Maltský kňaz obvinený štátom, LGBT aktivistami, aj svojím arcibiskupom z homofóbie

441
Kultúra smrti

Vyzerá to, akoby sa slučka pomaly sťahovala. Sloboda prejavu je postupne obmedzovaná a pod zámienkou boja proti nenávisti sa prijímajú zákony, v ktorých človek riskuje vysoké tresty za vyjadrenie názoru, ktorý niektoré osobitne chránené menšiny môžu chápať ako urážlivý, pretože s ním nesúhlasia a ich súhlas resp. nesúhlas je jediným kritériom pre posúdenie jeho „nenávistnosti“.

Pomaly si na to zvykáme a bezradne krčíme plecami, mysliac si svoje. 24. januára tohto roku stála pred súdom fínska politička pre „nenávistné prejavy“ kvôli citovaniu Biblie.

Na ostrove Malta sa v posledných dňoch rozpútal útok na katolíckeho kňaza otca Davida Muscata, a to hneď z troch strán: zo strany ministrov a poslancov socialistickej vlády Roberta Abelu, maltského Hnutia za práva homosexuálov a k tomu ešte aj maltského arcibiskupa Mons. Charlesa Sciclunu.

O čo išlo? 1. januára bola na Malte znásilnená a zabitá 29-ročná žena. Vyšetrovanie viedlo k zatknutiu predpokladaného vraha, dvadsaťročného Malťana, bezprostredne po tom, ako počas omše vtrhol do farského kostola, kde prevrátil lavice, ambon a pult s mikrofónom. Z vyšetrovaní vyplynulo, že vrah bol dlhodobo drogovo závislý, venoval sa prostitúcii s mužmi a sexuálne obťažoval mladé ženy. Dokonca bolo vyslovené podozrenie, že muž je posadnutý diablom, čo potvrdzovala skutočnosť, že mal na hrudi vytetovaný obraz diabla a na nohe číslo 666, a niektoré jeho vyhlásenia na polícii o tom, že plnil príkazy diabla.

Rozhorčenie nad touto vraždou na Malte bolo všeobecné a ozval sa aj kňaz David Muscat, známy svojimi postojmi vernými Magistériu Cirkvi, ktorý v komentári na Facebooku hovoril o možnosti, že podozrivý z vraždy je homosexuál, bisexuál a zrejme bude aj posadnutý diablom, a po tom, čo zopakoval, že je potrebné mu seriózne a odborne pomôcť, kňaz sa vyjadril, že praktizovanie homosexuality je horšie ako posadnutosť. A hneď to aj vysvetlil: z teologického hľadiska je to pravda, pretože homosexuálne praktiky sú výsledkom slobodného rozhodnutia človeka, zatiaľ čo diabolská posadnutosť je objektívny a zväčša nedobrovoľný stav.

Vyjadrenia otca Muscata však vyvolali zúrivú reakciu socialistickej vlády, homosexuálneho hnutia a dokonca aj arcibiskupa ostrova, Mons. Charlesa Sciclunu. Dvaja duchovní odsúdili kňaza za šírenie „homofóbnych“ nenávistných prejavov a dokonca vyzvali na jeho zatknutie. To isté urobili aj členovia maltského hnutia LGBT, zatiaľ čo arcibiskup Scicluna kňaza verejne odsúdil s tým, že takéto prejavy sú absolútne neprijateľné, a nariadil mu, aby komentáre zo svojej stránky na Facebooku vymazal a pohrozil mu suspendáciou.

Otec David Muscat bol predvolaný na policajnú stanicu, kde sa dozvedel, že je oficiálne obvinený. Maltský súdny systém je zjavne v prípade týchto trestných činov veľmi rýchly a podľa novelizovaného zákona mu hrozí odňatie slobody na šesť až osemnásť mesiacov a pokuta do výšky 23-tisíc eur za zneužívanie elektronických komunikačných zariadení.

V katolíckom svete sa ozvali hlasy na obranu kňaza, ktorý má problémy pre obvinenie z homofóbie, ale arcibiskup Scicluna zostáva neoblomný. Buď sa otec Muscat ospravedlní a vymaže svoje komentáre alebo bude suspendovaný. Maltská arcidiecéza si predsa nemôže dovoliť mať vo svojich radoch „homofóbneho“ kňaza.

Maltská arcidiecéza však nemá problém s kňazom Kevinom Schembrim, ktorý vyučuje kánonické právo na Maltskej univerzite. Tento napríklad v marci roku 2019 v diskusnej relácii v televízii sa vyjadril schvaľujúco o homosexualite ako o „Bohom stvorenej“ a tvoriacej „súčasť jeho plánu“. Povedal tiež, že úprimný „vzťah lásky“ medzi homosexuálmi je rovnako „dobrý“ ako vzťah „lásky medzi heterosexuálnymi pármi“.

Kde je láska, tam je Boh,“ povedal otec Schembri, ktorý je známy svojou službou katolíkom s príťažlivosťou k osobám rovnakého pohlavia, a dodal, že homosexuálna láska je jednoducho „variant“ vytvorený Bohom.

Komentáre otca Schembriho vyvolali pobúrenie a frustráciu medzi maltskými veriacimi a duchovnými.

K tomu sa ozval kňaz David Muscat, ktorý zdôraznil, že názory otca Schembriho určite nie sú autentickým vývojom učenia, pripomenul, ako Cirkev vždy vnímala ťažký hriech sodomie, a modlil sa za obrátenie kňazov, ako je otec Schembri.

Hoci maltskí veriaci dúfali, že arcibiskup podá vysvetlenie, resp. že sa od vyjadrení, ktoré zazneli, dištancuje, ale nedočkali sa. Ba od televízie sa dozvedeli, že do relácie bol pôvodne pozvaný arcibiskup Scicluna, ktorý tam ako svojho zástupcu poslal otca Schembriho s tým, že je „veľmi dobrý v odpovediach na otázky, ktoré chcete položiť“.

Odpoveďou bolo iba „ohlušujúce ticho“, ako sa vyjadril maltský kňaz, ktorý chcel zostať v anonymite.

Keďže takto „otvorených“ hierarchov je v dnešnej Cirkvi, žiaľ, viacero, postoje maltského arcibiskupa by nemuseli vzbudzovať obavy presahujúce mieru, ktorá síce nie je únosná, ale už sme si na ňu akosi privykli. Dôvodom k znepokojeniu by mohla byť kandidatúra Charlesa Sciclunu na funkciu prefekta Kongregácie pre náuku viery, o ktorej sa začalo hovoriť po nečakanom odvolaní sekretára kongregácie arcibiskupa Giacoma Morandiho a po predpokladanom odchode do dôchodku doterajšieho prefekta Ladariu Ferrera.