Fr._James_Martin_SJ_June_2_Video_Tweet-810x500.png

Páter James Martin sa osobne prihovorí účastníkom Svetových dní mládeže

89
Kultúra smrti

 Výrazne pro-LGBT jezuita páter James Martin sa prihovorí účastníkom Svetových dní mládeže, keď sa pripojí k jezuitskému tímu, ktorý organizuje sériu podujatí v rámci oficiálneho programu Svetových dní mládeže (SDM). 

Martin odhalil svoju novinku prostredníctvom príspevku na sociálnych sieťach z 27. júla, v ktorom uviedol, že by mal vystúpiť na jezuitskom’podujatí Magis, ktoré sa koná pred Svetovými dňami mládeže, a potom vystúpi na samotných Svetových dňoch mládeže. 

Svetové dni mládeže sa konajú od 1. do 6. augusta v portugalskom Lisabone, pričom pápež František sa k mladým ľuďom pripojí na viac ako polovicu tohto niekoľkodňového podujatia. Tvorí ho množstvo aktivít, modlitbových stretnutí, konferencií, hudobných workshopov a neformálnych konferencií a stretnutí. 

Základom kľúčových podujatí každého dňa je “Mládežnícky festival,” ktorý prebieha počas celého dňa a ponúka účastníkom rôzne možnosti aktivít, do ktorých sa môžu zapojiť. Práve v niektorých z nich sa Martin stretne s pútnikmi Svetového dňa mládeže, keďže jezuiti organizujú na Largo da Misericórdia množstvo podujatí.

Podľa vlastného časopisu Amerika Martin’Largo da Misericórdia má byť “priestorom, ktorý bude otvorený celému svetu v centre mesta a je výsledkom partnerstva medzi Spoločnosťou Ježišovou a Santa Casa da Misericórdia de Lisboa [charitatívna inštitúcia v portugalskom Lisabone, ktorá poskytuje sociálne služby a podporu ľuďom v núdzi].”

Viac podrobností poskytuje len oficiálna aplikácia Svetových dní mládeže na telefóne, hoci zatiaľ nie je jasné, na ktorých konkrétnych podujatiach sa Martin zúčastní a o čom bude hovoriť. 

Ale niektoré z jezuitských’ podujatí zahŕňajú: 

Martin vystúpi aj na podujatí MAGIS 2023, ktoré organizujú jezuiti. Podľa Ameriky sa na tomto desaťdňovom podujatí, ktoré sa koná pred Svetovými dňami mládeže, zúčastňuje “2 000 mladých ľudí z 82 krajín spojených so Spoločnosťou Ježišovou v Lisabone.”

Podujatie MAGIS je prestížne, o čom svedčia aj mená, ktoré sa k nemu viažu. Portugalský provinciálny predstavený jezuitov’bude slúžiť otváraciu svätú omšu, zatiaľ čo generálny predstavený jezuitov’ “čierny pápež”, ako ho hovorovo nazývajú v Ríme” bude slúžiť záverečnú svätú omšu. František poslal účastníkom aj osobný odkaz zdraví. 

Účasť Martina na podujatí Svetových dní mládeže   ktoré sa samo označuje ako  púť, oslava mladých, vyjadrenie univerzálnej Cirkvi a intenzívny moment evanjelizácie pre svet mladých s  jasne viditeľnou katolíckou identitou  je pre veriacich katolíkov dôvodom na znepokojenie. 

Známy pro-LGBT jezuita, tiež člen dikastéria pre komunikáciu, sa teší čoraz väčšej pápežskej priazni napriek tomu, že dlhodobo zaznamenáva z podporovania LGBT ideológie v rozpore s katolíckym učením. 

Tiež má propagoval obrázok čerpaný zo série rúhačských, homoerotických diel zobrazujúcich Ježiša Krista ako homosexuála, promoval civilné zväzky osôb rovnakého pohlavia a popisoval vnímanie Boha ako muža ako “škodlivého.”

Ale jeho účasť na Svetových dňoch mládeže 2023 nie je bez precedensu. V roku 2018 sa Vatikán ho pozval, aby vystúpil na Svetovom stretnutí rodín v írskom Dubline s prejavom na tému “Skúmanie, ako môžu farnosti podporovať tie rodiny, ktorých členovia sa identifikujú ako LGBTI+.”V posledných mesiacoch sa Martin teší aj značnej a sústavnej podpore Františka, a to napriek tomu, že kňaz’sa v mnohých otázkach katolíckeho učenia prejavuje heterodoxne. 

V novembri 2022 František svojho spolubrata jezuitu označil za “muža, ktorý má hodnoty, komunikátora, ktorý vás vie naučiť aj cestu komunikácie s Bohom.”

Ale účasť Martina’na Svetových dňoch mládeže je možno menej prekvapujúca, keď sa bližšie pozrieme na opis podujatia: “Hoci je jeho katolícka identita jasne zrejmá, Svetové dni mládeže otvárajú svoje brány každému, bez ohľadu na to, ako blízko alebo ďaleko od Cirkvi je.”