tmp_cbc441b0-53ec-4890-991c-be69a2434a0a-810x500.jpeg

Kňaz: Afričania veľmi túžia po latinskej omši

48
Kultúra života

Často sa hovorí, že Afrika znovu evanjelizuje Západ. Katolícka hierarchia v Afrike je skutočne známa svojimi fenomenálnymi pro-life postojmi. Liturgia v Afrike je však zvyčajne ochudobnená v porovnaní s ortodoxiou tohto kontinentu’

Mojím hosťom v tejto epizóde The John-Henry Westen Show je otec Abah Onuh Samuel Maria, nigérijský kňaz, ktorý slúži ako duchovný správca pre Synov a sestry Najsvätejšieho a Nepoškvrneného srdca a slúži tradičnú latinskú omšu (TLM). 

Rozprávajúc o histórii TLM na kontinente, páter Samuel Maria vysvetľuje, že je veľmi dôležité si uvedomiť, že Novus Ordo Missae svätého Pavla VI. zavedená v roku 1969 bola zavedená v čase, keď väčšina afrických katolíkov práve začínala opúšťať svoje tradičné africké náboženstvá. To, čo ďalej odlišovalo katolíkov od protestantov, bola ich úcta k Panne Márii a spôsob slávenia omše. m

Africkí biskupi sa podľa neho pokúšali TLM potlačiť, tvrdiac, že ľudia ju nechcú, hoci sa zdá, že samotní ľudia po nej túžia. Otec totiž tvrdí, že je “pre nás nevyhnutné, aby sa táto omša dávala nášmu ľudu.” 

Samuel Maria, spomínajúc na to, ako sa dostal k tejto omši, povedal, že o katolíckej tradícii čítal v seminári po tom, ako mu niekto poslal tradičné knihy, vrátane kníh o Ottavianiho intervencii a kníh Michaela Daviesa.

“[Seminaristi] si ich prečítali a začali klásť otázky na hodinách liturgie,” rozpráva. “A naši … profesori len hovorili: ‘Aha, to’je omša, [pri ktorej] je kňaz [otočený] chrbtom k ľudu.’ Takže pre mňa to začalo byť zaujímavé.’

Keď mal možnosť ísť do Michiganu študovať, ako sa má slúžiť omša, krátko po vysvätení v roku 2003, jeho biskup mu to nedovolil, pretože sám strávil nejaký čas v Spojených štátoch a nechcel, aby Samuel Maria videl kultúrnu situáciu Cirkvi’v krajine. Samuel Maria sa nakoniec skontaktoval so Spoločnosťou svätého Pia X. (SSPX) v africkom Gabone a s povolením svojho biskupa sa v ich seminári v Austrálii naučil, ako sa hovorí TLM spolu so SSPX.

Po návrate do Nigérie, keď mu povedali, že TLM môže hovoriť len súkromne, povedal Novus Ordo tak konzervatívne, ako len mohol. Počas COVID-19, keď sa zatvárali kostoly, však odmietol zatvoriť ten svoj.

“Ľuďom som povedal: ‘Som za tradíciu. A ak sa … naozaj chcete zúčastniť na svätej omši, Kristus je tu s nami,’” začal otec. “‘Takže to nie je nasilu, aby ste sa mohli zúčastniť na svätej omši. Ale ak sa chcete zúčastniť, som vám k dispozícii. Ja’sa nebojím COVID-19. Ne’bojím sa smrti." ’” 

V októbri 2020, keď nigérijskí biskupi opäť povolili verejné omše, Samuel Maria požiadal svojho biskupa o povolenie slúžiť výlučne TLM, ale povolenie mu nebolo udelené. V súčasnosti mu chýba povolenie na verejné slúženie omše. Aj keď posielal ľudí preč s vedomím, že nemá povolenie na to, aby pre nich mohol slúžiť omšu, ľudia aj tak prichádzali. Odvtedy biskupovi povedal, že ich na omšu nevodí.

“V súčasnosti môj prípad skúma diecéza a dúfame, že mi dajú za pravdu,” hovorí otec. “Takže”ak mám právo sláviť tradičnú katolícku omšu pre ľudí, tak spravodlivo a dobre. Ale ak’mi nechcú dať [toto právo], stále robím to, čo cítim, že môžem urobiť pre ostatnú Cirkev.”

Komunita Samuela Mária’Synovia a sestry Najsvätejšieho a Nepoškvrneného Srdca, ktorá vznikla po tom, čo ho skupina mladých mužov požiadala, aby ich pripravil na kňazstvo, pozostáva z 22 mužov, z ktorých väčšina študuje filozofiu, zatiaľ čo ostatní robia “duchovný rok,” ako aj z dvoch ďalších kňazov a skupiny sestier. Jeden je rofesijne vysvätený, piati sú v noviciáte, piati v postuláte a štyria ašpirujú na vstup. Skupina dostala požehnanieod arcibiskupa Carla Maria Viganaò.

Skupina, vysvetľuje otec, utrpela útok zo strany miestneho kléru, s obvineniami, že je mimo Cirkvi, čo je obvinenie, ktoré mätie návštevníkov. “Mnohí [návštevníci] sa pýtajú biskupov … prečo nemôžu mať túto omšu, prečo nemôžu mať tradičný katolícky seminár, ako to Cirkev vždy chcela v minulosti. Takže’prebieha tento boj.” 

Samuel Maria tiež vysvetľuje, že sa pozerá na Ameriku ako na “baštu nádeje” pre Cirkev a vyzýva amerických katolíkov k odvahe.

“Sme v boji,” zopakoval. “Musíme prijať rozhodnutie teraz, kým je ešte čas. Musíme sa pripojiť k Panne Márii v jej armáde, aby sme dosiahli obnovu … Chcem, aby americkí katolíci boli silní a priniesli ľuďom pravú katolícku vieru a morálku, pretože to je jediná vec, ktorá teraz môže ľudí zachrániť.”

Show Johna-Henryho Westena je dostupná vo forme videa na stránke relácie’s YouTube kanál a vpravo tu na mojom blogu LifeSite.

Je k dispozícii aj v audio formáte na platformách, ako sú SpotifySoundcloud, a Acast. Čakáme na schválenie aj pre iTunes a Google Play. Ak sa chcete prihlásiť na odber audio verzie na rôznych kanáloch, navštívte Stránku vysielania tu.

Vytvorili sme’pre túto reláciu špeciálny e-mailový zoznam, aby sme vás mohli každý týždeň upozorniť na zverejnenie novej epizódy. Prosím, prihláste sa teraz kliknutím sem. Môžete sa tiež prihlásiť na Kanál YouTube a YouTube vás’upozorní na nový obsah.

Môžete mi posielať spätnú väzbu alebo nápady na témy relácií prostredníctvom e-mailu [email protected].