel dokonca nad jej rámec, pretože štát povinnú vakcináciu nevyžaduje. Už minulý rok Chrysostomos II. varoval, že nebude tolerovať žiadnych cirkevných zamestnancov, ktorí sa odmietnu dať zaočkovať, ani kňazov, ktorí nenosia rúška alebo navádzajú veriacich proti očkovaniu.