Stretne sa pápež s Kirillom v Bratislave? Ján Figeľ tvrdí, že na tom pracuje

239
AltKAT

Vatikán prednedávnom zastavil prípravu stretnutia pápeža Františka s moskovským pravoslávnym patriarchom Kirillom. Svätý Otec pre argentínske noviny La Nación povedal, že by stretnutie v aktuálnej situácii viedlo k mnohým zmätkom.

Hlava Katolíckej cirkvi sa podľa neoficiálnych informácií mala stretnúť s najvyšším predstaviteľom Ruskej pravoslávnej cirkvi v júni v Jeruzaleme. Spomínal sa však aj Kazachstan či Maďarsko.

Novým potenciálnym miestom stretnutia je najnovšie aj Bratislava, informovala ako prvá agentúra Catholic News Agency.

Konanie stretnutia pápeža s Kirillom na Slovensku navrhol Vatikánu a Moskve bývalý eurokomisár a bývalý vyslanec Európskej únie pre náboženskú slobodu Ján Figeľ. Je presvedčený, že takéto stretnutie je potrebné usporiadať práve v strednej Európe.

Most medzi Západom a Východom

„Ak sa má stretnutie uskutočniť, tak je dobré, že jednou z možností je stred Európy,“ povedal pre Svet kresťanstva Ján Figeľ s tým, že je to v súvislosti s vojnou priam urgentné.

Slovensko má podľa neho historické, kultúrne aj duchovné predpoklady na stretnutie predstaviteľov cirkví. Pápež Ján Pavol II. často pripomínal víziu Európy, ktorá potrebuje dýchať dvoma pľúcami – východnými a západnými. Slovensko je tak akýmsi mostom medzi Západom a Východom.

„Nestretnutie a nedialóg neprinesie žiadne pozitívne ovocie,“ povedal bývalý eurokomisár. Dodal, že pomôcť môže úsilie o dialóg a otvorenosť.

Bratislava je podľa Figeľa uznávaná ako mesto mieru. Hovorí o tom aj jej názov. „Vyjadruje to, čo opakovane počuť od pápeža Františka, že bratstvo je cestou k mieru. Bratislava má špeciálne meno, je oslavou bratstva či bratov,“ povedal Figeľ s tým, že bratstvo sa môže prejaviť aj pri prípadnom stretnutí pápeža s Kirillom.

„Malo by to byť radšej skôr než neskoro a skôr v Európe než kdekoľvek inde vo svete, keďže tu ľudia trpia zločinmi proti ľudskosti a vojnovými zločinmi,“ dodal Figeľ. 

Pozitívne prvotné reakcie

Figeľ podľa vlastných slov osobne komunikoval o návrhu stretnutia v Bratislave s moskovskými a vatikánskymi predstaviteľmi. Ich reakcie vraj boli pozitívne, čo však neznamená, že padli formálne rozhodnutia. 

„Ale záujem je a to je dobré a potrebné,“ povedal Figeľ. „Bolo by chybou, ak by Slovensko opomínalo svoju úlohu v tomto čase,“ doplnil.

Figeľ uviedol, že okrem predstaviteľov Vatikánu a Moskvy vie o návrhu aj predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský. Hovorca KBS Martin Kramara však nevedel túto informáciu potvrdiť ani vyvrátiť.

Hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková pre Svet kresťanstva uviedla, že „premiér Eduard Heger o takejto iniciatíve nevie“.