FBI zatkla deviatich aktivistov hnutia proti umelým potratom. Hrozí im až 11 rokov väzenia

193
Kultúra smrti

V stredu 30. marca vykonala federálna polícia Spojených štátov (FBI) hromadné razie v domoch a na pracoviskách, kde sa zdržiavali deviati aktivisti, bojujúci proti umelým potratom. Propotratová administratíva Joea Bidena, ktorý je momentálne niektorými „konzervatívnymi“ médiami oslavovaný ako nekompromisný bojovník za slobodu na Ukrajine a vo svete (a prirovnávaný odrazu dokonca k Ronaldovi Reaganovi), sa tak rozhodla pre uplatnenie svojského výkladu slova „sprisahanie“.

To je totiž slovo, ktoré sa objavilo v obvinení vznesenom proti zatknutým aktivistom. Podľa obžaloby sa dopustili „sprisahania proti ľudským právam“ a konkrétne proti „zákonu FACE“.

Zákon O slobodnom vstupe do zdravotníckych zariadení (Freedom of Access to Clinic Entrances Act), prijatý už za vlády Billa Clintona, umožňuje pri „správnom výklade“, interpretovať prehováranie a informovanie žien idúcich na potrat, či blokovanie vchodov do potratových kliník demonštráciami, ako „obmedzovanie práv“ týchto žien a navyše „sprisahanie“, čo následne umožňuje zvýšiť trestnú sadzbu. Zákon postihuje aj takto popísané aktivity: zastrašovanie, zasahovanie alebo pokus o zastrašovanie alebo zasahovanie do práv akejkoľvek osoby, ktorá využíva služby reprodukčného zdravia alebo poskytuje služby reprodukčného zdravia, úmyselné poškodenie alebo zničenie zariadenia reprodukčnej zdravotnej starostlivosti.

Netreba dodávať, že pod „zariadeniami reprodukčného zdravia“ sa rozumejú potratové kliniky.

Príčinou zatknutia, ako uviedla zástupkyňa generálneho prokurátora Kristen Clarková, zo zaujímavo znejúceho názvu úradu – Divízie občianskych práv, bola akcia z 22. októbra 2020. Toho dňa vstúpilo deväť aktivistov do Surgi-Center, kliniky na 2112 F ulici, potratového centra vo Washingtone D. C. neslávne známeho ponúkaním potratov až do druhého trimestra tehotenstva. Pro-liferi tam prišli, aby oslovili ženy, ktorým bol naplánovaný potrat a aby bránili nenarodené deti, ktoré mali byť zabité na klinike, ktorú vlastní Cesare F. Santangelo.

Keď boli záchranári vo vnútri, snažili sa ponúknuť pomoc rodinám, ktoré hľadali potrat, radili im, aby zmenili názor na potraty svojich detí, modlili sa s nimi a informovali ich o miestnych protipotratových informačných centrách. Aktivisti zároveň obsadili vchody do potratovej kliniky a rozmiestnili sa okolo komplexu, aby fyzicky zabránili prístupu do budovy.

Lauren Handyová, ktorá organizovala akciu, vtedy pre portál LifeSiteNews povedala, že „už nevedieme debaty so zlom, ale postavili sme sa mu čelom – dnes používame naše telá ako štíty, na ochranu našich nenarodených bratov pred potratom“. 

Pôvodne boli z trestného činu obvinení už minulý rok a čakali na prvé pojednávanie pred súdom. Podľa ich svedectva však neboli súdom informovaní o dátume súdneho konania a FBI využila ich údajné nedostavenie sa pred súd ako zámienku k razii v ich domovoch a pracoviskách. Aktivistom hrozí trest odňatia slobody až na 11 rokov a pokuta vo výške 350 000 dolárov.

Výška možného trestu a pokuty sú v ostrom kontraste s prístupom americkej administratívy k ľavicovým násilným demonštráciám, napríklad hnutia BLM. V tom istom období (2020 – 2021) sa dopúšťali demonštranti sympatizujúci s BLM všemožných násilností, vandalizmu a obmedzovania slobody občanov, ktoré sprevádzala pozoruhodná benevolencia úradov. O nejakých trestoch vo výške 11 rokov a pokute v státisícoch dolárov za bitie a týranie názorových oponentov, násilné nútenie ku skandovaniu hesiel oslavujúcich BLM, pálenie kostolov a ničenie sôch, okupovanie celých štvrtí, sa dočítame len ťažko.

Oficiálna administratívna tlačová správa uvádza, že aktivisti sa „zapojili sa do sprisahania s cieľom vytvoriť blokádu na klinike reprodukčnej zdravotnej starostlivosti, aby zabránili klinike poskytovať a pacientom poskytovať služby reprodukčného zdravia…, násilne vstúpili na kliniku a začali blokovať dvojo dverí kliniky pomocou svojich tiel, nábytku, reťazí a lán. Obžaloba tvrdí, že pro-liferi porušili zákon FACE tým, že fyzickou prekážkou obmedzili, zastrašili a zasahovali voči zamestnancom kliniky a pacientom, ktorí poskytovali alebo získavali služby reprodukčného zdravia.“