Baby

Propotratoví aktivisti bránia infanticídu; bábätká, ktoré prežili potrat, majú zomrieť!

92
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Počas marcového zasadania Senátu štátu Missouri požadovali propotratoví aktivisti aby sa potratárom dovolilo odmietnuť poskytnutie základnej medicínskej starostlivosti bábätkám, ktoré prežili potrat.

Výbor senátu pre záležitosti seniorov, rodín, veteránov a ozbrojených síl sa zameral na návrh Zákona o ochrane bábätiek, ktoré prežijú potrat (Senate Bill 753), čo je zákon, ktorý od potratárov požaduje, aby bábätkám, ktoré prežijú potrat, poskytli rovnakú základnú zdravotnícku starostlivosť ako každému inému novorodencovi v rovnakom gestačnom veku. Požaduje aj to, aby sa takéto bábätko prepravilo do nemocnice, kde sa mu poskytne starostlivosť, adekvátna jeho stavu. Ako informuje The Fulton Sun, republikánsky senátor Eric Burlison, hlavný navrhovateľ tohto zákona, uviedol, že jeho legislatíva ochráni novorodencov pred infanticídou. Pred spomínaným Výborom Burlison povedal: "Dieťatku, ktoré prežije potrat, by sa mala poskytnúť zdravotnícka starostlivosť na rovnakom stupni, aká sa poskytuje iným predčasne narodeným deťom na tom istom stupni vývoja."

Protiinfanticídna legislatíva sa však aj napriek svojej nekontroverznosti dočkala tvrdého odporu zo strany lekárov a potratových aktivistov v Americkom kolégiu OBGYNs (gynekológov a pôrodníkov), zo strany Planned Parenthood (PP), ako aj zo strany NARAL Pro-Choice Missouri. 

Istá žena, ktorá sa v správe identifikuje iba ako ´viceprezidentka sekcie Amerického kolégia OBGYN v štáte Missouri´ (zrejme ide o potratárku PP Colleen McNicholasovú), odsúdila návrh spomínaného Zákona a označila ho za ´poburujúci´. Povedala: "Táto legislatíva predstavuje neoprávnený zásah do vzťahu pacient - lekár. Je založený na buričskej rétorike a na veľmi nepresnom popise OBGYNs a pacientiek, o ktoré sa starajú. Zákon bol síce napísaný so zreteľom najmä na poskytovateľov potratov, no v širšej miere vplýva aj na pôrodníkov, perinatológov a neonatológov."

Dr. Daniel Jackson, špecialista na starostlivosť o plod v maternici, tiež návrh zákona kritizuje, pretože údajne požaduje od potratárov, aby bábätká s postihnutím radšej liečili, ako ich nechali umrieť: "Existujú bábätká s postihnutím pri narodení, ktoré sme diagnostikovali už v maternici ... z nich 100% bez výnimiek nie je zlučiteľných so životom mimo maternice. Keď sa také bábätko narodí, zomrie do niekoľkých hodín a minút." Columbia Missourian:

 

V takýchto prípadoch Dr. Jackson poskytuje paliatívnu starostlivosť bábätku a necháva mamičku stráviť spoločne s bábätkom toľko času, koľko sa len dá predtým, ako bábätko zomrie.

"Tento návrh zákona mi podľa toho ako som to pochopil ukladá, aby som namiesto toho, že poskytnem pacientke možnosť stráviť so zomierajúcim bábätkom toľko času koľko sa len dá, jej ho radšej zobral, rozdýchal ho stláčaním hrudníka, zlomil mu pri tom rebrá a potom, čo by pri tom aj tak zomrelo, jej ho vrátil aby mu povedala ´dovidenia´."

 

Zdá sa, že Dr. Jackson si znenie zákona mylne interpretuje. Zákon nepožaduje od lekára, či potratára, aby zomierajúcemu bábätku, ktoré prežilo potrat, poskytol márnu zdravotnícku starostlivosť. Jednoducho len chce zaistiť, aby bábätká, ktoré prežijú potrat, lekári a potratári nediskriminovali len preto, že prežili, hoci mali zomrieť. Zákon má zaistiť, aby sa bábätkám, čo prežijú potrat a nezomierajú, poskytla život zachraňujúca zdravotnícka starostlivosť a tým, čo zomierajú, aby sa poskytla úľava od bolesti a ďalšia paliatívna starostlivosť. 

Niektoré bábätká potrat naozaj prežijú, hoci nikto nevie presne koľko ich je. Vo väčšine amerických štátov sa o tom nevedú žiadne záznamy, no v niektorých áno. Medzi rokmi 2016 a 208 tri štáty zaznamenali 40 bábätiek, ktoré prežili po ´zbabraných´ potratoch (11 v Minnesote, 10 v Arizone, 19 na Floride). V Texase v roku 2019 prežilo po ´zbabranom´ potrate 6 bábätiek. V Michigane hlásia od roku 2008 do roku 2013 11 živonarodených bábätiek po potrate. Štatistiky Centra pre kontrolu chorôb (CDC), ako aj osobné svedectvá zdravotných sestier a samotných ľudí, ktorí prežili potrat, potvrdzujú, že niektoré bábätká naozaj prežijú potrat. Podľa CDC minimálne 143 bábätiek v USA prežilo ´zbabraný´ potrat, takže v skutočnosti ich je určite viac.

Zo správy Tessy Longbonsovej, výskumnej spolupracovníčke Charlotte Lozier Institute, vyplýva, že ochrana bábätiek, ktoré prežijú potrat, nie je v USA konzistentná, nie je prepojená medzi štátmi a že len menej ako polovica štátov USA požadovanú ochranu poskytuje.