kelsea-ballerini-810x500.jpg

Tyler Childers a Kelsea Ballerini robia z country hudby najnovšiu obeť agendy LGBT

29
Kultúra smrti

Začiatkom tohto roka ma kontaktoval novinár z časopisu Society, dvojtýždenníka o kultúre, spoločnosti a politike, ktorý vychádza v Paríži a stal sa jedným z najznámejších tlačených časopisov vo Francúzsku. Pisateľ chcel urobiť rozhovor o niekoľkých stĺpčekoch, ktoré som napísal o kultúrnej vojne, ktorá sa vedie na scéne country hudby, kde mladší interpreti začínajú presadzovať progresívnu agendu, ktorú ich kolegovia presadzujú inde. Novinár bol zjavne skeptický voči mojej téze, že country hudba sa stala súčasťou kultúrnych vojen. 

“Prečo sa podľa vás country hudba, historicky skôr konzervatívna, v súčasnosti vyvíja smerom k progresívnejším hodnotám?"” spýtal sa. Moja odpoveď: “Country hudba bola konzervatívnym žánrom, pretože oslavovala predovšetkým obyčajné veci (aj keď v jedinečnom americkom kontexte): vieru, rodinu a slobodu. Rock a iné žánre boli zámerne transgresívne a country hudba vyčnievala v kontraste s nimi. Ale keďže sexuálna revolúcia dôkladne zmenila kultúru a digitálny vek a zábavný priemysel urobili veľa pre to, aby sa odstránili regionálne kultúrne rozdiely, transgresívne názory niekoľkých elitných skupín na sexualitu a ľudské vzťahy sa stávajú čoraz bežnejšími a country hudba to začína odrážať.” 

Kultúrne vojny sú, zjednodušene povedané, stretom medzi zvyškovými hodnotami západnej civilizácie a progresívnymi hodnotami sexuálnej revolúcie, keďže postupujeme ďalej do postkresťanskej éry.

Jeho druhá, nešikovnejšie formulovaná otázka, sa dostala k podstate toho, prečo vôbec chcel rozhovor: “Čo vyčítate novej pro-LGBT scéne v krajine?" ” V odpovedi som zdôraznil, že táto kultúrna vojna sa dala očakávať. V mnohých ohľadoch sú nové (a hlasné) pro-LGBT alebo LGBT identifikujúce sa country hviezdy len ďalším príkladom toho, čo sa deje v celej kultúre, či už ide o literatúru, film, televíziu, detskú’zábavu alebo hudbu. Hnutie LGBT sa stalo nastupujúcou silou a jeho ideológia sa stala ideológiou väčšiny významných spoločenských inštitúcií. Kedysi bolo neprípustné otvorene obhajovať alternatívne sexuálne životné štýly, teraz je neprípustné ich odsudzovať. Vývoj country hudobnej scény trval dlhšie, pretože bola zakorenená v konzervatívnejšej tradícii – ale napriek tomu sa zmenila. 

Novinár ma požiadal, aby som definoval, čo je to kultúrna vojna, a spýtal sa, či zmeny v country hudbe nie sú len ďalším mikrokozmom toho, čo sa deje všade. Kultúrne vojny sú, zjednodušene povedané, stretom medzi zvyškovými hodnotami západnej civilizácie a progresívnymi hodnotami sexuálnej revolúcie, keďže postupujeme ďalej do postkresťanskej éry. Kultúra založená na židovsko-kresťanských hodnotách je v zásadnom rozpore s kultúrou oddanou hyperindividualizmu a úplnému osobnému oslobodeniu a kultúrne vojny sú výsledkom tohto napätia. Naša kultúra bola kedysi židovsko-kresťanská a vychádzala z biblického zjavenia. Teraz sú založené na oddanosti úplnej autonómii a sexuálnej revolúcii. Celá naša morálna infraštruktúra bola nahradená a žiadny aspekt spoločnosti tým nezostane nedotknutý.  

Tí, ktorí presadzujú túto agendu na country scéne, to robia veľmi zámerne. Tyler Childers napríklad nedávno poskytol rozhovor pre profil na NPR, v ktorom vysvetlil, prečo využíva svoju country hudbu na rozprávanie príbehov o queer láske. Kelsea Ballerini vystúpila s drag queens na udeľovaní cien CMT. Jason Aldean a jeho manželka sa stali terčom útokov rozhnevaných mladých country hviezd za to, že sa postavili proti transgender ideológii. A “queer country piesne” sú čoraz viac normou. Ako som už’poznamenal, sexuálna revolúcia sa totalizuje a nič nezostane nedotknuté. Country hudba už v posledných dvoch desaťročiach prešla transformáciou smerom preč od tradície  teraz prechádza úplne. Existuje hŕstka umelcov, ktorí sú stále oddaní starým hodnotám, ale sú neustále pod paľbou, ak sa odvážia vyjadriť svoje názory. 

Country hudba bola jedinečným americkým kultúrnym fenoménom – a nebola šanca, že by ju aktivisti niekedy nechali na pokoji.