Congressman-Bill-Foster-Wants-Government-To-Have-Power-To-Reverse-Crypto-Transactions.jpg

Hotovostné transakcie na Ukrajine takmer mŕtve, na pomoc prichádzajú kryptomeny

190
Milko Kostovič
Kultúra života

  • Hotovostné transakcie na Ukrajine na ústupe. Občania sa obracajú na kryptomeny.
  • Centrálna banka krajiny oznámila obmedzenia týkajúce sa elektronických hotovostných ekvivalentov zavedením stanného práva.
  • Stablecoiny ako USDT zaznamenali v posledných dňoch prudký nárast.

Ukrajinci sa v dôsledku ozbrojeného konfliktu s Ruskom obracajú na kryptomeny pre každodenné finančné transakcie. Na obranu krajiny tiež prichádzajú dary v bitcoinoch, ethereu, USDT a ďalších kryptomenách. 

Fiat je "mŕtvy", na pomoc prichádzajú kryptomeny

Ukrajinskí občania spočiatku ťahali za kratší povraz, keďže centrálna banka krajiny nariadila zastavenie vydávania elektronických peňazí do elektronických peňaženiek. Ukrajinská centrálna banka situáciu vysvetlila tým, že termín e-peniaze sa vzťahuje na fiat meny, ktoré sú zvyčajne držané na platformách ako Paypal a Venmo.

Rozhodnutie obmedziť fiat transakcie občanov je v súlade so zavedením stanného práva v reakcii na ruskú inváziu. Podľa vyhlásenia zverejneného bankou bol prístup na devízové trhy obmedzený a bol zavedený strop na výbery hotovosti. Klincom do rakvy bol zákaz vydávania cudzej meny z účtov maloobchodných bánk.

Keďže obmedzenia majú nepriaznivé dopady na životy Ukrajincov, veľké množstvo občanov sa obracia na kryptomeny. Podľa miestnej kryptomenovej burzy Kuna došlo medzi miestnym obyvateľstvom k prudkému nárastu využívania USDT.

Hlavný predstaviteľ burzy Michael Chobanian novinárom povedal, že dôvera v bankový systém a miestnu menu je v súčasnosti nízka. "Väčšina ľudí nemá na výber nič iné okrem krypta." 

Uprednostňovanie USDT a iných stablecoinov je výsledkom kolísajúcej volatility, ktorá sužuje celý kryptomenový trh. Bitcoin, Ethereum a ďalšie altcoiny zaznamenali minulý týždeň dvojciferné straty a stablecoiny môžu predstavovať pre vojnou zničené národy náznak stability. Stablecoiny dosiahli vrchol v hodnote ich trhovej kapitalizácii tesne nad 180 miliardami dolárov.

Dary v kryptomenách

Okrem používania kryptomien na každodenné transakcie sa využívajú aj na získavanie darov pre mimovládne organizácie v krajine. Po obmedzení tradičných platforiem na získavanie finančných prostriedkov krajina od začiatku týždňa získala v kryptomenách viac ako 7 miliónov dolárov.

Adresy pre bitcoiny a ethereum boli zdieľané na twitterovom účte krajiny a na profile podpredsedu vlády, čo viedlo k prudkému nárastu darov. Vitalik Buterin, zakladateľ Etherea, poznamenal, že účty mohli byť napadnuté, ale hovorca potvrdil, že kanály sú bezpečné.

"Kryptoaktíva, ako je bitcoin, sa tiež ukázali ako dôležitá alternatívna metóda financovania," uviedla firma Elliptic, zaoberajúca sa analýzou blockchainu. "Umožňujú rýchle, cezhraničné dary, ktoré obchádzajú finančné inštitúcie, ktoré by mohli blokovať platby týmto skupinám."