Kolínska katedrála vymazaná z loga mesta

259
Kultúra smrti

Mesto Kolín nad Rýnom odstráni zo svojho loga ikonickú vežu kolínskej katedrály a v budúcnosti bude na hlavičkovom papieri a na pracovnom oblečení používať nové logo. Voči tomuto rozhodnutiu sa zdvihol veľký odpor.

Rozhodnutie Kolína nad Rýnom odstrániť z loga mesta katedrálu by nemalo byť prekvapením, keďže mešitám bolo nedávno výslovne povolené zvolávať na modlitbu muezínom.

Známa pamiatka je zapísaná na zozname svetového kultúrneho dedičstva, je najväčšou gotickou katedrálou v severnej Európe, má najväčšiu fasádu zo všetkých katedrál na svete a je najnavštevovanejšou pamiatkou v Nemecku, pričom dvojice veží katedrály už po stáročia dominujú panoráme mesta.

Starosta odstraňuje kolínsku katedrálu z loga mesta, pretože je „staromódna“. Nikto si našu krajinu nepodmaňuje. Sme to my sami, kto dobrovoľne vymazáva našu kultúru. Vytvárame vákuum, ktoré iní radi zaplnia.“ – jedna z mnohých reakcií uverejnených na Twitteri.

Hoci mesto zaplatilo 10 000 eur dizajnérskej firme za zmenu loga, náklady na pridanie nového loga na hlavičkový papier, mestské budovy, mestské vozidlá a na iné oblasti budú pravdepodobne stáť desiatky tisíc eur, ak nie ešte viac.

Vedenie mesta sa rozhodlo pre zmenu dizajnu loga po tom, ako si nechalo vypracovať analýzu trhu. Podľa nemeckých novín Kölner Stadt-Anzeiger sa opýtaným zdalo predchádzajúce logo s kostolom „staromódne, objemné a bez emócií“.