Screenshot-2023-07-24-at-08.28.11-e1690205369540-810x500.png

Oregonské dievčatá mladšie ako 15 rokov môžu teraz podstúpiť interrupciu bez súhlasu rodičov, ak sa obávajú "citového zneužívania

22
Kultúra smrti

Oregonský ľavicový guvernér nedávno podpísal zákon, ktorý umožní niektorým dospievajúcim dievčatám podstúpiť interrupciu bez súhlasu rodičov.

Zmenená verzia zákona 2002 o reprodukčných právach, ktorá prišla po tom, čo republikáni zorganizovali protest, aby zdržali prijatie zákona, obsahuje formuláciu, ktorá umožňuje dievčatám od 15 rokov podstúpiť interrupciu bez súhlasu rodičov.

V zákone však existujú široké výnimky, ktoré by mohli umožniť dievčatám akéhokoľvek veku podstúpiť interrupciu bez súhlasu rodičov, ak sa domnievajú, že interrupcia by viedla k “citovému zneužívaniu.”

H.B. 2002 vytvára “základné právo” na “prerušenie tehotenstva jednotlivca”” Guvernérka Tina Koteková, lesbická demokratka, podpísala zákon 13. júla s minimálnymi fanfárami, podľa KOIN 6.

Desaťročné dievča by mohlo súhlasiť s interrupciou, ak sa “poskytovateľ zdravotnej starostlivosti” domnieva, že účasť rodičov “by mohla viesť k fyzickému alebo emocionálnemu zneužívaniu maloletého alebo k zanedbávaniu maloletého” alebo “by nebola v najlepšom záujme maloletého.

Zákon tiež vyžaduje, aby poisťovne hradili chirurgické a chemické zmrzačenie osôb so zmeneným pohlavím.

Návrh zákona podporila Oregonská potravinová banka, ktorej cieľom je údajne zabezpečiť, aby ľudia neboli hladní.

“V Oregonskej potravinovej banke sa pri našich každodenných rozhodnutiach sústreďujeme na skúsenosti, vedenie a potreby komunít, ktoré čelia neprimeranému hladu a chudobe – a vieme, že hlad a chudoba sú dôsledkom nedostatočného prístupu k reprodukčnej zdravotnej starostlivosti,” tvrdila skupina.

Tá ďalej vo svojom testimony list:

Podobne, nedostatočný prístup k zdravotnej starostlivosti potvrdzujúcej rodovú príslušnosť predstavuje veľké osobné a finančné riziká pre členov komunity, ktorí hľadajú starostlivosť – a núti ľudí robiť nemožné rozhodnutia medzi prístupom k životne dôležitej zdravotnej starostlivosti a jedlom na stole. Osamelé matky a transrodové osoby zažívajú v Oregone jednu z najvyšších mier potravinovej neistoty – najmä ak ide o tie z nás, ktoré sú černošky, domorodkyne alebo osoby inej farby pleti. Ľudia, ktorí zažívajú diskrimináciu a predsudky v oblasti zdravotnej starostlivosti, sa vyhýbajú vyhľadaniu starostlivosti, keď ju potrebujú, čo vedie k dlhodobým nákladným dôsledkom na blahobyt, finančnú stabilitu a potravinovú bezpečnosť. Rozšírenie prístupu ku kompetentnej zdravotnej starostlivosti bez predsudkov je rozhodujúcim zásahom proti hladu a chudobe.

Katolícki predstavitelia v štáte oponovali legislatíve.

Biskup Bakerskej diecézy Liam Cary napísal, že nový zákon okrem toho, že podporuje nemorálnosť prostredníctvom potratov a transgenderizmu, ukazuje “hlbokú neúctu k autorite, ktorú Boh dáva rodičom nad ich deťmi.

Kritizoval zákon za to, že stavia štát nad rodičov a drží ich v “temnote”, pokiaľ ide o potraty a takzvanú “starostlivosť potvrdzujúcu pohlavie.”

Portlandský arcibiskup Alexander Sample kritizoval legislatívu za to, že “prerušuje vzťah dôvery a transparentnosti, ktorý by mal existovať medzi rodičmi a ich deťmi.”

Návrh zákona sa tiež “zameriava na maloleté deti, keď sa ich telo a myseľ ešte len vyvíjajú, a nabáda ich, aby vyhľadávali zákroky a procedúry, ktoré majú nezvratné následky, na ktoré môžu byť úplne nepripravené.”

Zákon tiež zakazuje zamestnancom oregonskej vlády pomáhať iným štátom pri stíhaní nečestných potratárov, ktorí cestujú do iných štátov a nelegálne vykonávajú potraty, pokiaľ by tieto potraty neboli nelegálne aj podľa oregonského práva. Návrh zákona “chráni poskytovateľov zdravotnej starostlivosti pred vyšetrovaním a právnymi krokmi mimo štátu,” informovala televízia KOIN 6.

Oregon sa pripojil k ďalším liberálnym štátom, ktoré prijali platformu Demokratickej strany v oblasti potratov, ktorá umožňuje zabíjanie nevinných nenarodených detí počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva. Poprední demokrati sa tiež stavajú proti snahám iných štátov stíhať nepoctivých potratárov.

Napr. guvernér štátu Maine’sa nedávno pripojil k legislatíve, ktorá prakticky ruší akékoľvek obmedzenia potratov. Legislatíva tiež odstraňuje trestné postihy za vykonanie plánovaného neskorého potratu bez potrebnej licencie, ako predtým informoval LifeSiteNews.

Zákon podpísaný v Novom Mexiku demokratickým guvernérom štátu’by zakázal štátnym zamestnancom pomáhať pri vyšetrovaní potratárov, ktorí cestujú do iných štátov, aby tam vykonávali potraty. Guvernérka Michelle Lujan Grishamová tiež vyčlenila 10 miliónov dolárov na výstavbu nového potratového zariadenia v blízkosti štátnej’hranice s Texasom.

Gubernátori ďalších veľkých demokratických štátov vrátane Illinois, Kalifornia, New York a New Jersey zaviedli do zákona interrupcie bez obmedzenia.

Podpora neobmedzených potratov prichádza v čase, keď väčšina Američanov odmieta postoj Demokratickej strany’- len 34 % respondentov prieskumu z októbra 2022 uviedlo, že sú proti akýmkoľvek obmedzeniam potratov.